· 

Gezonde pastasalade met tonijn

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

35 minuten


Gezonde pastasalade met tonijn

Afgelopen zomer had ik reeds heel wat recepten in gedachten waarbij ik met tonijn aan de slag wilde gaan. Iets wat ik thuis eigenlijk zelden gebruik, vooral omdat ik weet dat er wegens overbevissing een groot tekort ontstaan is. Desondanks, vind ik het waanzinnig lekker. Zeker wanneer het een lekker vers gegrild stukje betreft. Afgewerkt met wat zeezout, oh mijn god, echt, het water loopt mij nu al in de mond!

 

Ook tonijn in blik kan ik appreciëren. Het is tevens net wat makkelijker te verkrijgen (althans dat geldt toch voor mij) en je kunt er echt onwijs mee variëren.

 

Ik besloot er deze pastasalade mee te maken. Wim kan ik hier ontzettend moeilijk warm mee maken. Want koude pasta, dat vindt hij doorgaans maar niets. Dus met ietwat lage verwachtingen begon ik eraan. Maar euh, daarom niet met minder zin en liefde hoor! Want die extra toets liefde die je in elk gerecht steekt, dat weten ze wel te proeven.

 

De overige ingrediënten en dressing zorgen ervoor dat dit een gezonde pastasalade wordt. Gezond is natuurlijk een relatief begrip. Want sommigen zullen koolhydraten als een boosdoener aanzien die ze maar al te graag vermijden. Maar binnen mijn eet- en levensstijl worden koolhydraten zeker toegelaten. We hebben ze nu eenmaal nodig en zoals ik reeds eerder heb aangehaald ben ik van mening dat alles kan en mag, zolang er sprake is van variatie. Restricities leiden bij mij trouwens meestal uit tot bingen, en laat dat net nou wat zijn dat ik liever uit de weg ga!

 

 

 

 

We ploften ons, op zaterdagavond, neer op de bank met elk een grote portie van bovenstaande pastasalade en ik liet Wim alvast even voorproeven... Hoewel ik zijn mening niet eens had gevraagd, gaf hij haast onmiddellijk aan dat hij de salade overheerlijk vond en weldra een tweede portie zou nemen. En ik kan beamen dat die wel degelijk volgde! Ook ik vond het een geslaagd recept en wil jullie hierbij reeds wat inspiratie geven voor de aankomende lente!

Gezonde pastasalade met tonijn

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

 • Korte pasta: vb. macaroni, farfalle, spirelli, etc.
 • 1 bakje kerstomaatjes: gele en rode
 • 1 bakje groene olijven
 • 1 klein blikje maïs
 • 2 hard gekookte eieren
 • 1 blik tonijn - in eigen nat
 • 1 courgette
 • 1 rode uit
 • Rucola
 • 3 el volle yoghurt
 • 1 el mosterd
 • 1/2 tl light mayo
 • Verse basilicum
 • Italiaanse kruiden
 • Tijm
 • Peper en zout
 • Optioneel: geroosterde pijnboompitten

Gezonde pastasalade met tonijn

Bereiding

 1. Kook de pasta in lichtgezouten water, volgens de verpakking.
  Giet vervolgens af.
 2. Kook tevens 2 eitjes hard, in 10 minuten.
  Giet af en laat schrikken, zodat ze sneller afkoelen.
 3. Snijd de rode ui fijn en stoof dit aan in een klein pannetje.
 4. Was en snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe aan het uitje van zodra dit glazig kleurt. Breng op smaak met wat tijm, peper en zout en laat dit geheel 10 min. stoven.
 5. Snijd de olijven in fijne stukjes.
  De kerstomaatjes mogen in 4 of in 2 gesneden worden, afhankelijk van hun grootte.
 6. Neem een grote ovenschaal en doe hierin de gesneden groentjes alsook de gestoofde ui en courgette.
 7. Giet een blikje met maïs af, dep even droog en voeg toe aan de schaal.
 8. Pel de eitjes, prak ze fijn en ook dit mag erbij.
 9. Nu kan ook de pasta eraan toegevoegd worden.
 10. Open het blikje tonijn, giet het vocht af en prak de tonijn fijn alvorens dit de pastasalade vervoegt.

 

 

 

 

 

 

Bereiding van de dressing:

 1. Maak inmiddels de dressing o.b.v. de yoghurt, de mosterd, de light mayo en de basilicum die je fijn versnijdt. Ik nam een 10-tal blaadjes. Giet over de salade.
 2. Werk af met de rucolasalade (hoeveelheid kies je zelf), de peper, het zout en behoorlijk wat Italiaanse kruiden.
  Meng de salade goed onder en proef of de kruiding goed zit.
 3. Laat even staan of plaats in de koelkast indien je er niet onmiddellijk van gaat eten.
  Ik maakte de salade reeds in de voormiddag, op die manier konden de smaken nog even goed intrekken wat het gerecht alleen maar ten goede komt!
 4. Je kunt er - indien gewenst - wat geroosterde pijnboompitjes bij serveren.

Wij hebben er alvast van genoten en konden zelf nog een restje genieten 's anderendaags, dus ook een mega aanrader als meeneemlunch op het werk.

 

Smakelijk!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0