· 

Pasta met witte asperges

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

40 minuten


Pasta carbonara met witte asperges

De asperges zijn reeds enkele weken weer in het land en het witte goud staat dan ook weer - traditiegetrouw - bij vele foodbloggers op het menu en ze bieden ons de nodige inspiratie om er tevens mee aan de slag te gaan.

 

Ook ik heb het afgelopen weekend een pakje gekocht en normaal ga ik voor een gegratineerde versie ofwel voor de befaamde klassiekers zoals de asperges op Vlaamse wijze ofwel met Hollondaisesaus. Echter zag ik op Pinterest heel wat pastagerechten opduiken waarin zowel de groene alsook de witte asperges aan bod komen. En ik moet toegeven ze zelf nog nooit eerder met pasta te hebben gecombineerd. Dus, dat werd maar hoog tijd hier verandering in te brengen.

 

Ik koos voor een klassieker onder de pastagerechten, namelijk carbonara. Maar omdat Wim hier niet echt warm van loopt, moet ik eerlijk bekennen mij niet geheel aan het Italiaanse recept te hebben gehouden. Er werd namelijk room aan toegevoegd. Dit is voor mij absoluut geen must, maar manlief houdt ontzettend van dat extra romige effect.

 

Ik zag ooit een filmpje op Youtube waarbij Jamie Oliver en Gennaro Contaldo hun geheim prijs gaven voor die extra creamyness zonder toevoeging van room. Dat heb ik afgelopen jaar tevens uitgetest, want nadat ik het filmpje enkele keren had afgespeeld, werd het verlangen naar carbonara ontzettend groot. En jonge, jonge, dat was zo lekker! Niet normaal. Alleen, dat geheim, dat schuilt zich quasi volledig in de abondante hoevelheid aan boter!

 

Dus, hoe je het draait of keert, het wordt er heus niet verantwoorder of gezonder op! Ik hield het dus maar bij room en heb de hoeveelheid dan ook maar binnen de perken gehouden, want de royale aanwezigheid van kaas maakt het zo al een caloriebommetje op zich.

 

Geen spekjes, maar wel hamblokjes. Ik vind het persoonlijk wel lekker, maar het is en blijft erg vettig en ik gebruik het dan ook zelden in mijn keuken. Ik vind ham even lekker en mits je het goed afkruid, mis je de smaak van spek helemaal niet. Althans, dat geldt toch voor ons!

 

Zowel Celine alsook Wim hebben hun bordje voorzien van een tweede portie en keken gretig naar de kom om na te gaan of er nog wat te bespeuren viel. En dat restje eerlijk verdelen viel hen beide zwaar! Met elk een stukje brood in de hand, werden de laatste restjes saus opgevist. Er ging niets verloren! Mooi zo. En dat het maar snel op de blog komt te staan, gaven ze beiden aan. Nou, hier komt 'ie...

Ingrediënten:

 • Lange pasta: vb. cappellini, tagliatelle, spaghetti, etc.
 • 12-tal witte asperges
 • 1 courgette
 • 200 gram hamblokjes
 • 1 sjalot
 • 100 gram Grana Padano
 • 4 eieren
 • 100 ml volle room
 • Italiaanse kruiden
 • Verse peterselie
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Schil de asperges. Begin op 3 cm van de kop (ongeveer) en schil naar beneden, rondom rond de hele asperge.
  Verwijder vervolgens van elke asperge de uiteindes, ongeveer 2 à 3 cm. Dit kun je ofwel afbreken ofwel afsnijden.
  Indien dit niet vlot verloopt, betekent dit dat je het wellicht niet goed geschild hebt.
 2. Kook de asperges. Neem een grote, diepe kom en vul die met behoorlijk wat water.
  Voeg wat zout toe en leg de asperges erin en breng dit aan de kook.
  Eenmaal het water kookt, haal de je de pot van het vuur, plaats je er een deksel op en laat je dit zo'n 10 minuten rusten.
  Voel m.b.v. een mesje of je de kop eenvoudig door kunt prikken. Indien dit zo is, zijn ze voldoende gaar.
  Giet af en laat mooi uitlekken.
 3. Vermeng 4 eieren met 100 gram Grana Padano (Dit is geen Parmezaan, wat standaard gebruikt wordt voor Carbonara, maar gelijkaardig van smaak en toch stukken goedkoper. Een prima alternatief waarvan ik het verschil heus niet merk, althans niet in dergelijke gerechten). Voeg er een flinke scheut +/- 100 ml room aan toe. Gebruik wel minimum halfvolle, liefst volle room opdat het snel zou binden. Kruid met wat peper, zout en Italiaanse kruiden en klop tot een romig geheel. 
 4. Zet een pan op het vuur, smelt hierin een klontje boter en bak de hamblokjes op een middelmatig vuurtje aan.
  Kruid met Italiaanse kruiden, peper en zout.
 5. Snipper een sjalotje fijn en voeg toe.
 6. Was en snijd de courgette in kleine blokjes en voeg tevens toe.
  Kruid nog wat bij indien nodig (bij voorkeur geen zout meer, want de kaas is reeds behoorlijk gezouten).
 7. Zet een kom op het vuur met gezouten water, breng dit aan de kook en kook hierin de pasta.
 8. Van zodra de courgette quasi gaar is, mogen de asperges erbij.
  Versnijd ze wel vooraf in kleinere stukken.
  Meng dit geheel onder.
 9. Giet de pasta af en doe terug in de kom.
 10. Doe hierbij de groente en het vlees.
 11. Giet hierbij de saus en vermeng alles onmiddellijk, zodat de ei de kans niet krijgt om te stollen.
  Zet kort op het vuur, werk af met peterselie en serveer meteen.

Hopelijk zijn jullie gasten, familen en of vrienden even lovend over dit gerecht zoals ze hier thuis waren.

 

Wij vonden het alvast de moeite en zullen ervan profiteren dit snel opnieuw op tafel te brengen, want het aspergeseizoen blijft helaas niet eeuwig duren...

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Gerda vd Berg (zaterdag, 17 juni 2023 15:22)

  Asperges kun je makkelijk invriezen.