· 

Kiprollade met olijvenpesto, butternutzalf, gebakken champignonmix, witlofroomsaus en hazelnootcrumble


Afgelopen nacht ging de klok een uurtje achteruit en hoewel ik dit vroeger altijd als een godsgeschenkje aanzag, vind ik tegenwoordig dat er meer nadelen dan voordelen aan verbonden zijn. Dat uurtje extra slaap? Dat is voor ons, met een drukke dreumes in huis (#teamikwilnietslapen), niet meer echt van toepassing! Anderzijds vind'k het ook alles behalve fijn om na 't werk in in het donker naar huis te moeten rijden. Je hebt vaak nog een aantal dingen te doen en dat is nu eenmaal fijner wanneer het zonnetje nog te bespeuren is. En last, but not least, dien ik hoognodig te denken aan extra materiaal aan te kopen dat ervoor zorgt dat ik alsnog - deftige - food foto's kan nemen (reflectiescherm, daglichtlamp, etc.). De kwaliteit daalt namelijk zienderogen, en daar hecht ik precies alsmaar meer belang aan. Welke foodblogger niet, toch?

 

Maar die donkere dagen betekenen ook dat er weer behoorlijk wat feestdagen in't vooruitzicht zijn. Voor de allerkleinsten is de komst van Sinterklaas er alvast eentje waar enorm naar uitgekeken wordt. Voor mij is het nog even langer wachten, namelijk de ontzettend knusse, sfeervolle kerstperiode. Dan kriebelt het enorm om het huis om te toveren in een feeërieke omgeving waarbij menig kaarslichtjes en aangepaste deco niet mogen ontbreken. En - obviously - vind ik ook van reuze fijn enkele aangepaste gerechtjes op tafel te brengen.

 

Ik maakte daarom alvast een eerste gerecht, waarvan ik overtuigd ben, waarmee jullie ontzettend goed kunnen scoren tijdens de feestdagen. Een heerlijke, goed gevulde, kiprollade met een smeuïge zoete butternutcrème/puree, een gebakken champignonmix, een witloofroomsausje, afgewerkt met een hazelnootcrumble. Een mondvol, doch helemaal niet moeilijk om te maken. Het is uiteraard wel geen gerechtje dat je na een drukke dag op kantoor zo in elkaar gefixt krijgt, maar met wat meer tijd in't vooruitzicht en enige mealprepping tover je zo een welgemeende glimlach op al jouw gasten hun gezicht. En daarvoor doe ik het steevast opnieuw!

 

Een gerecht voorzien van ongelooflijk veel smaak waarbij de milde butternutcrème een verzachtende factor is voor de intense smaak gehuld in de farce van de kiprollade. Een ideale combinatie dus!

 

Ingrediënten voor de olijvenpesto:

 • 10-tal olijven
 • Grana Padano (of parmezaan)
 • Pijnboompitten
 • 1 teentje look
 • Enkel druppels citroen
 • Olijfolie - Extra Virgin

Ingrediënten voor de kiprollade:

 • 2 enkele kipfilets - of 1 volledige
 • 3 sneden gandaham
 • 2 el olijvenpesto
 • Extra materiaal: folie en bindtouw

Ingrediënten voor de butternutcrème/puree:

 • 1/2 butternut
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje look
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • Snuf mango-currykruiden
 • Snuf Italiaanse kruiden
 • Pezo

Ingrediënten voor de witloofroomsaus:

 • 2 stronkjes witloof
 • Boter
 • Bloem
 • Vlees- of kippenbouillon - 250 ml
 • Klein scheutje kookroom
 • Pezo
 • Optioneel: Madeira kookwijn

Ingrediënten voor champignons:

 • 1 bakje champignonmix
 • 1/2 sjalotje
 • 1 teentje look
 • Scheutje balsamico-azijn
 • Tijm
 • Pezo

Ingrediënten voor de hazelnootcrumble:

 • 40 gram hazelnoten
 • 20 gram Grana Padano
 • 10 gram boter

Kiprollade met olijvenpesto, butternutcrème, witlofroomsaus, gebakken champignonmix en hazelnootcrumble

Bereiding van de pesto:

 1. Mix de olijven met de overige ingrediënten. Ik heb de ingredïenten niet exact afgewogen. De olijven waren er een 10-tal, de Grana Padano wellicht een 2-tal eetlepels, de pijnboompitten 1 eetlepel. De olijfolie is ook steevast op gevoel. Naargelang de consistentie na 't mixen bepaal ik of er al dan niet nog wat meer olie vereist is om het wat smeuïger/dunner te maken.

Bereiding van de kiprollade:

 1. Neem een groot stuk folie en leg daarop de kipfilets. Bedek deze met een 2de stuk folie. Zorg ervoor dat ze een stuk groter zijn dan de filets zelf.
 2. Sla ze plat mits behulp van ofwel een vleeshamer of een deegrol tot ze nog een dikte hebben van, ongeveer, 0,5 cm. Verwijder de bovenste folie.
 3. Leg de filets mooi boven elkaar, ze mogen elkaar een klein beetje overlappen. Maar niet te veel!
 4. Leg hierop 3 sneden gandaham - verwijder allereerst het vet - en vervolgens spreid je de tapenade bovenop de ham. Een dun laagje is voldoende.
 5. Nu ga je de kip oprolladen, met de folie, tot een stevige rol. sluit de folie strak rondom de rollade en laat nu gedurende enkele uren opstijven.

