· 

Plaattaart caprese

Olivia's 5de tandje breekt door en dat merk je onmiddellijk aan haar gedrag. Een hangerige en huilerige dreumes die best wat extra aandacht gebruiken kan. Dat proberen we haar dan ook, in de mate van het mogelijke, te geven. 

Dat betekent ook dat ik wat minder tijd heb om te koken en mijn planning hierop ook afgestemd heb voor de komende dagen/week.

 

Op vrijdag gaat ze steevast naar mijn ouders. Dan ben ik stukken minder gehaast om ze op te halen. Waar ik bij de onthaalmoeder een bepaald uur dien te respecteren, kan ik me bij de grootouders al wat flexibeler opstellen.

Meestal ga ik dan nog een rondje rennen en neem ik de tijd om de grote boodschappen te doen. Dan heb ik dat reeds afgehandeld alvorens het weekend van start gaat! 

 

Momenteel ga ik door een caprese fase. Vroeger hield ik niet van mozzarella en begreep ik de opkomst van die foodhype niet zo zeer. Inmiddels ben ik helemaal van mening veranderd. Een ingrediënt waar je zo veel kanten mee op kan gaan en die in tal van gerechten excellent tot zijn recht komt, mits gebruik van de juiste kruiden en ingrediënten waarmee je het combineert.

 

Tijdens het winkelen kreeg ik het geweldige idee om een plaattaartje te maken. Snel, lekker en voedzaam, toppie! Nu was het enkel nog kwestie van de toppings te kiezen ... And guess which ones I picked?!

The most indispensable ingredient of all home cooking?

Love... for those you are cooking for.

Ingrediënten:

 • 1 vel bladerdeeg
 • Enkele eetlepels groene pesto (ik maakte gebruik van een huisgemaakt restje dat ik nog in de koelkast had staan)
 • 1 grote tomaat - coeur de boeuf
 • 1 langwerpige mozzarella (250 gram)
 • 2 sneetjes gandaham of parmaham 
 • 1 eigeel
 • Verse basilicum
 • Gedroogde basilicum
 • Pijnboompitten
 • Balsamicocrème 
 • 2 el olijfolie
 • Fleur de sel
 • Peper
 • Italiaanse kruiden

Bereiding:

 1. Strijk het bladerdeeg mooi open.
 2. Smeer het in met enkele eetlepels pesto, tot op een 2-tal cm van de randen.
 3. Snijd de tomaat en de mozzarrella in dunne schijfjes.
 4. Leg ze dakpansgewijs op de pesto.
 5. Plooi de randen voorzichtig naar binnen toe, zodat ze de mozzarella en de tomaat een klein beetje overlappen.
 6. Strijk de randen in met wat eigeel.
 7. Strooi een handje pijnboompitjes bovenop het plaattaartje.
 8. Leg hierbovenop ook nog enkele blaadjes basilicum.
 9. Strooi wat gedroogde basilicum op de randen.
 10. Strooi wat Italiaanse kruiden op de tomaten en de mozzarellaschijfjes.
 11. Zet het plaattaartje in een voorverwarmde oven op 180°C - duur afhankelijk van je oven +/- 15 minuutjes.
 12. Maak intussen een dressing bestaande uit 2 el olijfolie, wat balsamicocrème, een snuifje fleur de sel en wat peper.
 13. Haal het caprese plaattaartje uit de oven.
 14. Leg nog wat verse gandaham of parmaham op het taartje, alsook wat verse basilicumblaadjes en giet er nog wat van dressing over als finishing touch.
 15. Optioneel: je kunt het eventueel serveren met een fris slaatje.

Aanvallen maar! Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0