· 

Vegetarische groenteballetjes

Voorbereiding

50 minuten

Bereidingstijd

-

Totale tijd

50 minuten


Vegetarische groenteballetjes

Ik ga het niet ontkennen dat een stukje vlees mij nu en dan zeker kan smaken en ik het dus ook op regelmatige basis in mijn gerechten en recepten verwerk die ik met jullie deel. Desondanks ben ik ook steevast te vinden voor alternatieve opties waarbij ik dan zelf eerder opteer voor vegetarisch dan vegan - wanneer het op koken aankomt.

 

Minstens 1 keer per week kies ik voor een een vega gerecht en mocht mijn partner geen rasechte carnivoor geweest zijn, zou dit wellicht nog meer op tafel komen. Wanneer het snel moet gaan, wat tijdens de week doorgaans het geval is, ga ik standaard voor een vega burger. Uiteraard probeer ik hierin wat variatie te brengen. De opties breiden alsmaar uit en niet enkel op vlak van kwantiteit. Ik merk dat de kwaliteit van de vegetarische producten er zienderogen op vooruit gegaan is. Het is inmiddels ook een echte markt geworden!

 

In't weekend - met wat meer tijd op zak - maak ik bij voorkeur zelf wat klaar. De groenteballetjes van Garden Gourmet is iets dat ik vroeger op kot regelmatig aankocht en in combinatie met een huisgemaakte ratatouille en wat rijst zeker wist te appreciëren.

Maar ik vond het nu hoog tijd om zelf vegetarische balletjes klaar te maken. En ik deed dit grotendeels op basis van de quinoa-gehaktballetjes van afgelopen week.

 

 

 

Ik veronderstel dat je met heel wat groentjes kunt experimenteren, maar ik ging zelf voor wortel alsook erwtjes. De worteltjes werden voorafgaand gestoofd met een sjalotje om op die manier een maximum aan smaken te bewaren en te creeëren. De erwtjes werden gewoon kort geblancheerd. In falafel maakt men gebruik van kikkererwten en dit verving ik door quinoa. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik geen zo'n fan ben van kikkererten en het dus ook niet vaak in huis haal, tenzij ik hummus maak.

 

Celine, die op zondagavond bij haar mama eet omdat ze behoorlijk vroeg huiswaarts trekt, had de heerlijke geur in de keuken reeds opgesnoven en trok wat dichterbij het fornuis. Vol belangstelling vroeg ze wat ik aan't klaarmaken was.

Hoewel ik initieel aan't mealpreppen was voor maandagavond, vroeg ik of ze wilde aanschuiven aan tafel. Het mocht, maar het moest niet, zei ze. Dat zegt ze wel vaker wanneer ze eigenlijk net heel graag iets wil. Dus smikkelden we ze reeds gisterenavond naar binnen.

 

Wim & Celine met tagliatelle en ik met brood. En zelfs Wim trok geen enkel moment een gezicht en liet geenszins blijken dat er voor hem een stukje vlees ontbrak. Met de onderstaande ingrediënten maakte ik 12 balletjes en er bleef finaal geen enkele over. Dat zegt toch genoeg?!

 

Omdat ik thuis slechts nog 1 grote wortel en 100 gram erwtjes liggen had, heb ik mij hiermee tevreden gesteld. Maar als ik eerlijk dien toe te geven, zou ik er wellicht nog een 1 wortel aan toevoegen - en dus tevens de hoeveelheid erwtjes verhogen - om een ietwat stevigere textuur te verkrijgen. Maar ik mag zeker niet klagen. Ze vielen niet uiteen, waren smeuïg en smaakvol.

 

Ik maak het zeker opnieuw en dan deel ik niet enkel het verschil met jullie, maar zorg ik vooral voor betere food foto's. De kwaliteit is hier ontzetttend slecht, maar het was reeds te donker en momenteel heb ik nog steeds geen daglicht noch reflectiescherm om dit zo goed als 't kan tegen te gaan.