 

 

 


Kiprollade met olijvenpesto en hazelnootcrumble

Kiprollade afwerking:

 1. Haal de kiprollade na enkele uren uit de koelkast, de folie mag eraf en nu mag de rollade opgebonden worden met fijn touw. Dit kun je op gevoel doen ofwel kun je, via Youtube, filmpjes raadplegen die aantonen hoe dit op een professionele manier gedaan wordt.
 2. Plaats opnieuw in de koelkast tot gebruik. Let wel: Het is belangrijk het vlees een halfuurtje voor gebruik uit de koelkast te halen. Wanneer je het vlees gaat dichtschroeien en het werd net uit de ijskast gehaald, zal't vlees 'schrikken' en kan de kip taai worden.
 3. Op dat moment ga je tevens de oven voorverwarmen, op 170° à 180°C max.
 4. Neem een grote braadpan en smelt hierin een klont boter. Van zodra de pan goed warm heeft mag de rollade erin en ga je het vlees rondom rond dichtschroeien en een bruin/goudgeel laagje bezorgen.
 5. Neem een ovenschaal en leg hierin de rollade en plaats vervolgens in de oven gedurende een 20 à 25 minuutjes max. Sommigen gebruiken hiervoor een oventhermometer waarmee je de exacte temperatuur binnenin het vlees kunt bepalen.
 6. Alvorens in de oven te plaatsen, heb ik wel nog de hazelnootcrumble aangebracht. Enmaal uit de oven, verwijder je het touw met een schaar. Ga voorzichtig te werk, de schotel is heet en het vlees mag niet kapot gesneden worden, maar dit gaat normaal vrij makkelijk.
 7. Laat nog een 5-tal minuutjes rusten (leg wat aluminiumfolie bovenop) en snijd aan in plakjes.

Bereiding butternutcrème/puree:

 1. Stoof de sjalot glazig in een kom en plet hierbij een teentje look.
 2. Snijd de butternut in blokjes (dit deed ik reeds de avond voordien en spaart zo wat werk uit).
 3. Voeg toe aan de kom en laat nu gedurende een halfuurtje stoven - met het deksel op de pan.
 4. Kruid eerst met wat currykruiden, Italiaanse kruiden en pezo. Wees mild met de kruiden!
 5. Eenmaal gaar, mag het geheel gemixt worden en mag hier nog een 1/2 groentebouillonblokje aan toegvoegd worden, wat eerst in een bodempje water gesmolten werd (doe de bouillon in een tasje met wat water en laat opwarmen in de microgolfoven). Voeg dit mengsel toe aan de puree. Dit zorgt echt voor een extra meerwaarde, een smaakextraatje die de moeite loont.

Bereiding van de witloofroomsaus:

 1. Verwijder de uiteindes van het witloof. Snijd in twee en verwijder de harde, bittere kern.
 2. Was kort en dep droog.
 3. Snijd in fijne stukjes.
 4. Smelt een klein klontje boter in de pan, en stoof het witloof glazig.
 5. Voeg eventueel een scheutje Madeirawijn aan toe.
 6. Na enkele minuten mag hier een kleine eetlepel bloem over gestrooid worden, meng goed onder en laat kort opdrogen.
 7. Nu mag de bouillon eraan toegevoegd worden, zet het vuur wat hoger en laat inkoken en inbinden.
 8. Eenmaal consistenter geworden, mag er nog een scheutje room aan toegevoegd worden.
 9. Proef of er nog wat peper of zout aan te pas dient te komen. De bouillon geeft op zich al heel wat smaak af.

Bereiding van de hazelnootcrumble:

 1. Mix de hazelnoten kort (zorg ervoor dat het hazelnoten zonder bruin velletje zijn).
 2. Voeg de kaas en de boter eraan toe en puls nog eens kracht door en klaar is de crumble.
 3. Voeg een deeltje toe aan de rollade alvorens dit de oven ingaat en houd tevens een deeltje opzij om te strooien op 't bord als afwerking.

Afwerking:

 1. 1 dergelijke rollade is voldoende voor 2 personen. Snijd de rollade aan in plakjes en leg ze dakpansgewijs op het bord. Lepel hier wat van de roomsaus over.
 2. Leg wat van de butternutcrème naast het vlees en hier mogen de gebakken champignons boven komen en werk dit af met de hazelnootcrumble.

Dit brengt mij al helemaal in de feeststemming. Heerlijk genieten en dit in combinatie met een lekker glaasje rood! Meer moet dit echt niet zijn hoor. Wij hebben er alvast ontzettend van genoten en hopen ook jullie te kunnen overtuigen van dit verrukkelijk receptje.

 

Uiteraard zijn de combinaties voor de vulling eindeloos en kun je hier volop variëren en experimenteren. Maar dit is er alvast eentje om te noteren!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0