· 

Tian met geitenkaas, pesto en balsamico

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

10 minuten + 15 minuten i/d oven

Totale tijd

30 minuten


Tian met geitenkaas, pesto en balsamico

Hé, maar, stond er niet reeds een tian met groente op de blog? Jawel, dat klopt. Echter, dit is een heerlijke variant op de voorgaande post. En bovendien wat sneller klaar. Ideaal om klaar te maken na een drukke, lange werkdag. De traditionele tian neemt net wat meer tijd in beslag omdat ik het sausje zelf klaarmaak. Maar soms is het zoeken naar een gulden middenweg waarbij ik enerzijds opteer om toch zelf te koken maar anderzijds beroep doe op enkele snelle, eenvoudige oplossingen.

Een goed gevulde berging is dan ook mijn beste vriend!

 

Geen mozzarella, maar wel een lekker geitenkaasje. Geen zelfgemaakte saus, maar een zoete kant-en-klare Tomato Frito (Heinz). Geen uitgebreiden kruidenmengeling voor de extra smaaksensatie maar wel een vleugje balsamico en pesto genovese. Net wat anders... Doch even heerlijk!

 

Side note: ik maak doorgaans gebruik van zelfgemaakte pesto. Ik vind dat er nu eenmaal te veel voordelen aan verbonden zijn. De smaak is beter. De ingrediëntenlijst is veel korter, wat dus ook betekent dat er minder of zeg maar geen onnodige toevoegingen zijn, bewaarmiddelen, etc. De kaas die gehanteerd wordt in dergelijke pesto's is vaak geen Parmezaan/Grana Padano zoals het zou moeten of wordt beperkt toegevoegd. Ook de pijnboompitten worden regelmatig vervangen door goedkopere alternatieven. Het zijn allemaal zaken die je zelf kunt achterhalen mits je even de samenstelling leest op de achterkant.

Hoe dan ook, wanneer je goed uitkijkt zijn er wel degelijk een aantal kant-en-klare opties te vinden die het zeker niet slecht doen. Mij hoor je dus zeker niet zeggen dat het niet ok is. Maar wanneer het kan, probeer het dan zeker even zelf te maken.

Je kunt pesto ook prima invriezen in kleine voorraadpotjes of in een ijsblokjesvorm (handig wanneer je slechts kleine porties nodig hebt en dus niet alles ineens wenst te ontdooien).

Oh ja, ik maakte deze keer gebruik van een potje uit de winkel, lekker snel!

 

Olivia heb er niet mee kunnen overtuigen, maar Wim, Celine en ikzelf schraapten alvast de restjes leeg met wat stokbrood. Zegt volgens mij meer dan voldoende, niet?!

Tian met geitenkaas, pesto en balsamico

Ingrediënten:

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 2/3 rol geitenkaas (met harde korst)
 • 1 Coeur de boeuf tomaat
 • 1/2 brikje Tomato Frito (Heinz)
 • Pesto Genovese (kant-en-klaar)
 • Balsamico-olie
 • Gedroogde basilicumkruiden
 • Snuf Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 • Warm de oven voor op 180°C
 • Was de groente en snijd alles in plakjes.
 • Ook de geitenkaas mag in dunne plakjes gesneden worden.
 • Neem een ruime ovenschaal en giet hierin +/- de helft van een brikje Tomat Frito en strijk mooi egaal over de hele vorm. Kruid met wat basilicumkruiden en Provençaalse kruiden.
 • Grill de plakjes courgette en aubergine in de grillpan (lichtjes insmeren met wat olie) en kruid met wat zout en basilicum. Grill ze kortstondig, ze gaan nog de oven in.
 • Maak nu 3 mooie rijen van aubergine, courgette, tomaat, geitenkaas, wat pesto tot je niet meer verder kan.
 • Kruid de rijtjes met wat Provençaalse en basilicumkruiden.
 • Plaats de schaal in de oven, gedurende 15 à 20 minuten max. Je kunt zelf nagaan of het voldoende is, houd in de gaten dat de groenten niet verschroeien of de kaas te veel smelt.
 • Haal uit de oven, strijk over ieder rijtje nog wat pesto.
 • Werk af met wat balsamico-olie. Drizzle wat over elk rijtje. Niet te royaal, want smaakt sterk door.
 • Serveer de tian met wat stokbrood.
  Ik serveerde er wat meloen bij (Cavaillon) en gandaham voor mijn carnivoortjes thuis!

 

 

 

 

De saus, lichtjes vermengd met de balsamico, is een heerlijke combinatie.

 

Tip: Je kunt de geitenkaas misschien ook wel vervangen door feta, indien er mensen de voorkeur geven aan deze kaas. Je kunt nooit genoeg experimenteren!

 

Ik maak gebruik van de Tomato Frito, omdat dit eigenlijk een saus is die - in principe -  geen enkele toevoeging vereist om lekker van smaak te zijn. De gerijpte zongedroogde tomaatjes die ze hanteren voor het maken van de saus zorgt voor een heerlijke zoete toets waardoor je zelf niet persee extraatjes moet voorzien. Ideaal dus wanneer het even snel moet gaan.

 

Het is wel zo dat, net omdat ze wat zoeter is dan een traditionele pasata, ze rijker is aan suiker. Ze is dus wat minder 'gezond' dan een klassieke pasata of tomatensaus. Maar het blijft ook relatief, want gezond en ongezond zijn stempels geworden die men te pas en te onpas gebruikt. Ik denk dat je mits wat gezond verstand perfect capabel bent na te gaan wanneer je echt ongezond bezig bent en wanneer niet. De Tomato Frito heb ik, net zoals tomatenpuree, pasata, tomatenblokjes, ... standaard in huis staan. Het zijn echte lifesavers als je het mij vraagt.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0