· 

Broccoli-seldersalade

Na een weekje mist en nevel, brak het zonnetje zondagmorgen dan toch door. Een stralende en veelbelovende ochtendzon waardoor ik een instant bbq-gevoel kreeg!

Maar dat zou nog even op zich moeten laten wachten want, mijn partner en ik, hadden ons ingeschreven voor een morning run - Mc Bride Run - een jaarlijks loopevenement waaraan een kleine 1500 man deelnemen en waarbij een goed doel gesteund wordt. Dit jaar ging een deel integraal naar een organisatie in Ghana die daar de plaatselijke werking ondersteunt. Op zich voldoende reden om je te inschrijven! Maar nu ik, sinds een kleine 3-tal maanden naar het lopen overgeschakeld ben - wegens tijdsgebrek om het waterratje in mij volledig naar boven te laten komen - is het deelnemen aan dergelijke wedstrijden de ideale doelstelling om op regelmatige basis te trainen. 

En ik deed het zeker niet slecht, van de 138 vrouwen, behaalde ik spot number 39. Ongetwijfeld ruimte voor verbetering, maar ik was tevreden over mijn prestatie.

 

Na de loop had elke deelnemer recht op een goodie-bag, maar dit waren we helaas vergeten. Eenmaal thuis, drong dit tot me door. Omdat de locatie op nog geen 10 minuten van ons verwijderd ligt, besloten we terug te keren. Om de grote drukte te vermijden, trokken we slechts 10 minuten voor het einde van de festiviteiten opnieuw richting stad.

 

Met ons startnummer in de hand meldden we ons aan en kregen we onze gift-bag onmiddellijk toegestoken. Een dame naast ons wist ons te vertellen dat de 400 tombolaprijzen helaas reeds verloot waren. Jammer ... Maar tja daar waren we heus niet voor gekomen. Maar even informeren kan geen kwaad. 

 

Net naast de stand van de geschenkpakketjes, zaten er 2 vrouwen verantwoordelijk voor de tombolaprijzen. Een vrouw vroeg ons om ons startnummer te tonen en voor we het wisten ontvingen we een witte enveloppe. Verwonderd keken we vluchtig naar elkaar om nadien de vrouw in kwestie met een vragende blik aan te staren. 

"De 20 hoofdprijzen moeten nog verloot worden en die worden slechts tijdens de protocol bekend gemaakt." "U dient in principe enkel af te wachten tot uw nummer afgeroepen wordt om na te gaan welke prijs u gewonnen heeft."

Grinikkend keek ik mijn partner aan... Ik heb nog nooit wat gewonnen en in het beste geval wordt het weer wat waarmee ik totaal niets kan aanvangen. Maar ach ... wat geeft het, baat het niet dan schaadt het niet, toch? 

 

De minuten verstreken en dat gold evenzeer voor de prijzen. Mijn dochtertje werd wat ongedurig en mijn aandacht werd getrokken door haar snikken. Toen mijn partner zei dat er nog slechts 2 enveloppes in the running waren, werd mijn nieuwsgierigheid opnieuw opgewekt! 

De hoofdprijs bestond uit een Samsung Flatscreen TV en de 2de prijs was een verwenweekend voor 2 personen. Een TV hebben we al, maar dat weekendje, dat kunnen we best gebruiken. De 2de prijs ging aan onze neus voorbij, want n°28 - de omslag van mijn partner en ik - werd het podium opgeroepen om de hoofdprijs op te halen. Met een voldaan gevoel nam ik de televisie in ontvangst en lachte ik de camera toe.

Toen ik het podium afdaalde, kwam het koppel, die de 2de prijs gewonnen had, recht op me af om te vragen of we eventueel bereid waren te wisselen. Nou, dat moest je ons geen 2 keer vragen. Met genoegen namen we het verwenweekendje in ontvangst en keerden we huiswaarts. 

 

Onze zondag kreeg een gekke maar zeer aangename wending! Je zou voor minder je geschenkenpakketje vergeten, niet?

Olivia had reeds een drukke dag achter de rug en was dringend aan een dutje toe. Ondanks haar vermoeidheid, werd het een heuse strijd om haar vermoeidheid de overhand te laten nemen.

Eenmaal ze in de armen van Morpheus lag, kreeg ik de kans om in mijn keukentje aan de slag te gaan terwijl ik nog even aan het nagenieten was van onze bewogen zondagmorgen. 

 

Bbqminded koos ik voor gemarineerde kippenfiletbrochettes - weliswaar in de pan gebakken - met een huisgemaakte broccoli-seldersalade en aardappelsalade.

De vleesbrochettes werden niet zelf bereid, echter wel zelf gekocht, hehe !

 

De recepten voor de 2 bovenstaande slaatjes deel ik graag met jullie want ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken, zitten boordevol smaak en vitamientjes en zijn op de koop toe perfecte side-dishes bij een bbq!

 

Ingrediënten voor 1 grote kom broccoli-seldersalade:

 • 1/2 knolselder
 • 1 broccoli
 • 1/2 à 1 appel
 • 1 rode ui
 • Handje vol walnoten
 • 1.5 el magere yoghurt
 • 1.5 el mayonaise
 • 2 el appelciderazijn
 • Peper en zout 

Bereiding:

 1. Snijd de broccoli in roosjes en kook gedurende een 2 à 3-tal minuutjes in gezouten water (maximum 3 minuten, want de broccoli moet wel knapperig blijven).
  Giet af en laat even uitlekken.
 2. Verwijder de schil van de knolselder en rasp +/- de helft van de knol.
  Doe de selder in een grote kom.
 3. Snijd de roosjes nu erg fijn alsook de steeltjes van de broccoli.
  Voeg toe aan de selder.
 4. Snijd ook het uitje en de walnootjes fijn en voeg toe aan de broccoli en selder.
 5. Schil de appel en snijd in brunoise en voeg de kleine stukjes toe aan het rauwkostslaatje.
  De appel zorgt voor een extra frisse toets. Wie houdt van een iets "zuurder" gehalte kan kiezen voor een Granny Smith appel, wat ideaal is voor een dergelijk slaatje. Zelf koos ik voor een Pink Lady, is iets zachter van smaak.
 6. Meng de yoghurt, de mayonaise en het appelciderazijn.
 7. Giet de vinaigrette in de grote kom.
 8. Breng de salade op smaak met peper en zout en meng alles goed onder.
  Proef of alles voldoende gekruid is en voeg wat extra kruiden toe naar smaak.

Lekker, eenvoudig en budgetproof! BBQ-away zou 'k zeggen.

 

De broccoli-seldersalade kan trouwens evengoed dienen als rauwkostslaatje om mee te nemen naar het werk waarbij je het het perfect kan combineren met wat ham of gerookte zalm.

 

Het recept voor de aardappelsalade deel ik een aparte blogpagina.

 

Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  DELBECQ jean paul (maandag, 04 juni 2018 16:32)

  SUPER extra !!!!!!!