· 

Bulgur met gerookte zalm en zeekraal

Afgelopen weekend was ik nog maar net de Delhaize binnengewandeld of ik zag zeekraal in promotie staan. Ik heb het al regelmatig op restaurant gezien, maar moet toegeven dat ik er nog nooit bij was stilgestaan om het thuis zelf klaar te maken. Dit was dus ook de eerste keer dat ik het in de winkelrekken zag staan. Maar nu de "nieuwe, gezondere, keuken" alsmaar populairder wordt, winnen dergelijke producten in belangstelling.

 

Dus, hop, die winkelkar in. Hoewel ik niet het minste idee had wat ik ermee zou aanvangen, was ik bijzonder benieuwd naar de smaak van zeekraal.

 

Ik ben er dan ook 's anderendaags reeds mee aan de slag gegaan. Normaal geef ik mezelf voldoende tijd om mijn trouwe Pinterestvriend te raadplegen wanneer ik inspiratieloos ben of wanneer ik een volledig nieuw product gebruik, maar daar had eerlijk gezegd weinig to geen zin in. Olivia was in "mamabui" en dat betekent dat ze al haar aandacht op mij vestigt. Met andere woorden, je komt er haast niet toe om wat anders te doen dan je mamarol ten volle op te nemen.

 

Ik besloot het dan maar heel simpel te houden voor een eerste keer, nl. kort maar krachtig opbakken en voorzien van flink wat kruiden - maar niet veel zout, want ik las dat zeekraal van nature reeds een gezouten smaak heeft.

 

Het eindresultaat? Een eenvoudig, maar verrukkelijk bulgurslaatje. En ik hoorde niemand klagen hoor!

Extra bonus: Olivia kreeg er maar geen genoeg van.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 zakje bulgur
 • 1 pakje gerookte zalm - 200 gram
 • 1 pakje zeekraal
 • 1 pakje groene aspergetoppen
 • Rucola
 • Kerstomaatjes
 • Olijven
 • Lente-ui
 • Olijfolie
 • Balsamicocrème
 • 1/2 citroen
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Blancheer de aspergetoppen gedurende een 3-tal minuutjes, giet af en spoel met koud water zodat ze niet verder garen.
 2. Was de kerstomaatjes en halveer.
 3. Snijd de lente-uitjes heel fijn.
 4. Snijd de olijven tevens in kleine stukjes.
 5. Was de zeekraal en breek eventuele harde stukjes aan de onderkant af.
 6. Maak de dressing o.b.v. een 5-tal eetlepels olijfolie en wat balsamicocrème (een toefje volstaat). Kruid met wat peper en zout en Italiaanse kruiden. Ik maak dit meestal in een afsluitbaar potje en schud dit goed omdat de crème best moeilijk opgenomen word in de olijfolie en je behoorlijk moet mengen alvorens het een echte dressing wordt.
 7. Kook de bulgur - afhankelijk van wat jouw verpakking zegt. Bij mij volstond het een ruime pot, lichtgezouten, water op het vuur te zetten, dit tot het kookpunt te brengen om de bulgur vervolgens een 1.5 minuut te laten koken. Afgieten en even laten opdrogen.
 8. Neem een grote kom en doe hier de bulgur in, samen met de kerstomaatjes, olijfjes en de lente-ui.
 9. Snijd de gerookte zalm in fijne stukjes en zet nog even in de koelkast tot gebruik.
 10. Neem een pan, giet hier een klein scheutje olijfolie in en bak hierin de asperges.
 11. Na enkele minuten voeg je de zeekraal toe. Het is van belang dat je de zeekraal kort maar krachtig bakt. Na enkele minuten wordt het donkergroen en is dit niet meer appetijtelijk.
 12. Kruid de groenten met wat peper en zout.
 13. Voeg de gerookte zalm toe aan de kom met de bulgur, alsook wat rucolasalade en wat dressing. Kruid nog wat extra bij met een snuf peper, zout en wat Italiaanse kruiden. Houd wat dressing over en wie wat extra wens kan naar hartenlust bijschenken.
  Voeg, voor een extra frisse toets, wat citroensap toe.Uiteraard niet te veel!
 14. Meng het geheel goed onder en serveer.
 15. Werk af met de asperges en de zeekraal on top.

 

Heeeeeer-lijk! Lekker fris, gezond en presenteert zeker niet mis.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0