· 

Pasta met broccoli-spinaziesaus en gehaktballetjes

Voorbereidingstijd

30 minuten

Bereidingstijd

30 min. + 30 min. in de oven

Totale tijd

1h30


Pasta met broccoli-spinaziesaus en gehaktballetjes

Inmiddels wonen we nu 2 weekjes in onze nieuwe stek en nog steeds zijn we bezig met uitpakken, het zoeken naar de juiste plaats voor het juiste item en zijn we nog regelmatig aangenaam verrast van het aantal spullen waarvan we definitief afscheid kunnen nemen. Maar er komt schot in de zaak en het begint dus stilletjes aan vorm te krijgen. We komen er wel!

 

Nu we - wegens Covid 19 - een vorm van huisarrest krijgen, hebben we het afgelopen weekend nuttig gespendeerd. Het enige uitje op de planning was het containerpark die we op zaterdagmorgen meerdere malen hebben bezocht. Wat we wellicht anders toch hadden uitgesteld.

 

Het wordt de komende weken tevens goed plannen wat de opvang voor Olivia betreft. Hoewel de school nog - binnen een bepaalde tijdspanne - opvang voorziet, proberen we het risico - in de mate van het mogelijke - te beperken. Gelukkig kan Wim telewerken en waar nodig spring ik uiteraard in.

Het is momenteel beperkt tot een 5-tal weken, maar niemand weet wat de toekomst brengt. Een verlenging is uiteraard mogelijk, afhankelijk van hoe de situatie nu zal evolueren en/of escaleren! We kunne dus niet veel meer doen dan afwachten en de genomen maatregelen, zo goed als het kan, respecteren...

 

 

 

 

 

 

 

Echter heeft het geen impact op mijn intentie om de komende weken te experimenteren in mijn keukentje. Geen gehamster over here! Ik neem de situatie ongetwijfeld serieus, maar heb - momenteel - nog geen impulsieve, ondoordachtzame koopbuien gehad en heb dus nog niet als een bezetene toiletpapier en conserven blikken in bulk gekocht!

Integendeel, ik geef nog steeds de voorkeur aan zo veel mogelijk verse producten, waarbij groente en fruit er steevast als winnaar uit de bus komen.

 

Zondag koos ik opnieuw - plichtsgetrouw - voor een mealprep menuutje zodat we op maandagavond weinig tot geen gedoe hebben. Jawel hoor, een ovenschotel it is. Maar deze keer opteerde ik voor een pastagerecht voorzien van een groene groentesaus, kastanjechampignons en gehaktballetjes. Zonder vlees kan uiteraard prima, maar blijft voor Mr. Carnivore een heuse uitdaging die hij niet met volle overgave aangaat. Maar ook dochterlief heeft een grote voorliefde voor vlees en als ik wil dat ook zij mee-eet, weet ik wat mij te doen staat...

 

Het idee van deze saus kwam tot stand toen ik naging hoeveel sauzen er eigenlijk doorgaans niet zo heel erg gezond zijn. Denk maar aan de klassieke - weliswaar overheerlijke - bechamelsaus of een romige, fluweelzachte champignon - of currysaus. Allemaal ontzettend lekker, maar - helaas pindakaas - een stukje minder gezond dan we zouden willen. Er zijn inmiddels tig alternatieven, en dan denk ik in eerste instantie aan de bloemkoolsaus die fungeert als variant op de bechamel. Die zijn ongetwijfeld meer dan de moeite waard, maar ze vervangen toch niet altijd the real thing... Althans, zo denk ik erover.

 

Ook maken wij hier regelmatig gebruik van zelfgemaakte pesto's en op basis hiervan bedacht ik bovenstaand sausje, bestaande uit enkel en alleen maar groene groente. Ok, ok, dat scheutje room dat ik eraan toegevoegd heb kun je moeilijk als gezond beschouwen, maar de basis van deze saus zit echt meer dan goed, en dan kijk ik dit graag door de vingers!

Pasta met broccoli-spinaziesaus en gehaktballetjes

Ingrediënten voor 1 ovenschotel - 3 personen

Ingrediënten voor de groene groentesaus:

 • Korte pasta - hoeveelheid voor 2-tal personen (Beter wat minder pasta voorzien, omdat er ook nog gehaktballetjes aan toegevoegd worden)
 • 1 broccoli
 • 250 gram spinazie
 • 10-tal basilicumblaadjes
 • 1 teentje look
 • 1 el olijfolie
 • 100 ml room
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de gehaktballetjes en overige:

 • 300 gram gemengd gehakt
 • 2 el paneermeel
 • Verse basilicum
 • Gedroogde basilicum
 • Italiaanse kruiden
 • Tijm
 • 1 sjalot
 • 1 bakje kastanjechampignons (250 à 300 gram)
 • Geraspte kaas - om te gratineren

Bereiding van de saus:

 1. Ontdooi de diepvriesspinazie in een bakje, in de microgolfoven.
 2. Snijd de broccoli in roosjes en blancheer de roosjes gedurende 5 minuten in lichtgezouten water, giet af en laat schrikken.
 3. Neem een blender en doe hierin de afgekoelde spinazie, broccoliroosjes, 1 teentje look, 1 el extra virgin olijfolie en een 10-tal blaadjes basilicum (of wat meer indien gewenst) en blend tot een homogeen mengsel.
 4. Doe deze saus in een steelpannetje en warm op een zacht vuurtje en doe hierbij +/- 100 ml room, kruid met peper en zout en proef even of er nog wat extra kruiding aan te pas moet komen.

Bereiding van de gehaktballetjes:

 1. Doe het gehakt in een kommetje met hierbij 1 eitje, 2 el paneermeel, de Italiaanse kruiden, de gedroogde basilicum, peper en zout.
 2. Snijd wat verse basilicumblaadjes fijn en voeg eveneens toe.
 3. Meng stevig onder en vorm er nu balletjes van, in de grootte die jezelf wenst. Ik had er een 10 à 12-tal.
 4. Plaats in de koelkast en laat even opstijven.

Verdere bereiding:

 1. Kook de pasta gaar in gezouten water, volgens de opgegeven tijd op de verpakking.
  Giet af.
 2. Inmiddels kun je een sjalotje fijn snijden en op een zacht vuurtje in wat boter laten stoven  gedurende een aantal minuten.
 3. Voeg nu de gehaktballetjes toe en bak ze rondom rond. Dit kan even duren, bij mij nam dit toch een 20-tal minuten in beslag, alvorens ze volledig gebakken waren. Snijd eventueel, na enige tijd, een balletje doormidden om te zien of het nog roze is binnenin.
 4. Verwijder de balletjes en stoof in dezelfde pan de in schijfjes versneden champignons.
  Breng ze op smaak met peper, zout en wat tijm.

Afwerking:

 1. Meng de pasta met de saus, de balletjes en de champignons.
  Giet dit over in een ovenschaal en bestrooi met wat geraspte kaas, wat in mijn geval 'gratinkaas' was.
 2. De schotel mag nu gedurende een klein halfuurtje de oven in op 180°C

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0