· 

Tatin met witloof, geitenkaas en spekjes

Nog zo'n gerecht dat reeds heel lang op mijn to-do-list stond en ik eindelijk kan afvinken. Oh, wat heb ik er ontzettend naar uitgekeken om de hartige versie van de vermaarde tarte tatin op tafel te brengen.

 

Witloof met kaas en ham is nog steeds onze favoriete kost van zowel Wim als mezelf. En het is gek hoe onze smaakpapillen - naarmate we ouder worden - zich alsmaar meer verfijnen en we in staat zijn om bepaalde smaken te appreciëren die we vroeger liefst, zo goed als 't kon, vermeden. Dat had ik voor met witloof. Als kind vond ik het een veel te bittere groenten en noch rauw, noch gestoofd kon je er mij mee plezieren. Ik kan me ook helemaal niet meer herinneren wanneer dit plots veranderd is, maar het is een feit dat ik toch al meer dan een decennia de groente in al zijn vormen beschouw als één van mijn all time favorite veggies!

 

De tatin met witloof heb ik niet zelf verzonnen. De inspiratie heb ik opgedaan tijdens één van mijn vele bezoekjes aan Pinterest, maar steevast geef ik er mijn eigen twist aan. Met het basisprincipe in het achterhoofd ben ik vertrokken en ik wist reeds heel goed welke extra ingrediënten de taart zouden vervoegen. Een prima herfstreceptje dat je werkelijk in een mum van tijd kunt voorschotelen.

Ingrediënten:

 • 1 vel bladerdeeg (je kunt het zelf maken, maar dat neemt uiteraard weer extra tijd in beslag)
 • 5 stronken witloof
 • 1 rolletje zachte geitenkaas (zonder korst)
 • 4 sneden - dikker gesneden - gerookte spek
 • 1.5 klontje suiker
 • Tijm
 • Peper en zout
 • Optioneel: walnootjes
 • Optioneel: rucola

Dressing:

 • 2 el olijfolie
 • 1 el walnotenolie
 • 1 el balsamico-azijn
 • 1 el honing

Bereiding:

 1. Was de witloof, snijd het harde uiteinde af van elk stronkje en snijd ze vervolgens in 2 helften.
  Verwijder nu ook de harde - en bittere - kern.
 2. Stoof een flinke klont boter in een grote kom. Van zodra dit gesmolten is voeg je de witloofhelften hieraan toe.
 3. Breng op smaak met peper en zout en voeg de klontjes suiker eraan toe.
 4. Laat nu gedurende 1 uurtje, op een zacht vuurtje, stoven en karamelliseren.
  Geloof me, het is het wachten waard, het zorgt er namelijk voor dat je een zoete, optimaal gestoofde witloof verkrijgt. Een smaak die je niet terugvindt wanneer je ze vb. in water gaat stoven.
  Omdat dit dus aardig wat tijd in beslag neemt, doe ik deze stap doorgaans de avond voorafgaand aan de dag waarop ik het gerecht met witloof klaarmaak. Plus, dan heeft het witloof nadien ook ruim voldoende tijd om uit te lekken, wat van groot belang is omdat het veel vocht opneemt tijdens het stoven en opnieuw loslaat bij het bakken in de oven.
 5. Neem een quichevorm en vet in met een heel fijn laagje boter zodat de tatin, na 't bakken, gemakkelijk uit de vorm komt en verspreid de stronkjes witloof mooi uit zodat je quasi de ganse vorm ermee opgevuld hebt.
 6. Neem de bûche geitenkaas en snijd er +/- 1/3 van af en verbrokkel dit mooi bovenop het witlof.
 7. Snijd de plakjes spek in kleine blokjes (ik verwijder het te veel aan vet) en bak aan in een kleine koekenpan, zonder toevoeging van extra vetstoffen.
 8. Warm de oven inmiddels op, op 180°C.
 9. Na enkele minuten bakken mogen ze aan de schotel toegevoegd worden.
 10. Breng het geheel op smaak met tijm.
 11. Drizzle nu nog wat honing on top (klein scheutje)
 12. Breng nu het vel bladerdeeg aan. De bedoeling is dat de quichevorm net wat kleiner is dan het bladerdeeg (wat in principe bij de meesten wel 't geval is) zodat je de randen mooi, rondom rond, kunt instoppen.
 13. Vervolgens snijd je met een klein mesje, in 't midden, voorzichtig enkele subtiele inkepingen zodat de stoom wegkan eenmaal het in de oven belandt. Anders loop je het risico dat het bladerdeeg gaat bollen.
 14. Steek de Tarte Tatin nu in de oven en dit gedurende een 20-tal minuutjes of tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.
 15. Laat kort afkoelen gedurende een 2-tal minuutjes.
 16. Neem een klein mesje en ga nog even rondom de hartige taart.
 17. Neem vervolgens ofwel een bord dat groter is dan de vorm ofwel een bord dat er net in past (zoals dit bij mij het geval was).
 18. Neem 2 pannenlappen (of ovenhandschoenen) en draai in 1 keer om.
 19. De witlof Tatin zou nu mooi moeten meekomen.
 20. Serveer met eventueel een fris slaatje. Wij aten dit met een rucolaslaatje met kerstomaatjes en een dressing bestaande uit 3 eetlepels olijfolie, 1 el balsamico-azijn, 1 el walnotenolie en 1 el honing (+ wat Italiaanse kruiden). Mix/vermeng goed en drizzle wat op 't slaatje of op het witlooftaartje.
 21. Werk af met wat - in kleinere stukjes gesneden - walnoten.

Ik durf te wedden dat alle die hard witlooffans dit een toppertje zullen vinden. De combinatie hartig en zoet zit gewoon ongelooflijk goed! Een geweldige variant op de zeemzoete klassieker. Dus, allen aan de slag zou'k zeggen, want dit is echt een bijzonder eenvoudig en vooral heerlijk bladerdeegreceptje waar je geen spijt van zult hebben, I promise!

 

Oh, en mochten jullie het uitgetest hebben, deel gerust jullie mening, reacties zijn steevast fijn.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0