· 

Bloemkoolpizza met peterseliepesto, gegrilde asperges en geitenkaas

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

25 minuten

Totale tijd

35 minuten


Bloemkoolpizza met peterseliepesto, gegrilde asperges en geitenkaas

Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik afgelopen weekend met het idee van een bloemkoolpizza afkwam en de bijhorende toppings vermeld had, Wim niet onmiddellijk stond te springen van verlangen.

 

Desondanks had ik er best vertrouwen in. De bloemkooltoastjes met guacamole en gerookte zalm bevielen hem uitstekend en hij had mij toen enkel en alleen maar lovende comments gegeven. Dan zou dit toch ook in de smaak moeten vallen?!

 

Ik kreeg dit idee naar aanleiding van reclame voor de bloemkoolbodems van Magionni. Initieel was ik van plan een dergelijk bodem te kopen, maar Delhaize was uitverkocht en dus opteerde ik voor een bloemkool waarmee ik bijgevolg zelf aan de slag ging.

 

De bodem heb ik op identieke wijze gemaakt als bij de toastjes, met dat kleine verschil dat ik er nog 2 eetlepels groentebouillon aan toevoegde.

 

De pizza kan je eigenlijk prima als lunch eten, want hij is lekker licht en goed verteerbaar. Daarnaast is hij ook gezond, want hij bestaat enkel en alleen maar homemade ingrediënten en boven uit voornamelijk groente.

 

 

Toen ik de pizza net uit de oven haalde, was ik even sceptisch. Wat als het toch helemaal de mist ingaat en de combinatie van de diverse smaken helemaal niet past? Dat zou ontzettend balen zijn. Niet omdat ik er heel veel werk in heb moeten steken (want hij is best snel klaar) maar vooral omdat ik er best naar uitgekeken had en het onwijs leuk vond om het klaar te maken!

 

Wanneer ik de bodem aansneed voelde ik heel snel dat het midden ietwat zachter geworden was door de toevoeging van de pesto, maar geen paniek, want ik kreeg 4 perfecte 'slices' uitgesneden. Ok, so far, so good! Toen dienden we enkel nog maar te proeven. Op dat moment liet ik Wim de eerste hap nemen en keek hem even niet aan omdat zijn mimiek steevast een weergave is van wat hij van het gerecht vindt.

 

Ik heb zijn mening niet moeten vragen want hij gaf spontaan aan dat het ontzettend lekker was. Een geweldige combinatie. De milde doch smaakvolle bodem met de pittig uitgesproken pesto en geitenkaas en de zoete toets van de kerstomaatjes en gegrilde asperges kwamen als één heerlijk geheel tot hun recht.

Ah, zo fijn! Dan kan mijn avond niet meer stuk. Maar, ik moest toch ook even proeven alvorens ik helemaal tevreden kon zijn. En ja hoor, onwijs lekker!

 

Ik ben geen mega pizza-fan en zal dit dan ook zelden tot nooit bestellen. Vergelijken met een traditionele pizza kun je helemaal niet en wanneer je deze verwachting hebt, zul je wellicht teleurgesteld zijn. Dus wanneer je dit recept maakt, houd je deze verwachting maar best even achterwege. Maar geef het hoe dan ook een kans, want het is zeker en vast de moeite waard.

Je kunt de toppings ook helemaal zelf vrij kiezen en je hoeft je dus niet halstarrig blind te staren op de door mij gekozen ingrediënten, maar ze vielen hier wel in de smaak!

 

Zo zie je maar hoe veelzijdig bepaalde ingrediënten en groenten kunnen zijn, hoeveel mogelijkheden je hebt om wat origineel, lekker en gezond op tafel te zetten.

Bloemkoolpizza met peterseliepesto, gegrilde asperges en geitenkaas

Ingrediënten voor de bloemkoolbodem:

 • 1 bloemkool
 • 2 eieren
 • 2 el kippenbouillon
 • 2 el paneermeel
 • 1 handje geraspte kaas
 • Italiaanse kruiden
 • Peterselie
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de peterseliepesto:

 1. Peterselie
 2. Grana Padano
 3. Pijnboompitten
 4. Olijfolie
 5. 1 teentje look
 6. Peper en zout

Ingrediënten voor de pizza:

 1. Geitenkaasbûche
 2. 4 groene asperges
 3. 100 gram hamblokjes
 4. Kerstomaatjes

Bereiding van de bloemkoolbodem:

 1. Zie volgend recept

Bereiding van de peterseliepesto:

 1. Doe alle bovengenoemde ingrediënten in jouw blender en mix tot een stevige pesto.
  De hoeveelheden weeg ik nooit af, alles gebeurt +/- op gevoel af.
  Maar beperk je tot een 3-tal handjes peterselie, een handje nootjes enkele eetlepels olijfolie (begin met 3 el, en voeg toe na het mixen indien nodig), 1 flinke el Grana Padano (ook hier mag je toevoegen, naargelang smaak).

Bereiding van de toppings:

 1. Snijd 3 cm van de onderkant van de groene asperges af en gril ze gedurende zeker minimum 10 minuten. Breng ze op smaak met wat zout. Om na te gaan of ze gaar zijn, kun je ze mits gebruik van een keukenmesje even doorprikken. Wanneer dit perfect lukt, zijn ze klaar.
 2. Was de kerstomaatjes en halveer ze.
 3. Snijd een 5-tal plakjes geitenkaas.
 4. Bak de hamblokjes kort aan in wat boter (niet te veel boter gebruiken).

Bereiding van de pizza:

 1. Warm de oven voor op 180°C.
  Vorm een grote pizza die vervolgens op een met bakpapier bedekte ovenplaat gedurende +/- 10 minuutjes de oven in mag. Let erop dat het te bruin begint te kleuren, houd dus nauwlettend in de gaten.
 2. Laat nu voldoende afkoelen. Eenmaal afgekoeld smeer je de bodem in met de pesto, niet te veel, anders wordt het te zompig.
 3. Beleg met de asperges (die je vooreerst halveert), de kerstomaatjes, de hamblokjes en de geitenkaas.
  Strooi nog wat Italiaanse kruiden on top.
 4. De pizza mag nu opnieuw de oven in, gedurende 15 minuten.
 5. Haal uit de oven, snijd de pizza aan en serveer.
  Optioneel: je kunt er nog wat rucola over strooien of serveren met een slaatje.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0