· 

Tagliatelle met scampi in romige paprikasaus

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

40 minuten


Tagliatelle met scampi in romige paprikasaus

Op maandagavond wordt hier doorgaans nooit gekokkereld, maar dat was gisteren net wat anders. Omdat ik op een doorsnee maandag geen zin heb om in mijn keuken te duiken, heb ik een 'Mealprep Sunday' ingelast zodat ik de dag erna enkel nog dien op te warmen wat er de dag voordien werd klaargemaakt.

 

Tegenwoordig zien mijn dagen en weken er net wat anders uit. Vanwege de lockdown werden we van de firma gevraagd enkele dagen per maand economische werkloosheid in te roepen. Initieel was ik hiervoor helemaal niet te vinden. Maar wanneer ik er nu op terugkijk, ben ik ontzettend dankbaar voor de positieve aspecten van het 'blijf-in-uw-kot-principe'. Klinkt wellicht enigszins ambiguë, rekening houdend met het feit dat nare Covid19-virus reeds heel wat slachtoffers voor zijn rekening genomen heeft en we wegens veiligheidsredenen verplicht binnen moeten zitten, maar dat neemt niet weg dat we er nog steeds allen het beste van moeten proberen te maken.

 

Ik heb namelijk reeds heel wat - cruciale - tijd met Olivia doorgebracht. Ze spendeert zowat de hele dag aan mijn zijde - althans wanneer ik effectief thuis ben. En hoewel ik op tijd en stond van enige privacy kan genieten, zou ik deze momenten voor geld in de wereld willen missen.

Olivia is een kindje dat enorm veel nood heeft aan een vast ritme en structuur en van zodra dit dreigt weg te vallen, kan je dit razendsnel waarnemen aan haar gemoedstoestand die in mum van tijd wijzigt. Ze is ontzettend druk en de energie bruist als een dolle door haar heen en toch merken we dat er wat veranderd is. Ze geniet met volle teugen van de overload aan aandacht en rust die ze bij ons krijgt en hoewel ze helemaal niet weet waarom ze van de ene op de andere dag niet meer naar de opvang en school moest, zou ze razendsnel aan haar nieuwe levenstijl kunnen wennen.

 

Olivia op dag 1 van de lockdown en Olivia nu, kun je haast niet met elkaar vergelijken. Ik heb een ander kindje leren kennen en ontdekken en ik probeer dit uiteraard ook optimaal te benutten. We genieten - in de mate dat het weer het ons toelaat - elke dag van een uitgebreide wandeling en tevens steekt ze graag de handen uit de mouwen wanneer er buiten en/of binnen enkele klusjes dienen te worden geklaard. Ik vergelijk haar vaak met kleefkruid. Overal waar ik ga, bespeur ik haar in mijn kielzog en vroeger had ik mij hieraan wellicht mateloos gestoord, maar de lieve woordjes en de royale hoevelheden aan knuffels en liefkozingen waarmee ze mij overstelpt neem ik maar al te graag in ontvangst. Ze heeft haar innerlijke rust teruggevonden en net daarom zal ik haar - met enige spijt in het hart - opnieuw afzetten wanneer de poorten van de opvang opnieuw opengaan. Desondanks, zijn we ervan overtuigd dat ze het daar goed heeft. Ondertussen pikken we elk genietmomentje mee en kan de quality-time die we inmiddels samen spendeerden niemand meer van ons afnemen.

 

Dit gezegd zijnde, kom ik tot de conclusie van mijn verhaal. Namelijk, dat ik op maandagavond wel nog degelijk moest koken. Eén van mijn betere pastarecepten indien ik Wim mag geloven. De lovende commentaren die ik gisterenavond in ontvangst mocht nemen, kan ik niet op 1 hand tellen en ook Olivia vroeg tot 2 keer toe of ze nog wat extra op haar bordje mocht. Daar zeg ik geen nee tegen!

Tagliatelle met scampi in romige paprikasaus

Ingrediënten voor 2 personen:

 • Tagliatelle
 • 16 scampi
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette
 • Tomaatjes (ik gebruikte Roma-tomaatjes, iets groter dan de kerstomaatjes) - 8-tal
 • 350 ml groentebouillon
 • 50 ml (volle of halfvolle) room
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • Paprikakruiden
 • Currykruiden
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Verse peterselie

 

 

 

Bereiding:

 1. Ontdooi de scampi, indien je net zoals ik diepvriesscampi gebruiken
  Je kunt ze 's morgens uithalen en in de koelkast, op een bord, leggen wanneer je ze 's avonds klaarmaakt.
  Ik had geluk en moest ze niet meer ontdarmen, noch ontdoen van de pel. Reeds 2 minder aangename klusjes uitgespaard!
 2. Was de groente en snijd zowel alles in kleine stukjes, blokjes.
  Ook de sjalot mag fijn gesnipperd worden.
 3. Maak de groentebouillon door 1 tablet te laten smelten in 350 ml water, doe ik steevast d.m.v. de microgolfoven.
 4. Smelt een grote klont boter in een ruime pan.
 5. Plet hierbij 1 teentje look en laat op een middelmatig vuurtje even stoven.
 6. Zet het vuur wat hoger, en doe hierin de scampi. Breng ze op smaak met peper, zout, curry- en paprikakruiden.
  De hoeveelheid meet ik niet af en doe ik puur op het gevoel. Echter, wees mild. De paprika- en currykruiden komen later nog aan bod bij de groente en dienen nu gewoon lichtjes gestrooid te worden over de vis.
  Ik bak de scampi kort maar stevig, zodat ik een knapperig korstje krijg.
  Haal ze vervolgens uit de pan, leg ze in een schaaltje en dek af m.b.v. aluminiumfolie opdat ze warm zouden blijven.
 7. Stoof in diezelfde pan het sjalotje glazig. Was de pan niet vooreerst af, maar maak gebruik van de resterende vetstoffen die tevens een extra smaakmaker zullen zijn voor de saus. Indien nodig, voeg je nog een el olijfolie toe.
 8. Hierna mogen zowel de paprika alsook de courgetteblokjes erbij.
  Kruid af met peper, zout, flink wat paprikakruiden, tikkeltje currykruiden en wat Italiaanse kruiden.
 9. Pas wanneer de groente bijna volledig gaar zijn, mogen de tomatenblokjes erbij.
 10. Strooi 1 el bloem over de groente, meng stevig onder zodat alle bloem opgenomen wordt.
 11. Voeg nu de groentebouillon eraan toe en zet het vuur behoorlijk hoog, zodat de saus gaat binden.
 12. Zet inmiddels een grote kom met gezouten water op het vuur en kook hierin de tagliatelle.
  Dit was bij mij 7 minuten + 2 extra minuutjes omdat Wim zelf geen voorstaander is van Al Dente.
 13. Eenmaal de saus wat ingedikt is, mag de room erbij en zet je het op een zacht vuurtje.
 14. Snijd wat verse peterselie fijn en voeg toe, samen met de scampi.
  Meng alles onder.
 15. Proef even of het reeds de desgewenste smaken heeft en kruid bij indien nodig.
  Ik voegde finaal nog een tikkeltje Italiaanse kruiden bij.
 16. Giet de pasta af en serveer op beide borden wat tagliatelle, met hierbovenop flink wat van de saus en scampi.
  Werk af met verse peterselie.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0