· 

Loempia met geitenkaas

Wanneer ik onze diepvries opentrek, dan is het haast enkel nog om er wat uit te halen want ik denk dat het quasi onmogelijk geworden is om er nog wat in te krijgen of het zou toch enig reorganisatietalent moeten vergen! Het is wel zo dat onze vriezer behoorlijk 'klein' is. Het maakt namelijk deel uit van de koelkast en we hebben in principe slechts 2 vakjes die we kunnen vullen.

 

Enkele weken (maanden) zat ik op een dieptepunt waar ik toen dacht: "Koken, dat lukt me niet meer". De energie ontbrak mij volledig en de paniek dreigde toe te slaan wanneer ik dacht aan de combinatie kokerellen en Olivia entertainen. De peuterpubertijd (helemaal geen idee of ik het al dan niet juist benoem) sloeg hier als een bom in en plots hadden we een kleine chef in huis die bepaalde wat wel of niet klaargespeeld werd thuis. De prikkels die Oliviatje na een druk dagje krijgt, kan ze soms heel moeilijk verwerken en uiten zich doorgaans in heel wat frustratie en tranen met tuiten. Dus kwam ik met ingenieuze idee om een aantal gerechten klaar te maken om vervolgens in te vriezen zodat we, indien nodig, hier onze toevlucht konden zoeken. Maar wanneer ik nu naar onze vriezer staar, besef ik dat ik wellicht net dat tikkeltje te enthousiast ben geweest.

 

Het is ook soms zo ontzettend ambigu. Nu sta ik hier enerzijds met een vriezer die een overvloed aan etenswaren biedt en anderzijds nog steeds met een broek vol goesting om toch maar weer zo veel mogelijk nieuwe receptjes uit te proberen. Maar wanneer je zelf geen ijsblokjes meer koud kunt zetten, weet je dat je hoognodig in moet grijpen...

 

Zo gezegd, zo gedaan! En het eerste dat in mijn vizier kwam, was het pakje filodeeg. Hoewel dit zeker nog half jaartje goed was, kon ik er even goed onmiddellijk mee aan de slag gaan. Traditionele loempia's kwamen hier reeds enkele weken geleden op tafel. Tijd voor wat nieuw dus en omdat ik onlangs een amuse had gemaakt van filo met Caprice Des Dieux, vond ik het geen slecht idee om op dezelfde manier te werk te gaan met geitenkaas. Een slaatje geitenkaas wordt hier altijd ontzettend geapprecieerd. Deze alternatieve versie kon ik dus zeker niet laten schieten!

 

Ingrediënten voor 5 à 6 loempia's:

 • Filodeeg - 1 vel per loempia
 • 2 pakjes zachte geitenkaas
 • Spekblokjes - ik maakte gebruik van kalkoenspekjes zonder vetstukjes en dus een stuk gezonder (Dindesse)
 • 1 appel - type Golden of Jonagold
 • Honing
 • Tijm
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Veldsla
 • Tomaatjes
 • Groene aspergetoppen
 • 6 el olijfolie
 • 2 el balsamico

Bereiding:

 1. Indien filodeeg vanuit de diepvries, haal je het pakje best enige tijd op voorhand uit zodat het voldoende kan ontdooien. Filodeeg is enorm broos en indien niet volledig ontdooid, ontstaan er bij de minste aanraking scheurtjes waardoor je het deeg niet meer kan gebruiken.
 2. Bak de spekjes in een pan met heel klein klontje boter. Ik nam de gerookte kalkoenspekreepjes van het merk Dindesse. Ze zijn een stuk gezonder dan de traditionele spekreepjes. Ik ben zeker geen vegetariër, maar ik ben me wel erg bewust van de ingrediënten die ik in mijn gerechten verwerk en probeer toch - waar mogelijk - ongezonde zaken te vermijden.
 3. Snijd een appel in fijne blokjes en voeg na enkele minuutjes toe aan het spek.
 4. Voeg een kneepje honing toe aan de pan en laat het geheel nu karameliseren op een middelmatig vuurtje.
 5. Kruid met wat peper, zout en tijm.
 6. Giet de 2 kuipjes geitenkaas in een grote kom, breng op smaak met peper, zout en nog wat tijm.
 7. Voeg nu het spek en de appelblokjes eraan toe en meng goed onder.
 8. Neem voorzichtig 1 filovel en vouw dit in twee. In het midden ga je nu wat van het geitenkaasmengsel leggen.
 9. Vouw nu de boven- en onderkant naar binnen toe. Ook de korte zijden (linker- en rechterzijde- mogen nu toegevouwen worden.
 10. Draai om en leg met de naad op een bord.
 11. Ga op dezelfde manier te werk voor de overige loempia's.
 12. Zet in de koelkast tot gebruik.
 13. Maak intussen de dressing bestaande uit de olijfolie, de balsamico-olie alsook wat Italiaanse kruiden. Meng goed onder en zet koel tot gebruik.
 14. Kook de aspergetoppen gedurende 3 minuten, giet af en laat kort schrikken.
 15. Was de veldsla en de tomaatjes.
 16. Haal de grillpan boven en warm de oven voor op 180°C.
 17. Laat de grillpan eerst goed heet worden.
 18. Giet wat olijfolie in een potje en voeg wat Italiaanse kruiden eraan toe.
 19. Neem een bakplaat en leg hier wat bakpapier op.
 20. Haal de loempia's uit de koelkast en leg ze op het bakpapier en wrijf ze tevens nog wat in met de Italiaans gekruide olie.
 21. Van zodra de grillpan goed heet is, leg je de asperges erin en mogen de loempia's eveneens de oven in.
 22. De loempia's hebben ongeveen een 10 à 15-tal minuutjes nodig.
 23. Kruid de asperges met wat peper en zout.
 24. Houd de asperges nauwlettend in de gaten, van zodra ze gegrild zijn aan de ene kant, mogen ze omgedraaid worden.
 25. Vul de borde met de veldsla en de tomaatjes.
 26. Leg er wat asperges bovenop en overgiet wat met de dressing.
 27. Leg bovenop elk slaatje een loempia.
 28. Werk af met honing en sesamzaadjes.

Aarzel zeker niet om er zelf mee aan de slag te trekken. O-ver-heer-lijk!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0