· 

Herfst ovenschotel met kip, butternut en spinazie

Voorbereidingstijd

15 minuten

Bereidingstijd

40 + 20 min. oven

Totale tijd

55 min. + 20 min. oven


Herfst ovenschotel met kip, butternut en spinazie

Afgelopen zaterdag was ik reeds vroeg uit de veren. Niet geheel uit vrije wil, wel te verstaan. Toen Olivia mij op een ontiegelijk vroeg uur wakker had gemaakt met een combinatie tussen huilen en zingen, suste ik mezelf met de gedachte dat ik ze bij ons in bed kon leggen om zo nog samen een uurtje te dutten.

 

Helaas, nam dat plan een andere wending. Na stoot, duw en dreun nummer 101 en nog maar enkele millimeters van de bedrand verwijderd, gaf ik er de brui aan. Olivia vs. mama, 1-0! Ondertussen was het kwart voor 7 en besloot ik er dan maar meteen in te vliegen, terwijl manlief nog even kon verder genieten in dromenland.

 

Elk nadeel heeft z'n voordeel. Want, deze schotel stond tegen 9h00 reeds volledig afgewerkt op het aanrecht, om 's avonds enkel nog maar de in de oven te schuiven. Tja, de tijd waarin ik om 9h00 op zaterdag de dag nog niet eens had aangevat, is lang verleden tijd!

 

Het huis had zich inmiddels gevuld met diverse heerlijke geuren die elkaar tegemoet kwamen. Het kleurenpalet weerspiegelt, naar mijn mening, perfect de verschillende herfsttinten en deed mij verlangen naar lange, zonovergoten boswandelingen.

 

Ook Olivia werd enthousiast van de kleurtjes, dit voornamelijk omdat het oranje-geel getinte haar aandacht steevast weet te trekken. Want geel en oranje genieten steevast haar voorkeur.

Herfst ovenschotel met kip, butternut en spinazie

Ingrediënten:

 • 500 gram kipfilet
 • 500 gram spinazie
 • 1/2 butternut
 • 1 potje half zongedroogde tomaatjes
 • 400 ml groentebouillon
 • 250 ml halfvolle room
 • 1 teentje look
 • Feta
 • Komijn
 • Sesamolie
 • Currykruiden
 • Italiaanse kruiden
 • Paprikakruiden
 • Peper en zout

 

Herfst ovenschotel met kip, butternut en spinazie

Bereiding:

 1. Schil de helft van de butternut en snijd dit in kleine blokjes.
 2. Snijd de zongedroogde tomaatjes in fijne stukjes.
 3. Verwijder de steeltjes van de spinazie, was grondig, stoof aan in een ruime pot, met wat boter en een teentje geplette look. Kruid met peper en zout. Van zodra de spinazie geslonken is, giet je dit af en laat je het overtollige vocht goed uitlekken.
 4. Gebruik diezelfde kom om de butternut in te stoven. Smelt hierin opnieuw een klontje boter en voeg de blokjes toe. Kruid met peper, zout, een snuf komijn, paprika, curry en Italiaanse kruiden.
  Voeg een bodempje water toe.
  Plaats een deksel op de pot en laat op een middelmatig vuurtje stoven. Roer regelmatig in de pot, om te vermijden dat de blokjes aanbranden/kleven en om na te gaan of ze voldoende gaar zijn. Het duurt toch zeker 20 à 25 minuutjes.
 5. Snijd de kipfilets in kleine stukjes (of koop ze reeds in stukjes gesneden).
 6. Neem een pan en smelt hierin een klontje boter en bak vervolgens de kipblokjes rondom bruin, ze moeten dus niet gaar zijn binnenin, want ze zullen nog verder garen in de oven. Anders is een risico op uitdroging en dat komt de smaak niet ten goede! Kruid ze met wat peper, zout, paprika- en currykruiden. Voeg nu 1 el sesamolie eraan toe.
 7. Doe de blokjes in een ruime ovenschaal.
 8. Leg hierop de spinazie. Spreid over de hele schotel.

 

 1. Gebruik dezelfde pan om de zongedroogde tomatenstukjes in te stoven.
 2. Voeg na enkele minuutjes een el bloem toe en meng goed onder.
 3. Voeg nu de groentebouillon eraan toe en plaats het vuur wat hoger, zodat het kan indikken.
 4. Van zodra het indikken begint, mag de room eraan toegevoegd worden. Ik zou hier nu wel voor een halfvolle variant gaan, omdat je met de light het risico neemt dat het in de oven helemaal niet gaat binden. Kruid met wat peper en zout.
 5. Voeg de butternut toe aan de saus en laat nog even pruttelen/indikken. Proef of de smaken goed zitten en voeg wat extra kruiden toe waar nodig (vb. Wat extra Italiaanse, zoals ik zelf deed want ik heb een uitermate grote voorliefde voor de Santa Maria Italiaanse kruiden).
 6. Giet de saus bovenop de kip en spinazie.
 7. Werk af met wat verkruimelde feta.
 8. Plaats in een voorverwarmde oven, op 180°C, gedurende 20 à 25 minuten.

Serveertip: met linzen, bulgur, granenmix, tagliatelle, ...

Ik koos persoonlijk voor een combinatie van parelcouscous en rode en bruine linzen.

 

Een optimaal herfst maaltje, waarvan we allen heerlijk gegeten hebben. De halfvolle room is een iets minder gezonde keuze indien je het vergelijkt met een light variant of bepaalde plantaardige opties (vb. Alpro Cuisine Light), maar in dit gerecht echt wel aangeraden. De overige ingrediënten zorgen er trouwens voor dat het in zijn geheel een gezond gerecht blijft! Spinazie, pompoen, zongedroogde tomaatjes en kip zijn stuk voor stuk gezonde ingrediënten, het is dus kwestie van balans!

 

Enjoyyy!

Reactie schrijven

Commentaren: 0