· 

Tagliatelle met scampi, spinazie en zongedroogde tomaten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

25 minuten

Totale tijd

35 minuten


Tagliatelle met scampi, spinazie en zongedroogde tomaten

Sinds vorige week is het weer toegelaten om enkele familieleden of vrienden te zien, mits behoud van 1.5 m afstand. Je moet je echter wel beperken tot een groep van 4 personen waarbij je dus, logischer wijze, enkel en alleen maar deze personen mag zien.

 

Helaas werd dit concept door velen op eigen wijze geïnterpreteerd en hebben ze het principe a.d.h.v. een uitgebreid schema moeten uitleggen, maar toch merken we dat er alsmaar meer mensen het schema aan hun laars lijken te lappen. Want de 'bubbel' van 4 is in vele gevallen reeds overschreden. Het is gek, want hoe flexibeler de maatregelen worden, des te meer we waarnemen dat de mensen er geen acht meer op lijken te slaan en de resterende maatregelen dus verwaarlozen.

 

Hé, ik ben zeker niet heiliger dan de Paus en besef maar al te goed hoe moeilijk het wordt om alle huidige schikkingen te respecteren nu we niet meer allen vanuit thuis werken, de winkels terug opengaan, er lokale pop-up eet- en drinkcaravans verschijnen, speelpleintjes terug betreedbaar zijn, scholen en opvangcentra hun deuren opnieuw opendoen, ...

 

Desondanks, doen we als gezin onze uiterste best ons nog steeds te beperken tot de strikt noodzakelijke verplaatsingen waarbij werk en boodschappen centraal staan. Verder genieten we in Coronatijden vooral van grote natuurwandelingen. Sinds de doorbraak van Corona wonen we in Reningelst en ik denk dat we de gemeente en de streek op heel geringe tijd ontzettend goed hebben leren kennend. Paadjes, afgelegen natuurgebieden, stukjes bos, ... die we anders misschien niet ontdekt hadden, kennen we nu bijna als onze broekzak! Ik heb de kilometers niet exact bijgehouden, maar ik heb alvast nog nooit zo veel afgewandeld als nu!

 

 

 

 

Ook Olivia kijkt steevast uit naar deze uitstapjes omdat ze enkele grote stukken zelf mag stappen, waar ze naar hartenlust steentjes, stokjes, schelpjes, blaadjes, bloempjes, etc. verzamelt. Doorgaans valt ze net voor de aankomst thuis in slaap in haar buggy. Afgepeigerd van het lopen en het verkennen geeft ze alsnog toe aan haar vermoeidheid. Ook afgelopen donderdag (O.H. Hemelvaart) was dit het geval. Het was een behoorlijk warme dag en ook wij hadden enigszins last van de drukkende hitte, die we eigenlijk niet meer echt gewoon zijn.

 

Eenmaal thuis had ik, net zoals Olivia, ontzettend veel zin om aan die vermoeidheid toe te geven. Maar helaas moest ik nog even mijn keuken induiken, omdat deze tagliatelle met scampi, spinazie en zongedroogde tomaatjes op het menu stond. Geen gemor en hop onmiddellijk aan de slag. Want ook mijn zus was van de partij. Zij kwam voor het eerst op bezoek sinds 2 maanden en we hadden haar uitgenodigd om te blijven eten.

 

Gelukkig had ik in de voormiddag reeds enkele voorbereidingen getroffen, waardoor ik het gerecht nu in een mum van tijd op tafel zou kunnen zetten. In ongeveerd 20 minuutjes zaten we met zijn 4 aan tafel, volop te genieten van deze overheerlijke pasta-dish. Wim gaf het een score van 9.3 en mijn zus vroeg heel snel om een 2de portie. En neen, niet enkel omdat ze reuzehonger had, maar wel degelijk vanwege haar lovende comments. Ook Olivia at haar bordje, ondanks het feit dat ze volledig afgemat was, flink leeg.

 

De combinatie van de witte wijn met de zongedroogde tomaatjes is echt top en zijn voor mij de voornaamste smaakmakers in dit gerecht. Overall best gezond, op de room na dan. Maar je kunt echt wel opteren voor een light variant, gezien het gebruik van bloem om de binding te garanderen. Ikzelf heb alvast een lightversie gehanteerd, en het was zonder enige twijfel 'creamy'.

 

Dan resten de koolhydraten nog natuurlijk, maar koolhydraten zijn dus echt niet ongezond hé mannekes! Het aantal keer dat ik hierover een opmerking krijg is best frappant. Het is opmerkelijk dat ze als de vijand aanzien worden, terwijl we zei eigenlijk meer dan nodig hebben. Ze zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam. De mate waarin je ze consumeert is belangrijker tevens de diverse types kunnen een verschil maken. Het is altijd beter om de volkoren varianten te priviligeren puur gezondheidsgewijs. Caloriegewijs maakt het dan weer weinig uit!

 

Hoe dan ook, receptje here below! En, laat me zeker weten of ook jullie dit een topgerechtje vonden...

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • Tagliatelle
 • 14-tal scampi
 • 400 gram spinazie
 • 1 potje half zongedroogde tomaatjes
 • 1 dl witte wijn
 • 350 ml groentebouillon
 • 200 ml light of halfvolle room
 • 1 el Grana Padano
 • 1 el bloem
 • 2 teentjes look
 • 1 sjalot
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Opt. verse peterselie

 

Bereiding:

 1. Haal de scampi uit de vriezer de avond voordien ofwel 's morgens, afhankelijk van wanneer je ze wenst klaar te maken.
 2. Verwijder de stelen van de spinazie, was grondig en laat even uitlekken.
 3. Smelt een klont boter in de pan, plet een teentje look en voeg hierna beetje bij beetje de spinazie toe, tot alles geslonken is.
  Giet de spinazie af, druk het overtollige vocht eruit en laat nadien nog even uitlekken.
 4. Snijd inmiddels het sjalotje fijn en alle zongedroogde tomaatjes.
 5. Neem een grote pan, smelt hierin een klont boter en voeg 1 teentje geplette look toe.
  Bak hierin de scampi. Breng ze op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.
  Ik bak ze kort, maar krachtig omdat we van een krokant korstje houden rondom de scampi.
  Verwijder de scampi en houd ze warm in een schaaltje mits gebruik van aluminiumfolie om ze af te dekken.
 6. Stoof in dezelfde pan het sjalotje glazig. Kijk of er nog wat extra vetstof aan toegevoegd moet worden (dit deed ik zelf niet, de resterende bakresten van de scampi volstonden).
 7. Voeg de zongedroogde tomaatjes eraan toe en laat even meestoven.
 8. Voeg nu een flinke scheut witte wijn toe (+/- 1 dl). Laat dit bijna volledig inkoken.
 9. Hierna mag er 1 el bloem bij en meng goed onder zodat er geen bloem meer te bespeuren valt.
 10. Voeg nu de groentebouillon eraan toe (visbouillon mag ook) en zet het vuur wat hoger zodat het kan indikken.
 11. Voeg nu ook de room en 1 el Grana Padano eraan toe en laat opnieuw even indikken.
 12. Nu mogen zowel de scampi alsook de spinazie eraan toegevoegd worden.
 13. Voeg nu een snuf peper, zout en Italiaanse kruiden eraan toe en laat nog enkele minuutjes pruttelen.
 14. Kook intussen de tagliatelle in gezouten water (dit was 7 min. bij ons).
  Giet af.
 15. Serveer de borden met de tagliatelle en hier bovenop de saus en de scampi.
  Werk af met wat verse peterselie en strooi nog wat Grana Padano over de pasta.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0