· 

Couscous met spinaziepesto, scampi in lookboter en gegrilde groene asperges

Ik kan officieel zeggen dat wij, voor het eerst in 2 jaar, een volledig weekendje achter de rug hebben waarin onze kleine meid hartstikke goed meeviel ! Klinkt best negatief, maar dit is het allerminst.

 

Begrijp me niet verkeerd, wij houden ontzettend veel van haar, maar zoals jullie in voorgaande blogberichten hebben kunnen lezen, is haar energie on-uit-put-te-lijk!

 

Een zeer eigenzinnige peuter met een sterk willetje dat ze maar al te graag doordrijft. En dan heb ik het nog niet over de talloze driftbuien - zomaar uit het niets - waarmee ze ons soms volledig overvalt. En hé, het is best oké, wanneer dit thuis gebeurt, maar buitenshuis ... valt dit soms dik tegen.

 

 

 

 

 

Net, zoals vele ouders, ga ik waanzinnig op zoek naar elke remedie om haar stil te krijgen. En ja, daar horen ook de oh-zo-verantwoorde tactieken bij als: "Heb je zin in een koekje, of 2, of 3?" of "Als je nou stopt met huilen (lees: brullen) krijg je straks een ijsje liefje!" Inderdaad, die sluwe tricks waarvan je vroeger dacht: "Als ik later kinderen heb ....". Met een gemaakte grijns op mijn gezicht zeg ik dat ze dit anders nooit doet en hoop ik de misnoegde blikken hiermee van mij af te schudden. Want o jee, die kan ik haast niet meer op 2 handen tellen.

 

Dus, uitstapjes?! Die hielden we maar even voor bekeken. Maar, dit weekend? Dit weekend, was het anders. Op 1 à 2 kortstondige "Ik-ben-nog-niet-goed-wakker" chagrijnige momentjes na, kan ik alleen maar beamen dat ze zich meer dan prima gedragen heeft. Eventueel haar cadeautje voor Moederdag? Nou, in dit geval liefste schat: heel erg bedankt want hiermee bezorgde je mij een topweekend. Want meer moet dat niet zijn!

 

Met het lentezonnetje dat ons al vanaf zaterdagmorgen vroeg vrolijk begroette, Wim die het ganse weekend besloot thuis te blijven en een goedgemutste dreumes, had ik er volle bak goesting in!

 

En dat vraagt om een heerlijk zomers receptje waarvan onze smaakpapillen haast geen genoeg van kunnen krijgen zonder dat ik hiervoor de ganse dag achter mijn fornuisje dien te staan. Toppie, toch?!

 

Ik koos voor scampi's in een traditioneel lookbotersausje - homemade - in combinatie met gegrilde groene mini-asperges omhuld in een jasje van parmaham met een couscous voorzien van een spinaziepesto. Echt hemels lekker!

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 zakje couscous
 • 1 bakje groene aspergetoppen
 • 4 plakjes gandaham
 • 10-tal scampi's per persoon (indien diepvriesscampi's is het aangeraden om deze reeds in de voormiddag uit te halen en in de koelkast te laten ontdooien).
 • Scampikruiden
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de spinaziepesto:

 • 100 gram spinazie
 • handje vol aan basilicumblaadjes
 • Olijfolie
 • 1 teentje look
 • Pijnboompitten (1 el)
 • Gemalen parmezaan (1 el)
 • Citroensap (1 tl)
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de lookboter:

 • Flinke eetlepel roomboter - werd niet afgewogen
 • 1 grote teen of 2 kleine teentjes look
 • Provençaalse kruiden (of verse kruiden indien je dit in huis hebt)
 • Peper en zout

Bereiding van de spinaziepesto:

 1. Verwijder de lange steeltjes van de spinazie en was deze vervolgens. Laat lang en voldoende uitlekken en dep eventueel wat droog.
 2. Neem een grote mengbeker waarin je de basilicumblaadjes doet, de uitgelekte spinazie, de parmezaan, de pijnboompitten, 1 teentje look en de olijfolie. Ik begin steevast met 2 à 3 eetlepels en voeg toe indien ik dit nodig acht (ik weeg dit dus niet af, het moet qua textuur goed zitten en dat kan voor iedereen net wat anders zijn).
 3. Vervolgens mix je het geheel en kruid je nadien af met wat peper en zout en voeg je nog wat citroensap toe. Een klein beetje is zeker voldoende. Indien nodig voeg je nog een 2-tal eetlepels olijfolie eraan toe en mix je dit nog even kort.
 4. Zet koel tot gebruik.

Bereiding van de lookboter:

 1. Meng de roomboter met de geplette look, wat peper en zout alsook de Provençaalse kruiden.
 2. Neem een stuk folie en rol de boter op tot een rolletje die je vervolgens laat opstijven in de koelkast gedurende een aantal uurtjes.
  Je kunt de Provençaalse kruiden ook vervangen door verse kruiden (bieslook, dille, peterselie, ...) of door andere gedroogde kruiden waarnaar je voorkeur gaat.

Bereiding overige ingrediënten:

 1. Blancheer de groene aspergetoppen kort in lichtgezouten water - gedurende ongeveer 3 minuten.
  Giet af en laat kort schrikken zodat ze niet verder garen en laat afkoelen.
 2. Van zodra ze afgekoeld zijn, neem je een 5 à 6 asperges en rol je deze op in 1 sneetje parmaham.
  Plaats de rolletjes, tot gebruik, in de koelkast. Ik maakte er 2 per persoon.
 3. De couscous kook je gedurende 1 minuut in lichtgezouten water en laat je nadien goed uitlekken.
  Giet uit in een kom en voeg hieraan de spinaziepesto toe. Kruid nog wat extra bij met wat peper en zout.

Bereiding scampi's, aspergerolletjes en couscous:

 1. De scampi's waren reeds ontdarmd, maar dienden wel nog gepeld te worden. Dit nam slechts enkele minuutjes in beslag.
 2. Kruid met wat peper en zout. Ik heb nog een potje staan met scampikruiden die voor wat extra pit zorgen en voegde dit er eveneens aan toe.
 3. Neem 1 grillpan en 1 gewone pan.
 4. In de gewone pan voeg je 1 eetlepel olijfolie toe en warm op een middelmatig vuur. De grillpan warm je ook op, zonder toevoeging van vloeistof.
 5. Van zodra de olijfolie warm wordt, voeg je de scampi's toe. In de grillpan kun je de aspergerolletjes laten grillen, mits wat toevoeging van peper (geen extra zout is nodig omdat parmaham reeds voldoende gezouten is).
 6. Houd de scampi's nauwlettend in de gaten. Deze hebben een korte gaartijd. Na een 3-tal minuutjes mag je ze omdraaien en is nu het moment gekomen waarop je de lookboter gaat toevoegen. Verhoog het vuur. Wij houden ervan dat onze scampi's een knapperig korstje hebben, zonder dat ze uiteraard "rubberig" gaan smaken. Vandaar dat het aangewezen is om het vuur wat hoger te zetten, kort en krachtig!
 7. Draai de aspergerolletjes tevens om, zodat ze gelijkmatig gegrild worden.
 8. Warm de couscous nog even kort op in vb. de magnetron.
 9. Serveer en overgiet de scampi's met wat extra lookboter

Ik durf te wedden dat dit gerechtje ook bij jullie in de smaak zal vallen! En het presenteert bovendien ook aardig.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0