· 

Witte asperges met sausje van zongedroogde tomaatjes

Voorbereidingstijd

Bereidingstijd

Totale tijd


Witte asperges met sausje van zongedroogde tomaatjes

Dit gerecht kwam reeds enkele weken geleden op tafel, maar vergat ik met jullie te delen. Shame on me, want ze waren echt ontzettend lekker. 

Ik maakte ze in mum van tijd klaar op zondagavond en op maandag gingen ze nog kort de oven in alvorens we konden aanvallen.

De oven is geen must indien je het gerecht onmiddellijk opeet, maar in ons geval heb ik hem toch even moeten inschakelelen.

 

Een groot voordeel, dat we dit pas 's anderendaags aten, is dat de diverse smaken volop konden intrekken, wat net zoals bij vele andere gerechten een wereld van verschil kan maken.

 

Niet alleen snel klaar, maar bovendien heb je heel weinig ingrediënten nodig om een overheerlijk gezond gerechtje klaar te maken en ook dat blijft één van de grootste en belangrijkste troeven in mijn keuken.

Wanneer ik het bos door de bomen niet meer kan zien vanwege een ellenlange lijst aan ingrediënten, ontneemt dit een deel van mijn goesting om te kokerellen. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit?

 

Hoe dan ook, ik kan alle aspergeliefhebbers dit gerecht enkel en alleen maar aanraden. Aan de slag maar, want voor je het weet is dat aspergeseizoen weer voorbij!

Witte asperges met sausje van zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 pak witte asperges (500 gram)
 • 1 pakje gerookte zalm (200 gram)
 • 1 potje half zongedroogde tomaatjes
 • 250 ml groentebouillon
 • 150 ml light room
 • 1/2 el bloem
 • 1 el Grana Padano (of parmezaanse kaas)
 • 1 teentje look
 • 1 sjalot
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

 1. Neem een ruime pot en vul met behoorlijk veel water en voeg hieraan wat zout toe.
 2. Schil de asperges van boven tot onder, rondom rond en verwijder de uiteindes. Dit verloopt vlot wanneer de asperge goed geschild werd en is meteen ook de manier bij uitstek om na te gaan of er nog draadjes verwijderd moeten worden.
 3. Leg ze in de pot met (koud) water, plaats op het vuur en breng aan de kook.
  Van zodra het water kookt, haal je de kom van het vuur, dek je de kom af en laat je de asperges zo'n 10 minuten rusten.
  Afhankelijk van de dikte van jouw asperges, zullen ze al dan niet wat langer erin moeten blijven.
  Ga na met een keukenmesje of ze voldoende gaar zijn (prik even door de kop van een asperge en indien dit zonder problemen lukt, zijn ze ongetwijfeld klaar).
 4. Neem een pan, smelt hierin een klontje boter.
 5. Snijd een sjalotje fijn en plet een teentje look en voeg toe aan de pan.
 6. Snijd inmiddels de half zongedroogde tomaatjes in fijne stukjes en voeg ze dan toe aan de pan.
  Breng op smaak met wat peper, zout en Provençaalse kruiden. Laat dit gedurende enkele minuutjes stoven.
 7. Voeg hierna 1/2 el bloem toe en meng goed onder.
 8. Hierna mag de groentebouillon erbij en zet het vuur wat hoger, zodat de saus kan binden en toenemen in dikte.
 9. Wanneer de saus dikker wordt, mag de room erbij en laat je ook dit even indikken. Niet te lang, anders behoud je te weinig saus.
 10. Voeg er nog 1 el Grana Padano aan toe.
 11. Neem 3 asperges en wikkel ze in 1 à 2 sneetjes gerookte zalm en plaats ze in een ovenschaal.
  Ik kon 4 rolletjes maken (ik had net 12 asperges).
 12. Giet hierover de saus en werk eventueel af met wat gemalen (light) kaas en plaats dit in de oven op 180°C gedurende een 5 à 10 minuutjes.

Ter info: je kan ze uiteraard ook onmiddellijk serveren. Maak de rolletjes en de saus dan à la minute en serveer onmiddellijk zodat het gerecht niet afkoelt. Wij opteerden voor de oven, omdat ik ze reeds de dag voordien gemaakt had om op maandagavond niet meer te moeten koken.

 

Serveertip: combineer dit met gebakken krielaardappeltjes of een smeuïg (groente)pureetje. Olivia en Wim opteerden voor broccolipuree en ik moet toegeven dat het een geslaagde combinatie was. De aspergerolletjes kunnen uiteraard ook nog vergezeld worden van een eenvoudig slaatje. Voorzie wat gemengde of rucolasalade en wat kerstomaatjes en klaar is kees!

 

Een verrukkelijk zomers gerechtje dat je in een mum van tijd op tafel hebt gezet. Bovendien ook gezond. Het sausje is dankzij gebruik van de lightroom dus alles behalve calorierijk en laag in vetten. De zongedroogde tomaatjes zijn echter rijker in calorieën vanwege de toevoeging van olie, maar bevaten desondanks heel wat gezonde en vitale voordelen voor ons lichaam.

Reactie schrijven

Commentaren: 0