· 

Ovenschotel van courgette en aubergine

Het is slechts halverwege februari, maar wat hebben wij een ontzettend fijn weekendje achter de rug met temperaturen waarvan je in principe enkel kunt dromen deze tijd van 't jaar. Op een gegeven moment bereikten we zelfs een piek van 15°. Laat die vitamine D maar zijn werk doen!

 

Omdat Olivia een echt buitenmensje is, hebben we de zaterdag en zondag zo goed mogelijk benut en elke kans om even buiten te zijn met beide handen gegrepen. Lekker ingeduffeld de tuin even verkennen, twee flinke wandelingen en een bezoekje aan het speelplein in het dorp konden haar meer dan bekoren.

 

Hoewel het eigenlijk nog volop winter is, kreeg ik eigenlijk reeds zin om enkele lentegerechtjes op tafel te zetten. Bovendien wilde ik ook maximaal genieten van de eerste zonnestraaltjes en dus bijgevolg niet al te lang in de keuken staan. Daarom verkoos ik geen uitgebreide boodschappen te doen en wat in elkaar te flansen met wat ik in de koelkast kon terugvinden. Omdat ik nogal een enthousiaste shopper ben  - vooral wanneer het ene na 't andere idee mij te binnen valt - dien ik vaak vast te stellen dat we behoorlijk wat zaken overhebben.

 

Wim had trek in een AGV'tje. Maar omdat ik geen zin had in gewoonweg worteltjes, boontjes, erwtjes, appelmoes, ... ging ik aan de slag met de overgebleven courgette en aubergine die ik in de groentelade terugvond. Hiermee zou ik vast een lekkere side-dish kunnen maken. Nou, geloof me vrij, het was ontzettend lekker! Olivia kon ik er niet mee overtuigen, maar Wim en ik hebben ervan gesmuld.

Ingrediënten:

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 1 uitje
 • 1 teentje look
 • 150 ml crème fraîche
 • 1 ei
 • 1/2 blokje groentebouillon
 • Gemalen kaas
 • Tijm
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

De ovenschotel bestaat uit laagjes courgette en aubergine die ik dakpansgewijs op elkaar stapelde en vervolgens afgewerkt heb met een gestoofd uitje, een sausje bestaande uit crème fraîche en ei en wat gemalen kaas on top. Het resultaat mocht er zijn!

 

Bereiding:

 1. Was de courgette en de aubergine. Snijd ze vervolgens in fijne schijfjes van ongeveer een halve cm dik.
 2. Neem een grote pan en giet hier wat olijfolie in.
 3. Bak eerst de schijfjes aubergine op een laag vuurtje, kruid ze met peper, zout en tijm. Stoof ze op een middelmatig vuurtje gedurende een 10-tal minuutjes, of tot je merkt dat ze min of meer gaar zijn. Zorg dat ze niet te gaar zijn, want ze gaan nadien nog een 20-tal minuten in de oven.
  Verwijder de aubergineschijfjes uit de pan en leg ze in een potje.
 4. Ga op dezelfde manier te werk voor de courgette. Deze zullen wellicht minder lang moeten stoven dan de aubergine.
 5. Stoof in diezelfde pan nu ook het uitje met een geplet teentje look.
 6. Giet ongeveer 150 ml crème fraîche in een kom en voeg hier 1 ei aan toe.
  Klop dit stevig op en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  Verkruimel nu ook 1/2 blokje groentebouillon in het saujes en meng opnieuw stevig onder zodat de kruimels opgelost geraken in het roomsausje.
 7. Neem een klein ovenschaaltje en begin met een laagje courgette en leg hier vervolgens een laagje aubergineschijfjes op.
  Ga op die manier verder te werk tot je geen groenten meer over hebt.
 8. Strooi de uitjes bovenop de groenten.
 9. Giet het roomsausjes over de groentenmengeling.
 10. Werk af met wal gemalen kaas en strooi nog wat Provençaalse kruiden over de kaas.
 11. De schotel mag nu een 20-tal minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°C

Serveer dit gerecht met een gebakken stukje vlees, bijvoorbeeld een schnitzel, kippenworst, etc.

Wij aten er zelf een krokante kipfilet bij en huisgemaakte wortelpuree.

 

De groenteschotel smaakt nog beter de dag nadien!

 

Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0