· 

Groentetorentjes met tomaten-paprikasaus

Eind augustus is reeds in zicht en heel even was ik van de aardbol verdwenen. Ondanks het ellenlange to-do-lijstje dat ik, voorafgaand aan de vakantie, had opgesteld dien ik schaamtelijk toe te geven dat ik, op enkele zaken na, quasi niets kan aftikken. Het werd dus alles behalve een kookvakantie. Eerder een "how-to-survive-the-holidays-with-my-toddler" en een marathon eindeloos verloren uurtjes slaap inhalen. Zei ik schaamtelijk? Nou, dan ik ga toch eerder voor schaamteloos! Hoewel ik jullie niet dien te vertellen dat ik een ongelooflijke passie voor koken heb, moet je op een gegeven moment prioriteiten kunnen stellen. Olivia slaapt nog niet heel lang door en vakantie hadden we al een hele poos niet meer gehad. Le train-train-quotidien gaat dus plots heel zwaar wegen en wanneer de vakantie eindelijk aanbrak heb ik het koken heel eventjes op een laag pitje gezet.

 

Maar de vakantie loopt - tot mijn grote spijt - op zijn einde. Olivia gaat binnen enkele dagen terug naar de kinderopvang en wij hervatten het werk. En ik moet toegeven dat ik hier liever zo min mogelijk aan denk. Wat is het heerlijk ontwaken wanneer je je omdraait en beseft dat zowel je partner als je dreumes nog in dromenland vertoeven en je je voor niets of niemand dient te haasten. Nog even nagenieten en wentelen in die warme lakentjes alvorens ik zowel mijn koffie als het melkje van Olivia opwarm. Het is reeds 9h30 en heel even ben ik me er ten volle van bewust dat ik een ontzettende bofkont ben.

 

Wanneer ik volgende week opnieuw aan het werk ga, zullen de kookpartijtjes tevens opnieuw van start gaan. Het kooklijstje vulde ik inmiddels opnieuw aan met tig ideetjes. Alleen dien ik wat te sleutelen aan het aantal kookmomenten zodat ik wat meer regelmaat verkrijg in het posten van mijn recepten. Vandaar dat ik wellicht zal werken met vaste post (deel)momentjes waardoor het zowel voor mezelf als voor mijn volgers duidelijker wordt! Maar hoe, wat en wanneer is mij momenteel nog niet 100% duidelijk, maar laat ik jullie uiteraard wel op tijd en stond weten.

Maar dan nu over naar de echte reden van jullie komst, namelijk het recept dat ik vandaag met jullie wens te delen voor deze overheerlijke groentetorentjes. Dit maakte ik klaar net voor we op reis vertrokken en viel hier reuze in de smaak. Ook de carnivoor in huis (Wim) vond het heerlijk smaken en een meer dan blogwaardig recept. Hij is mijn proefkonijn bij uitstek en dus is zijn mening voor mij steevast van groot belang.

 

De groentetorentjes werden opgebouwd o.b.v. courgette, aubergine, mozzarrella en basilicumolie. De saus werd gemaakt o.b.v. Tomato Frito, zongedroogde tomaatjes, sjalot en geroosterde paprika. we combineerden het met stokbrood en een eenvoudige taboulé.

 

Ingrediënten voor 6 torentjes:

 • 1 Courgette
 • 1 Aubergine
 • 2 tomaten
 • 1 bolletje mozzarella
 • Verse basilicumblaadjes
 • Extra Virgin Olijfolie
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de saus:

 • 1 pakje Tomato Frito
 • 1 sjalot
 • 1 pakje zongedroogde tomaatjes
 • 1 rode paprika
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding van de saus:

 1. Warm de oven voor op 200°C.
 2. Was de paprika, snijd vervolgens in 2 gelijke helften en verwijder de zaadlijsten.
 3. Neem een sneetje aluminiumfolie en leg de paprikahelften hier op, met de bolle kant naar boven.
 4. Plaats in de oven gedurende een 20-tal minuutjes (of tot je merkt dat de schil begint te verkleuren).
 5. Haal vervolgens uit de oven en laat even afkoelen.
 6. Stoof een fijn versneden sjalotje aan in wat olijfolie.
 7. Na enkele minuten mag de Tomato Frito erbij alsook de zongedroogde tomaatjes.
 8. Van zodra de paprika afgekoeld is, snijd je ze in kleine reepjes of blokjes en mag ook dit toegevoegd worden aan de saus.
 9. Breng op smaak met wat peper, zout en Provençaalse kruiden.
 10. Laat nog even stoven en zet er vervolgens de mixer in.
 11. Proef nadien of er nog wat extra kruiden toegevoegd moeten worden.

Bereiding van de torentjes:

 1. Was de courgette, de aubergine en de tomaten.
 2. Snijd vervolgens alle groenten alsook de mozzarella in plakjes.
 3. Zet de mozzarella weg in de koelkast tot gebruik.
 4. Neem een grillpan (of een normale pan) en giet hier een klein scheutje olijfolie in. Grill hierin vervolgens alle courgetteplakjes. Niet volledig gaar grillen, want de groentjes gaan nadien nog even de oven in. Net voldoende zodat ze wat zachter worden. Kruid met wat peper en zout.
 5. Ga op dezelfde manier te werk voor de aubergine en zet beiden nadien weg tot gebruik.
 6. Maak de basilicumolie. Giet een 3-tal Extra Virgin Olijfolie in een bakje, breng op smaak met een snuf peper en zout en snijd enkele blaadjes basilicum heel fijn en voeg toe aan de olie. Sluit het bakje, schud even flink door elkaar en zet nu in de koelkast zodat het wat kan trekken.
 7. Maak nu de torentjes: 1 aubergineschijfje (snuf Italiaanse kruiden), 1 courgetteschijfje (snuf Italiaanse kruiden), 1 tomatenschijfje, 1 mozzarellaschijfje, hierop wat basilicumolie, 1 courgetteschijfje (snuf Italiaanse kruiden, 1 aubergineschijfje (snuf Italiaanse kruiden) en hierop weer wat basilicumolie. Prik er een tandenstoker doorheen om de stabiliteit van de torentjes te verzekeren eenmaal ze de oven ingaan.
 8. Doe wat van de saus in een ovenschaal en leg de torentjes er nadien in.
  Houd wat extra saus aan de kant en serveer dit apart met de taboulé of met het stokbrood om in te doppen.
 9. Plaats de schaal gedurende een kwartiertje, max. 20 minuutjes in de oven op 180°C.
 10. Serveer met wat taboulé en stokbrood.

Een heerlijk Provençaals en zomers gerechtje die bij menig in de smaak zal vallen! De textuur van de ietwat gesmolten mozzarella zorgt ervoor dat ook fervent vleeseters die extra bite zullen appreciëren.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0