· 

Slaatje met gegrilde groenten, kip en basilicumdressing

Er zijn heel weinig dingen die ik niet lust. Ik houd ontzettend veel van eten en kijk er telkens naar uit nieuwe smaken te ontdekken. Hoewel Wim zeker openstaat voor nieuwe gerechten, recepten, smaakcombo's, houdt hij net wat meer van traditionele kost dan ik.

Het nieuwsgierig aagje in mij kan het namelijk onmogelijk weerstaan om wekelijks nieuwe zaken uit te testen, te bedenken, uit te werken ...

En dat valt uiteraard wel eens tegen, maar het heeft me inmiddels ook heel wat toppertjes opgeleverd die bij ons frequent op tafel komen.

 

In een voorgaand blogartikel gaf ik reeds mee dat Wim op tijd en stond een typisch AGV'tje weet te appreciëren en ik dit nu ook zeker 1 keer per week klaarmaak. Maar variatie vind ik zeer belangrijk en meestal wordt een dergelijk gerecht, 's anderendaags, gevolgd door een slaatje.

En neen, dan spreek ik niet van konijnenvoer waarvan je maag na amper een halfuurtje opnieuw gaat grommen. Dan kies ik voor een rijkelijk gevuld slaatje waarvan we beiden - althans dat hoop ik - zullen smullen.

 

Wim staat niet bijzonder stil bij het opdoen van de nodige vitamientjes en eet haast zelden een stuk fruit. Vandaar dat ik bij quasi elk gerecht de nodige portie groenten voorzie zodat hij via deze weg toch de nodige greens binnen heeft. En met een dergelijk slaatje lukt mij dit ongetwijfeld.

 

Ingrediënten voor 2 slaatjes:

 • 1 pakje gerookte kipfiletreepjes - Delhaize (maar gewone kipfilet is een prima alternatief)
 • 1 pakje groene mini-asperges
 • Groene boontjes
 • 1 avocado
 • 1 grote tomaat
 • Rucola
 • Optioneel: krieltjes
 • Basilicumdressing
 • Kipkruiden
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Verwijder van zowel de boontjes als de asperges de uiteinden en spoel ze kort.
 2. Omdat wij ook nog krieltjes hadden liggen, heb ik deze ook gebruikt en heb je onmiddelijk een gevulder slaatje.
  Schil de krieltjes.
 3. Zet een grote kom water op het vuur - licht gezouten - en kook zowel de asperges als de boontjes gedurende een 5-tal minuutjes.
 4. De krieltjes kun je ofwel in dezelfde kom ofwel in een aparte kom koken. Ze dienen hoe dan ook langer te koken, gedurende een 10-tal minuutjes. Maar controleer dit zelf even want naargelang de grootte zal de gaartijd net iets anders zijn.
 5. Snijd de tomaat inmiddels in blokjes.
 6. Giet de boontjes en asperges af en laat even schrikken met koud water zodat ze zeker niet verder garen.
  Ook de krieltjes mogen afgegoten worden.
 7. Open het pakje met de gerookte kipfiletstukjes en kruid ze met de Italiaanse en kipkruiden en laat even rusten.
 8. Neem een grilpan, wrijf in met wat olijfolie en zet op een middelhoog vuur.
 9. Zodra de pan warm heeft kun je de stukjes kipfilet, de boontjes alsook de groene asperges in de pan leggen.
  Indien je krieltjes hebt gekookt, mogen ook deze aan de pan toegevoegd worden en deze heb ik extra afgekruid met Italiaanse kruiden.
 10. Kruid de groentjes met wat peper en zout. Houd de pan wel nauwlettend in de gaten opdat niets gaat aanbranden.
 11. Snijd nu ook de avocado in blokjes - houd dit telkens voor' t laatste omdat een avocado snel dreigt bruin te worden.
 12. Draai de kip, de groentjes en de aardappeltjes om na enkele minuutjes en laat opnieuw even grillen.
 13. Leg wat ruccola in elk bord.
 14. Leg hier bovenop wat tomaten- en avocadoblokjes.
 15. Van zodra de groenten, kip en krieltjes voldoende gegrild hebben kun je deze verdelen over de 2 bordjes.
 16. Werk nu af met de basilicumdressing.

Normaal ben ik niet zo te vinden voor kant-en-klare dressings, maar deze dressing had ik reeds enige tijd geleden opgemerkt in de Delhaize en griste ik, na lang overwegen, op een vrijdagavond toch snel mee. Ik was gewoon reuze benieuwd naar de smaak omdat hij er wel best lekker uitzag en ik reeds enkele recepten in mind had om ermee aan de slag te gaan.

 

Home-made dressings zijn natuurlijk top, maar dit sausje dient zeker niet onder te doen want hij smaakte echt heerlijk. Een subtiele pestosmaak, maar zeker niet overheersend en een ideale combinatie met bovenstaand slaatje. Inmiddels kocht ik een nieuw flesje omdat ik het ook heel eenvoudig kan meenemen voor mijn on-the-go lunches op het werk. Want met een inhoud van 15 cl, neemt het alles behalve veel plaats in en dien ik dus niet zelf op zoek te gaan naar een potje thuis om op te vullen.

 

Enig minpuntje? Nou, goedkoop is het niet. Want je betaalt 1.49 € voor een klein flesje. Maar dat ben je gauw vergeten eenmaal je de fluweelzachte smaak van dit sauje te pakken hebt gekregen.

 

Wij aten er nog een stukje stokbrood bij en ik kan jullie verzekeren dat het slaatje hier meer dan in de smaak viel. Smullen gegarandeerd hoor!

 

Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0