· 

Tarweslaatje met pesto

It's official: de warmste temperatuur ooit gemeten werd overschreden! Ik voel me als een gebraden kippetje en vind het enerzijds maar niets om de ganse dag door te brengen tussen de, inmiddels veel te warme, kantoormuren maar kan mij anderzijds niet inbeelden dat ik mij, in deze tropische warmte, bijzonder productief zou opstellen mocht'k reeds in verlof zijn. Wellicht had ik mij ergens op de bank geploft, met alle rolluiken en gordijnen potdicht, de ventilators on full capacity mode, de voetjes in een koel badje, eventueel nog een fris washandje in de nek en met finaal een waterijsje in de ene hand en een mocktailtje in de andere hand. 

On second thought... Yes, peleeeeease !

 

Ok, ok, ik ga niet klagen. Mijn grootste bezorgdheid blijft mijn dochtertje dat ik met dergelijke temperaturen behoorlijk uitgeput en loom aantref. De zwoele nachten gaan niet onopgemerkt aan haar voorbij. Klamme handjes en voetjes en drijfnatte haartjes. Dat we aan haar niet uitgelegd krijgen waarom het nu plots zo warm is, heeft ons een groot gevoel van onmacht en dus proberen we haar optimaal af te schermen. Maar die venijnige warmte is echter in heel het huis doorgedrongen en met geen zuchtje wind op de achtergrond, is het bikkelhard dit te bestrijden.

 

Nog heel even ... en dan zullen met z'n allen een vreugdedansje in de regen kunnen doen, want het is toch net wat van het goed te veel !

 

Nou goed, om 5 u hield ik het voor bekeken en tufte ik huiswaarts om toch wat verkoeling op te zoeken. Koken leek mij geen zo'n super idee omdat op die manier wellicht extra warmte zou aantrekken. Maar hoewel sommige mensen minder trek hebben vanwege die overheersende hitte, neemt het bij mij precies niet echt af! Dus eten moest'k. Daarom besloot ik een slaatje te maken met de resterende groenten in mijn koelkast. Deze keer echter niet met pasta of quinoa, maar wel met tarwe! Jawel, tarwe. Een overheerlijke en gezonde vervanging voor eerder genoemde ingrediënten. En het combineert fantastisch met groentjes, vlees of vis.

 

Het werd uiteindelijk een zomers slaatje met gegrilde groenten met look, wat zongedroogde tomaatjes, rode ui, een traditionele pesto genovese en dit royaal voorzien van Italiaanse kruiden. We aten dit slaatje lauw, omdat we geen zin hadden om te wachten alvorens het volledig afgekoeld was. Hongerige beestjes over here ! Hmmm, vet lekker. En bovendien gezond. Boordevol smaak en bijzonder smeuïg.

 

Ingrediënten:

 • Tarwe (merk Ebly)
 • 1 bakje half zongedroogde tomaatjes (bij voorkeur met look)
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • 1/2 rode ui
 • 1 gele paprika
 • 1 rode paprika
 • 1/2 courgette
 • 1 teentje look
 • Olijfolie
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Optioneel: gerookte ham (Ik heb hier een rasechte carnivoor in huis die er stellig van overtuigd is dat een stukje vlees niet ontbreken mag ...)

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 180°C.
 2. Was de groenten en snijd vervolgens allemaal in kleine blokjes. Verwijder wel de zaadlijsten van de paprika's.
 3. Leg alle groentestukjes in een ovenschaal.
 4. Plet 1 teentje look en voeg dit bij de groentjes.
 5. Overgiet met wat olijfolie, kruid met peper en zout en flink wat Italiaanse kruiden.
  Meng goed onder.
 6. Plaats in de oven gedurende een 25-tal minuutjes, meng tussenin eens onder.
 7. Zet een kommetje met wat water op het vuur en doe hierin het groentebouillontabletje (althans de helft hiervan) en breng aan de kook.
  De hoeveelheid water heb ik niet gedoseerd, maar ga uit van een 300 ml.
 8. Van zodra het water kookt, giet je de tarwe in de pan. Ook hiervan heb ik de hoeveelheid niet exact afgewogen en ga ik af op het gevoel. Een 2-tal kopjes volstaat eigenlijk al want je moet rekening houden dat de tarwe flink uitzet bij het opnemen van het water. De  bedoeling is dat je het een 10-tal minuutjes laat koken of zolang het nodig is alvorens het water absorbeert. Dit kan dus misschien enkele minuutjes meer in beslag nemen, maar veel meer mag dit niet zijn. Giet vervolgens af en laat nog even uitlekken.
 9. Snijd nu ook de rode ui en de zongedroogde tomaatjes in fijne stukjes en doe dit alles in een grote kom.
 10. Van zodra de tarwe ietwat afgekoeld is voeg je dit toe aan de kom.
 11. Haal de groentjes uit de oven en laat ook dit kort afkoelen.
 12. Ik heb pesto uit de vriezer gehaald, want doorgaans heb ik enkele potjes op voorhand gemaakt om dan in te vriezen. Altijd handig!
 13. De pesto ging even de microgolf in gedurende een klein minuutje op 800W. Haal uit de microgolf en laat tevens wat afkoelen.
 14. Hierna mogen de groentjes en pesto bij de rest.
 15. Nu is het een kwestie van het geheel goed te mengen en een laatste keer af te kruiden met een snuf peper, zout en Italiaanse kruiden.
 16. Optioneel: snijd enkele sneetjes gerookte ham in fijne stukjes en voeg dit tevens toe aan het slaatje. Hoeft dus zeker niet.
 17. Optioneel: je kunt om het nog net wat smeuïger te maken nog een eetlepel van de olie van de tomaatjes eraan toevoegen, lekkere marinade mits het tomaatjes zijn voorzien van wat look.

Aanvallen !

Reactie schrijven

Commentaren: 0