· 

Kerstrollade met gevulde kastanjechampignons

Voorbereiding

50 minuten

Bereidingstijd

25 min. in de oven

Totale tijd

1h00 en 15 minuten


Kerstrollade met geitenkaas, spinazie en cranberries

Mijn eerste rollade - die ik enkele weken geleden met jullie deelde - was hier echt een voltreffer. De pittige olijventapenade met parmaham in combinatie met de zoete butternutpuree en het witloofroomsausje werden warm onthaald. Maar naast de smaken, zat ook de presentatie goed en kreeg ik instant kerstvibes. Ik had meteen zin om enkele varianten, op de rollade, uit te schrijven en uit te testen.

 

Gisterenavond kwam mijn zus eten en vond ik het een prima idee om haar als proefkonijn te hebben voor de kerstrollade die ik in gedachten had. De feestelijke kleurtjes die je in de filets kon aantreffen gaven meteen prijs dat het om een kerstdinertje ging. Rood en groen doen het altijd goed in deze periode en ik hoefde heus niet lang te zoeken naar ingrediënten met die kleurtjes!

 

Het werd uiteindelijk een vulling met romige geitenkaas, spinazie en cranberrycompote. Een pittig kaasje met een zoete toets dankzij de veenbesjes.

 

Olivia was ontzettend benieuwd naar mijn laatste experimentje en vroeg of ze op de keukentafel mocht zitten zodat ze een glimp kon opvangen. Helaas bleef het niet bij kijken... De folie, onderaan de rollade, trok haar aandacht en vooraleer ik goed en wel besefte had ze de doorschijnende folie met beide handjes vastgeklampt en trok ze dit gretig naar haar toe. In een impulsieve opwelling trok ik het terug naar mij toe en ontstond er een scheur in de kipfilets. Dat vond ik ontzettend balen, maar kwaad werd ik er niet om want ik weet dat het nieuwsgierig aagje in haar het steevast overwint.

 

Ik probeerde - zo goed als dit kon - de filets alsnog op te rollen. Hoewel het niet zo strak zat zoals dit het geval was bij de vorige rollade, was ik alsnog tevreden over het resultaat. Voorzichtig plaatste ik het in de koelkast om na een uurtje over te gaan tot het binden ervan. Ook hier ging ik zo minutieus mogelijk te werk om verdere scheurtjes te vermijden. Oef ...ditmaal hield ik Olivia in de living met wat lekkers voor de televisie. En zoals jullie kunnen zien, viel de rollade na het aanbakken en het verdere garen in de oven, niet uit elkaar! Want dat had ik toch een grote zonde gevonden van het werk en de ingrediënten. Eind goed, al goed!

Ingrediënten voor de rollade:

 •  2 kipfilets
 • 1/2 bakje zachte geitenkaas (vb. type Chavroux)
 • 4 blokjes diepvriesspinazie
 • 2 el cranberrycompote
 • Tijm
 • Kipkruiden
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de gevulde champignons:

 • 1 bakje kastanjechampignons
 • Steeltjes champignons
 • 3 sneetjes Parmaham
 • 1/2 sjalot
 • 1 teentje look
 • 1 flink el geitenkaasspinaziemengsel van de rollade hierboven
 • Verse peterselie
 • Enkele walnootjes
 • Optioneel: gemalen kaas om te gratineren

Bereiding van de rollade:

 1. Leg de kipfilets open, vewijder het eventuele overtollige vet of zelfs spieren.
 2. Stamp ze plat mits gebruik van een vleeshamertje ofwel een deegrol, tussen 2 folies in.
  Zorg ervoor dat beide filets ongeveer even groot zijn.
 3. Leg ze tegen elkaar aan, ze mogen elkaar een klein beetje overlappen.
 4. Haal een 4-tal blokjes diepvriesspinazie uit de vriezer, plaats dit in een microgolfovenbestendig bakje en warm op tot de groente volledig gesmoten is. Haal uit de microgolf en laat kort afkoelen en uitlekken in een vergiet. Druk eventueel stevig aan m.b.v. een lepel zodat het overtollige vocht zeker wegtrekt.
  Dit is belangrijk om te voorkomen dat het een vochtige boel wordt binnenin de rollade.
 5. Intussen mag de geitenkaas in een kommetje geschept worden. Dit is +/- de helft.
 6. Hierbij mag de spinazie, meng dit stevig onder en breng op smaak met peper, zout en tijm.
 7. Smeer dit mengsel bovenop de kipfillets, maar houd de randen toch vrij. Smeer een dun laagje, want bij 't oprollen wordt het anders moeilijk. Je zult zeker niet alles gebruiken. Hiervan mag je nog een restje gebruiken voor de gevulde champignons. Indien je dan nog over hebt, kun je het, eventueel, opwarmen en een dun laagje strijken op elk bord, waarop je dan de rollade, in sneetjes, opdient.
 8. Werk af met de cranberrycompote.
 9. Rol de kipfilets nu mooi op, mits de folie waarop het ligt, tot een strakke rollade.
  Dit mag nu de koelkast in om wat te laten opstijven. Laat het toch zeker 1 uur rusten alvorens je het gaat binden.
 10. Haal hierna weer uit de koelkast en bind het vlees strak op.
  Zoals ik in het voorgaande recept meegaf, kun je hiervoor filmpjes op Youtube terugvinden indien je verkiest dit op een professionele manier aan te pakken. Ik doe dit echter op 't gevoel af en dit lukt prima!
 11. Plaats opnieuw de koelkast in tot gebruik.
 12. Haal het vlees een klein halfuurtje, voor het aanbakken, uit de koelkast. Anders zal je vlees 'schrikken' waardoor het dreigt taai te worden.
 13. Breng de rollade op smaak met peper, zout en wat kipkruiden.
 14. Bak in een pan, rondom rond, bruin aan. Het vlees hoeft zeker niet gaar te zijn. De oven doet de rest.
 15. Inmiddels mag de oven, op 200°C, voorverwarmd worden.
 16. Leg de rollade nu in een ovenschaal.
  Leg er eventueel, gespreid, enkele kleine boterklontjes op, zodat het vlees mooi zacht blijft.
 17. Het vlees mag nu nog zo'n 25 minuutjes bakken. Maar houd toch nauwlettend in de gaten.
 18. Haal het vlees uit, laat nog enkele minuutjes rusten alvorens je het gaat aansnijden.

Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas, spinazie en gerookte ham

Bereiding van de champignons:

 1. Borstel de champignons proper.
 2. Verwijder de steeltjes en de binnenkant (voor de binnenkant ga je voorzicht te werk, want zeker kleinere champignons dreigen snel te breken). Leg dit opzij in een kommetje.
 3. Plaats de uitgeholde champignons op een bord.
 4. Snijd inmiddels de steeltjes en vulling mooi fijn.
 5. Snijd een half sjalotje fijn en stoof aan in een klontje boter in een pan.
 6. Plet een teentje look en voeg toe.
 7. Snij de gandaham in kleine reepjes en voeg tevens toe.
 8. Nu mogen ook de verse peterselie alsook de versneden champignonvulling erbij
 9. Breng op smaak met wat peper en een snuf zout.
 10. Wanneer het geheel mooi gestoofd is, werk je dit af met een flinke eetlepel van de geitenkaasspinazievulling. Niet te veel, het mag niet zompig worden.
 11. Vul de kastanjechampignons hiermee en werk af met wat walnootkruimel boven elke paddenstoel.
 12. Eventueel kun je ervoor kiezen wat gemalen kaas te strooien alvorens het de oven ingaat.
  Dit hoeft niet, maar deed ik wel. Tja, wat kan ik zeggen, once a cheese addict, always a cheese addict!
 13. De champignons mogen een 10-tal minuutjes, alvorens je de kiprollade uithaalt, de oven in.
  Ook hier moet je een oogje in't zeil houden, want champignons dreigen snel aan te branden.

Serveer dit gerechtje met kroketjes of denaardappeltjes om er een echte feestelijke toets aan te geven en het gerecht naar behoren af te werken.

 

Tip: warm eventueel wat extra cranberry compote op en serveer in een schaaltje. Bij 't opwarmen, verkrijg je een veenbessensaus en dit kunnen je gasten, indien gewenst, als extra sausje gebruiken voor bij hun vlees.

De geitenkaas in't gerecht is zeker mild en die pittige toets, frappant aanwezig in de voorgaande rollade, heb je hier niet. Mijn zus was grote fan en ook ik vond het vlees, in combinatie met de champignons meer dan geslaagd.

 

Wim - die beide rollades geproefd heeft - gaf onmiddellijk aan dat het voorgaande recept zijn voorkeur genoot. Desondanks at hij toch maar de helft van de kiprollade op en vulde hij zijn bordje toch maar 2 keer bij.

 

Voor hem waren de gevulde champignons wel de kers op de taart. Hij vond ze bangelijk goed en was ontzettend misnoegd dat er slechts 3 pers persoon waren. Ook gaf hij aan dat ik dit prima als aperitiefhapje kan serveren tijdens de feestdagen en ik dit heel binnenkort opnieuw moet maken. Stiekem vond ik ze ook echt waanzinnig goed. Zoveel smaak in zo'n kleine groente. Dat noemen ze terecht een smaakexplosie. Yum!

 

Als'k mijn zus mag geloven, was er slechts één iets op te merken. Er was namelijk te weinig. En dat geef ik toe. Met 3 flinke eters in huis, mag je snel rekenen op 3 kipfilets. Het is uiteraard sterk afhankelijk hoeveel je normaal eet, maar ik reken er alvast eentje extra wanneer ik de volgende keer iemand uitnodig.

 

Smakelijk en geniet van jullie feestelijk dinertje!

Reactie schrijven

Commentaren: 0