· 

Gandahamlasagne met olijventapenade

Voorbereidingstijd

30 minuten

Bereidingstijd

25 minuten in de oven

Totale tijd

55 minuten


Binnenkort gaan we verhuizen. Yes, the word is out! We hebben een huis gekocht. Fi-nal-ly. Inmiddels wonen we 4 jaar te Westouter en we moeten beiden toegeven hier heel gelukkig te zijn geweest. Omgeven door een weide aan de ene kant en een veld, met hier tegenover een bos, aan de overkant hebben we ultieme rust genoten en kon ons dochtertje, Olivia, haar eerste levensjaren alvast doorbrengen in een feeërieke sfeer waarin een prachtig staaltje natuur toch wel centraal staat.

 

Heel even hadden we gehoopt dit huis te kunnen kopen. Helaas werd deze droom snel doorprikt want de huidige eigenaar is helemaal niet van plan om te verkopen. Toch wilden we ontzettend graag ons eigen stekje en dit voor tig redenen. En nu is het eindelijk zo ver. Het is plots ook heel snel gegaan en voor mij voelt het bijna surreëel aan dat we hier binnenkort niet meer zullen wonen. Hoewel ik er heel hard naar uitkijk ons huisje te kunnen decoreren en het naar onze hand te kunnen zetten, ervaar ik tevens wat heimwee. De prachtige tuin zal ik misschien nog het meeste missen. Het zal weer even wennen zijn alvorens ik me echt thuis voel. En dat geldt wellicht niet enkel voor mij. Ook Olivia zal het hiermee even moeilijk hebben. Aan haar krijgen we nog niet uitgelegd dat we verhuizen. Een nieuwe woonst, een nieuwe slaappkamer, ...Heel wat nieuwe indrukken en dit gepaard met haar officiële start in de peuterklas, beloven een pittige intrede in het nieuwe jaar 2020!

 

Maar we gaan het allemaal met een positieve mindset en glimlach tegemoet. Even door die hectische, en misschien wat moeilijke, periode heen bijten en voor we het weten hebben we zo onze weg gevonden.

 

De laatste maand van het jaar is begonnen en die brengen we dus nog door in onze huidige woonst, waar dus tevens Kerst, Oud & Nieuw zullen vieren. Afscheid nemen in stijl, noemen ze dat dan!

Gandahamlasagne met olijventapenade

Maar goed, waar jullie, hoogstwaarschijnlijk, echt voor gekomen zijn, is deze heerlijke lasagne, niet waar?!

 

Ze bestaat uit 3 smaakvolle laagjes. Namelijk eentje die reeds menig bekend is bestaande uit ricotta en spinazie. Een tweede laagje op basis van bechamelsaus maar dan gemaakt met kippenbouillon, melk en olijventapenade vergezeld door courgetteblokjes en kastanjechampignons. En last - but not least - gandaham die zorgt voor een extra zoute - doch subtiele - toets.

 

Een potje olijventapenade had ik nog in de vriezer staan toen ik enkele weken geleden de gevulde kiprollade had gemaakt. En omdat we dus volgende maand verhuizen, dien ik nu en dan mijn diepvries raad te plegen zodat die zo snel mogelijk leeggeraakt. Op die manier had ik dus op zondag reeds wat werk en afwas uitgespaard.

 

We hielden de lasagne uiteindelijk voor maandagavond, zo diende ik alvast niet te koken en dat vind ik altijd reuze fijn. Want op maandagavond doe ik liever zo min mogelijk!

 

Wim beaamde haast onmiddellijk dat het een dikke 9 waard is (want een 10 dat geeft hij niet - snel - en hij houdt altijd wat speling voor andere gerechten, die het misschien wel nog beter doen). En gelijk heeft hij!

 

 

Gandahamlasagne met olijventapenade

Ingrediënten:

 • Lasagnevellen - al dan niet vers
 • 10-tal sneetjes gandaham
 • 250 gram ricotta
 • Enkele blokjes diepvriesspinazie
 • 1 teentje look
 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • 250 ml kippenbouillon
 • 150 ml melk
 • 2 eetlepels olijventapenade
 • 1 bakje kastanjechampignons
 • 1 courgette
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Geraspte Comtékaas

 

Tip: de olijventapenade kun je tevens vervangen door truffelpesto of pistachepesto. Hele lekkere en feestelijke combinaties die het ongetwijfeld ook goed zullen doen in dit gerecht.

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

 1. Doe de dievriesspinazie in een bakje. Ik had een 6-tal blokjes uitgehaald. Die kun je ofwel ontdooien in de microgolf of wel in een steelpannetje, op een laag vuurtje.
 2. Giet af en druk het overtollige vocht goed uit. Laat even afkoelen.
 3. Vermeng met 250 gram ricotta, breng op smaak met peper en zout en plet hierbij ook nog 1 teentje look.
 4. Borstel de champignons proper en snijd in plakjes.
 5. Was de courgette en snijd in fijne stukjes.
 6. Stoof beiden samen aan en breng op smaak met peper, zout & Italiaanse kruiden.
 7. Smelt 30 gram boter en voeg hier 30 gram bloem aan toe. Vermeng met een garde tot een roux.
 8. Voeg nu de 250 ml kippenbouillon toe, blijf kloppen met de garde en van zodra dit gebond is, voeg je de melk eraan toe.
 9. Klop opnieuw verder tot je een stevige bechamelsaus verkrijgt en breng op smaak met wat peper en zout.
 10. De olijventapenade - die ik reeds enkele uren op voorhand uit de diepvries had gehaald - mag eraan toegevoegd worden.
  Ik heb 2 flinke eetlepels eronder gemeng.
 11. Ook de groentes mogen er nu bij.
 12. Verwijder het vet van de gandaham.
 13. Maak nu de lasagne:
  1. Breng een eerste laag ricotta-spinazie aan.
  2. Hierop enkele lasagnevellen
  3. Hierop een laag bechamelsaus.
  4. Hierop enkele sneetjes gandaham.
  5. Vervolgens opnieuw enkele lasagnevellen, wat ricotta en spinazie, bechamel, gandaham, lasagnevellen en bechamel.
  6. Werk af met de geraspte comté en wat Italiaanse kruiden.
 14. Zet nu in de voorverwarmde oven op 180°C. De lasagne mag er toch wel zeker 25 minuutjes tot 30 minuutjes in.

Smakelijk!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0