 

Omdat ze zo goed in de smaak vielen, wenste ik ze dus toch al even met jullie te delen!

Vegetarische groenteballetjes in roomsaus

Ingrediënten voor 3 personen (4 balletjes per persoon):

 • 100 gram quinoa
 • 1/2 sjalot
 • 1 grote wortel - volgende keer 2 wortelen
 • 100 gram erwten - volgende keer meer erwtjes
 • Handje geraspte kaas
 • 1 teentje look
 • 1 ei
 • 2 el bloem
 • 2 el paneermeel
 • Verse peterselie, peper en zout

Ingrediënten voor de saus:

 1. 1 prei
 2. 1 courgette
 3. 400 ml kippenbouillon
 4. 100 ml room
 5. Currykruiden - 1 tl
 6. Paprikakruiden - 1 tl
 7. Snuf zout

 

Bereiding:

 1. Kook de quinoa gaar, giet af en laat nu voldoende uitlekken.
  Ik heb 2 zakjes van elk 75 gram moeten koken. De rest heb ik dan maar gehouden voor mezelf om bij 't gerecht te serveren.
 2. Snipper de sjalot fijn en stoof glazig in wat boter.
 3. Schil de wortel en snijd in fijne stukjes en voeg toe aan de sjalot.
 4. Voeg een bodempje water toe en breng op smaak met peper, zout en wat tijm.
 5. Laat dit nu - op een zacht vuurtje - stoven tot ze zacht zijn.
 6. Blancheer de diepvrieserwtjes gedurende enkele minuutjes en giet vervolgens af.
 7. In een blender voeg je 75 gram quinoa toe, de gestoofde worteltjes, geblancheerde erwtjes, verse peterselie, 1 ei, 2 el paneermeel, 2 el bloem, 1 teentje look, een handje geraspte gruyère en wat peper en zout.
 8. Mix dit geheel tot een smeuïge massa.
 9. Voeg nu nog de resterende quinoa toe.
 10. Ga na of het voldoende stevig is om balletjes van te vormen.
 11. Houd er sowieso rekening mee dat ze niet zo stevig zullen zijn zoals gewone gehaktballetjes of balletjes o.b.v. kikkererwten.
 12. Vorm er balletjes van en laat ze vervolgens op een bord opstijven in de koelkast gedurende enkele uurtjes.
 13. Was de courgette en de prei en snijd de beide groenten fijn.
 14. Haal ze uit en bak ze in wat vetstof rondom rond goudbruin. Wees wel voorzichtig dat je ze bij het draaien niet breekt.
 15. Verwijder ze uit de pan en plaats ze terug op 't bord.
 16. Stoof in dezelfde pan de groentjes. Voeg, indien echt nodig, wat extra vetstoffen eraan toe.
 17. Breng ze op smaak met de curry- en paprikakruiden. Het kruiden gebeurt toch steeds een beetje gevoelsmatig.
 18. Wanneer de groentjes voldoende gestoofd zijn, mag er 1 el bloem over gestrooid worden dat fungeert als bindmiddel voor de saus.
 19. Voeg er nu 400 ml kippenbouillon aan toe en meng alles goed onder.
 20. Zet het vuur wat hoger en laat indikken.
 21. Van zodra de saus voldoende dik is, mag er een flinke scheut room aan toegevoegd worden en laat je dit op een laag vuurtje nog even indikken.
  Voeg eventueel nog een snuf zout eraan toe.
 22. Voeg de balletjes opnieuw toe aan de saus en laat nog even opwarmen.

Je kunt dit gerecht perfect serveren met tagliatelle zoals zowel Wim alsook Celine dit aten. Ik heb zelf voor brood gekozen, maar dit is vooral te wijten aan mijn intense broodverslaving. Maar de combinatie met de pasta heb ik even geproefd en de saus combineert echt geweldig goed met de tagliatelle.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0