· 

Schelvishaasje met julienne en een dillepureetje

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

40 minuten


Mexicaanse wraps

Niet bepaald één van mijn betere foto's. Maar die korte dagen zijn ongetwijfeld geen meerwaarde voor de kwaliteit van mijn foto's. Ik dien steevast beroep te doen op het natuurlijke zonlicht omdat ik niet over het nodige materiaal (lampen en dergelijke) beschik om alsnog een picture perfect te maken. Het toevoegen van attributen vind ik dus op zo'n moment ook minder van belang.

 

Echter, dit gerecht scoorde hier onwijs goed! Ik kreeg wellicht nog niet eerder zo'n goede punten toegekend ;). Dus, nam ik er toch even snel mijn gsm bij zodat ik het recept toch reeds met jullie kan delen. Betere foto's volgen later, wanneer ik het gerecht nogmaals klaarmaak!

 

Het is vast niet de eerste keer dat ik aanhaal dat we thuis niet ontzettend vaak vis eten. Het beperkt zich vaak tot 1 keer om de 2 weken en dan opteer ik doorgaans voor een vette vis, zoals zalm.

Maar, verandering van spijs doet eten en ik had tevens zin om eens met een andere soort 'culinair' aan de slag te gaan.

 

Vroeger vond ik kabeljauw een heel lekkere vissoort, maar doorheen de jaren heb ik gemerkt dat de vis een nogal fletse smaak kreeg en dit wellicht vooral te wijten is aan het feit dat er veel kweekkabeljauw circuleert. Ik las echter dat schelvis aardig in de buurt komt van kabeljauw, maar nog iets subtieler, zachter is wat smaak en textuur betreft. I had my mind fixed!

 

 

 

 

Op zaterdagmorgen, reeds heel vroeg uit de veren dankzij dochterlief. Dat betekent voor mij meestal dat ik die vroege uurtjes meteen goed wil besteden. Geen bankhangen, maar boodschappen doen. Zo vermijden we meteen ook de grote drukte. En, in Coronatijden, is dat extra mooi meegenomen! Ik merk ook dat ik dan het meest productief ben en eigenlijk best veel klaargespeeld krijg omdat ook Olivia goed uitgeslapen is en we misschien in de namiddag, beiden ons klopje van de hamer krijgen en samen even in de zetel kunnen knuffelen.

 

Ik wist meteen 2 mooie en grote exemplaren te verkrijgen. Oh, ik had er toen al zin in! Zo'n vis heeft in principe niet veel nodig, op een goede kruiding na dan, om goed te smaken.

 

De combinatie van de visfond en een eenvoudig, maar heerlijk wit wijntje, zorgden voor een vingerlikkend lekker sausje. Na slechts 1 hap kreeg ik reeds te horen dat het overheerlijk was en in een mum van tijd waren zowel het bord van Wim alsook dat van Olivia leeg. En, als dochterlief haar bordje zo snel naar binnen werkt, dan moet het wel lekker zijn, niet?!Ingrediënten voor 2 personen:

 •  2 schelvishaasjes
 • 3 grote wortelen
 • 1 courgette
 • 1 potje visfond
 • 150 à 200 ml witte wijn
 • 1 brikje Apro Soya cuisine light
 • 1 el bloem
 • Italiaanse kruiden
 • Marjolein
 • Currykruiden
 • Viskruiden
 • Peper en zout
 • Verse dille

Ingrediënten voor 2 het dillepureetje:

 • Aardappelen
 • Scheut halfvolle melk
 • 1 blokje groentebouillon (opgelost in een bodempje water)
 • Peper en zout
 • Verse dille

 Bereiding:

 1.  Ik maakte als eerste de puree. Die kun je perfect op voorhand maken. Dit deed ik alvast in de voormiddag.
  De aardappelen schillen en vervolgens, in licht gezouten water, koken gedurende een 20-tal minuten.
 2. Nadien afgieten, een scheutje melk, het bodempje water met de groentebouillon eraan toevoegen, kruiden met peper en zout en vervolgens pletten/mixen tot een smeüige consistentie.
 3. Pas nadien mag de verse dille erbij gemengd worden.
 4. Was de courgette, rasp de wortelen snijd ze vervolgens in julienne, of indien je over een spiralizer beschikt, kun je er mooie groenteslierten van maken.
 5. Neem een pan erbij en smelt hierin een klontje boter. Voeg de wortel eraan toe en laat dit op een middelmatig vuurtje stoven. De wortel heeft de langste gaartijd. Na enige tijd mogen de courgettestukjes erbij. Kruid de groente met een snuf peper en zout. Voeg nu ook de Italiaanse en currykruiden en de Marjolein eraan toe.
 6. Voeg de witte wijn eraan toe en laat dit inkoken, tot de wijn quasi geabsorbeerd is.
 7. Voeg er nu een eetlepel bloem aan toe en meng volledig onder, tot de boem geheel verdwenen is.
 8. Nu mag de visfond erbij. Giet de volledige inhoud van het potje erin.
 9. Laat dit voldoende indikken, alvorens je er de plantaardige room aan toevoegt. Roer regelmatig.
 10. Wanneer je een mooi gebonden saus verkrijgt, mag de fijn versneden dille erbij en proef je even of er nog extra kruiding aan te pas komt (bij mij is dat steevast het geval, ik houd van goed afgekruide gerechten en sauzen). Laat nu op een laag vuurtje staan.
 11. De schelvis is nu aan de beurt. Kruid dit met wat peper, zout en viskruiden.
 12. Neem een andere pan erbij, voeg er wat vetstof aan toe en bak de vis langs beide kanten ongeveer 3 à 4 minuten, op een middelmatig vuur. Maar houd vooral zelf, nauwlettend in de gaten, wanneer de vis ongeveer voor de helft begint te kleuren, dan met het omgedraaid worden, opdat de andere helft gebakken kan worden.
 13. Neem er twee borden bij, serveer de puree, met behulp van een dresseerring in het midden.
 14. Lepel rondom rond de puree wat van de roomsaus met groente.
 15. Bovenop de puree, leg je een stukje vis.
 16. Werk af met wat verse dille (en ik voegde er nog wat extra geroosterde amandelschilfers aan toe).

Wij hebben het gerecht uiteraard gecombineerd met nog een glaasje wit erbij. Heerlijk genieten!

 

Enjoy!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Pascale Vankerkhoven (zaterdag, 03 februari 2024 12:40)

  Gisteren gemaakt: eenvoudig maar toch mooi gedresseerd en natuurlijk heel lekker!
  Bedankt!

 • #2

  Margot (dinsdag, 26 maart 2024 08:44)

  gemaakt en veel succes ermee gehad, écht lekker !