· 

Bloemkool croque Monsieur

Ik moet eerlijk toegeven, wekelijks nieuwe recepten op tafel brengen, zelf uitgevonden, reeds bestaande al dan niet met een eigen twist, het is niet altijd even eenvoudig. Maar die challenge vind ik net zo fijn. Deze doelstelling heeft er namelijk reeds enorm toe bijgedragen te vertrouwen op mijn vindingrijkheid, nieuwe smaken, recepten en ingrediënten te leren kennen en het experimenteren naar een hoger level te brengen.

 

En laat deze bloemkool croque het bewijs bij uitstek zijn. Dit had ik tot op vorig jaar niet eens kunnen bedenken. Dat men een bloemkool kan transformeren tot 'brood' om er vervolgens croque monsieurs mee te maken. Je kunt het tegenwoordig niet meer gek genoeg bedenken.

 

Wim is geen fervent liefhebber van broodmaaltijden en dat beperkt hij dan ook liefst tot maximaal 1 keer per dag op het werk. Dan ga ik op zoek naar voldoende variatiemogelijkheden opdat hij toch met smaak van zijn lunch kan smullen. Op dat vlak verschillen we enorm. Ik houd van quasi elk broodbeleg en grijp ook dagelijks naar een plakje kaas en dat word ik wellicht nooit beu. In mij schuilt een enorm broodliefhebster en zou gerust bij elke maaltijd een hompje brood naar binnen werken.

 

Een croque monsieur is voor velen wellicht de maaltijd bij uitstek wanneer het snel moet gaan en ligt bij velen ook standaard in de vriezer. Hoewel er hierop reeds heel wat varianten bestaan, denk maar aan de croque madame, hawaï, bolognese, etc. ga ik ervan uit dat deze variant wellicht minder gekend is. Hoewel ze enigszins wat meer werk vergt dan een gewone tosti, heb je er met deze wel een grote portie aan groentjes binnen.

 

Ingrediënten:

 • 1 bakje bloemkoolrijst - te vinden bij de AH
 • 1 ei
 • 1 à 2 el paneermeel
 • geraspte kaas - bij voorkeur wat pittige kaas zoals gruyère - 100 gram
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Ham en kaas

Bereiding:

 1. Plaats de bloemkoolrijst in een kom, doe er 1 ei bij en vervolgens het paneermeel alsook de geraspte kaas (+/- 100 gram). De hoeveelheid kaas valt te bepalen naargelang smaak. Het hoeft dus zeker geen 100 gram te zijn.
 2. Kruid met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
 3. Spreid nu het mengsel, op een met papier bedekte ovenplaat, in de vorm van vierkantjes. Duw een beetje plat, zodat je de gewenste dikte verkrijgt. Als de 'boterhammen' te dik zijn, zal dit de gaartijd beïnvloeden en loop je het risico dat het binnenin te slap blijft.
 4. Ze mogen nu gedurende een 20-tal minuutjes in een, op 180°C voorverwarmde, oven. Houd wel in de gaten dat de bovenkant niet verbrand, want dit kan plots heel snel gaan.
 5. Haal ze uit en laat heel eventjes afkoelen.
 6. Beleg met de kaas en de ham.
 7. Je kunt ze nu ofwel bakken in de pan ofwel gewoon terug in de oven plaatsen gedurende een 10-tal minuutjes - op 150°C - en indien je merkt dat de bovenkant dreigt te verbranden, kun je ze bedekken met wat folie.

Tip: lekker met een heerlijk tasje soep.

 

Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0