· 

Lentesalade met krieltjes, kip en boontjes

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

40 minuten


Lentesalade met krieltjes, kip en boontjes

Afgelopen zaterdag, 21 maart 2020, was het eindelijk zo ver, de lente had zijn intrede gemaakt! En nog steeds behoorlijk fris, met zelfs nachtjes onder het vriespunt in spee, maar desondanks begroet met een helderbauwe hemel en een stralend zonnetje dat ons nog net dat tikkeltje meer doet verlangen om ons oude leventje terug op te pikken. Het kriebelt om die korte rokjes, shortjes, topjes en t-shirts naar boven te halen, ons lichaam opnieuw te voorzien van de cruciale vitamine D en de eerste buitenactiviteiten in te plannen. Covid 19 heeft dit helaas voor ons anders beslist en dus moeten deze plannen nog even op zich laten wachten ...

 

Dat binnenzitten valt niet altijd even reuze mee, maar wanneer ik er even bij stil sta hoeveel slachtoffers het Coronavirus reeds voor zijn rekening genomen heeft, besef ik maar al te goed dat het thuisfront momenteel onze meest veilige haven is en we het daar hardstikke goed hebben. Vooral Olivia is in haar nopjes dat ze enkele weekjes aan opvang en school kan ontsnappen, hoewel ze uiteraard geen enkel idee heeft waarom. Alles is vanzelfsprekend wanneer je een peuter bent, en die onwetendheid, daar zou menig voor tekenen.

 

Ritme en structuur zijn nu extreem van belang, maar dat loopt toch niet helemaal volgens plan. Vroeger had ik mij hier - most likely - mateloos over druk gemaakt, maar dat stadium ben ik ietwat voorbij en ik laat het nu een beetje op mij afkomen. De druk en intensiteit die op ons allen afgekomen is de afgelopen weken is reeds voldoende groot!

 

De dagen dat ik thuis ben om voor Olivia te zorgen, trekken we er in de namiddag op uit. De ene keer kiezen we voor een uitgebreide wandeling en de andere keer opteren we voor een fietspartijtje in de tuin. Ze bruist van energie en dus moet ze die ook op tijd en stond kwijt zien te geraken. De buitenlucht doet haar ontzettend goed en ik vind het fijn om te merken dat ze zelf steevast vraagt om een ommetje te maken en zich dus niet liever de ganse dag voor de televisie nestelt!

 

Om dat lentegevoel toch wat meer in huis te brengen, koos ik ervoor een maaltijdsalade op tafel te brengen en dat vond manlief meer dan prima! Zeker wanneer hij zijn bordje voorgeschoteld kreeg, was hij onder de indruk en kon hij niet wachten om aan te vallen. Ja, die instant goesting naar de lente en de zomer werd nu nog meer aangewakkerd.

 

Niet te veel poespas, want mits een aantal basisingrediënten heb je zo een eenvoudige, lekkere en gezonde salade samengesteld. En om het echt zo gezond mogelijk te houden, maak ik mijn eigen dressing. Kant-en-klare dressings bevatten doorgaans veel suikers en vetten die je gemakkelijk vermijdt wanneer je er zelf ééntje maakt. En dat kost je niet meer dan 2 minuten!

Lentesalade met krieltjes, kip en boontjes

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 6-tal (grote) aardappelen
 • 1 pakje groene boontjes
 • 1 doosje honingtomaatjes
 • Gemengde salade
 • 2 kipfilets
 • 2 eitjes
 • Italiaanse kruiden
 • Kipkruiden
 • Tijm
 • Peper en zout

Ingrediënten de dressing:

 • 1 grote el magere yoghurt
 • 2 tl mosterd
 • 1 tl mayo
 • 1/2 tl honing
 • Currykruiden
 • Peper en zout

Bereiding van de dressing:

 1. Meng bovenstaande ingrediënten samen tot een glad mengsel.
  Ik heb de currykruiden niet afgemeten, maar begin mild en voeg toe naargelang smaak.

 

Bereiding van het slaatje:

 1. Schil en kook de aardappelen een 20-tal minuten in gezouten water.
  Giet af en laat even afkoelen. Snijd ze vervolgens in kleinere stukjes.
 2. Kook 2 eitjes hard - in 8 à 10 minuten.
  Giet af en laat tevens schrikken of laat even staan in koel water.
 3. Kuis de boontjes (snijd de toppen af) en kook ze in licht gezouten water, gedurenden een 8-tal minuutjes.
  Giet af en laat schrikken om het verder garen te voorkomen. Ze moeten nog bite hebben.
 4. Snijd de kipfilets in fijne reepjes.
 5. De honingtomaatjes - die hebben een veel intensere smaak dan de gewone snoep- of kerstomaatjes, maar zijn hierdoor helaas ook een stuk duurder - mogen gewassen worden en vervolgens in 4 gesneden worden.
 6. Neem 2 grote pannen.
  Smelt in beide een klontje boter.
  In de ene pan mogen de kipreepjes gebakken worden, mits toevoeging van peper, zout, kipkruiden en tijm.
  In de andere mogen de aardappelstukjes krokant gebakken worden, mits toevoeging van peper, zout en Italiaanse kruiden.
  Voeg, kort voor de aardappelen gebakken zijn, de boontjes toe en laat ze nog even samen in de pan, opwarmen.
  Ik heb er nog een extra snuf zout aan toegevoegd, zodat ook de boontjes op smaak gebracht werden.
 7. Dresseer de borden: leg wat gemengde sla op ieder bord, hierop mogen de in stukjes gesneden tomaatjes, vervolgens mogen de boontjes en aardappeltjes erop gelegd worden. Hierna mogen de kipreepjes erop en werk af met een plakjes gesneden hardgekookt eitje.
 8. Lepel wat van de curry-yoghurtdressing bovenop elk slaatje.

Het is bij een dergelijk slaatje van belang dat je de kip alsook de aardappeltjes goed afkruid, dit maakt een wereld van verschil!
De combinatie van de tijm en de kipkruiden bij de kipfilet smaken heerlijk.


Tevens moet je ervoor zorgen dat je de kip niet te ver laat garen, zodat het lekker mals blijft. Zelf laat ik het heel kort op een hoog vuurtje bakken waardoor je een crispy buitenkant verkrijgt om hierna het vuur nog even laag te zetten. Bij twijfel, snijd ik gewoon een stukje doormidden om te zien of het goed zit!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0