· 

Truffelpasta met shiitake en scampi

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

25 minuten


Truffelpasta met shiitake en scampi

Afgelopen Kerst ging ik - traditiegewijs - een dagje naar Brugge, waar ik even binnenwipte bij Dille & Kamille. Ik houd oprecht zo veel van die winkel. Good vibes only!

 

Tijdens het rondneuzen kwam ik terecht bij de pasta's en pesto's waar ik onmiddellijk aandacht had voor het truffelassortiment. Ze hadden diverse pastasoorten, maar de Pappardelline o.b.v. zomertruffel sprong in het oog. Voor een zakje pasta van 250 gram betaal je al gauw 6.50 €, maar ik vind dat dit nu en dan zeker eens moet kunnen. Trouwens, in de Kerstperiode moet je jezelf toch al eens wat gunnen!

 

Ook de pesto's, tapenades en crèmes zagen er verrassend lekker uit. Maar, desondanks koop ik zelden kant-en-klare groene of rode pestovarianten. De truffelcrème daarentegen, kon ik niet laten liggen. Tevens behoorlijk prijzig, maar dat heb je nu eenmaal met producten waarin truffel verwerkt zit.

 

Met van elk 2 stuks op zak trok ik huiswaarts en kregen ze een plekje in de berging, waar ik ze dan op later tijdstip uit zou halen omdat ik vooreerst toch enige bedenktijd nodig had om te bepalen wat ik er mee klaar zou maken.

 

Tussen Kerst en nu heb ik een aardig receptenlijstje opgemaakt. Tig mogelijkheden met truffel kwamen in mij op. Daarom koos ik voor een heel eenvoudig receptje om mee van start te gaan, eentje waarvan ik vermoedde dat het wel in de smaak zou vallen. En dat was hier zeker het geval. Niet alleen waren alle bordjes op, maar zowel Olivia alsook Wim genoten van een tweede - goed gevuld - bord. Ikzelf betrapte me er weer op een stuk stokbrood uit de kast te grissen om de laatste beetjes saus niet verloren te laten gaan. Een guilty pleasure waaraan ik mij steevast opnieuw schuldig maak.

 

Truffelcrème/tapenade kun je niet in elke standaard supermarkt terugvinden. Althans, bij ons in de buurt is dat zeker niet het geval. Maar speciaalzaken zoals Dille & Kamille, maar ook Oil & Vinegar hebben dit standaard in hun assortiment. Zoals ik reeds aangaf, net wat duurder dan de standaard pesto's, maar zonder enige twijfel de moeite waard om in huis te halen. Mete zo'n potje kun je trouwens wel tot 2 keer toe een gerecht op tafel zetten.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • (Truffel)pasta - Pappardelline
 • 14-tal scampi
 • 400 gram Shiitake (of een ander type champignon naar keuze)
 • Lente-ui
 • Truffelpesto
 • 1 tl bloem
 • 200 ml visbouillon
 • 250 ml lightroom
 • 2 teentjes look
 • 1 sjalot
 • Parmezaanschilfers
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Ik gebruik diepvriesscampi en haal deze dus reeds 's morgens uit de koelkast om ze 's avonds klaar te maken.
  Zo hebben ze ruim de tijd om in de koelkast rustig te ontdooien. (Ik gebruik trouwens de afgelopen tijd vooral vooraf gepelde scampi, bespaart me wat tijd, maar kost net iets meer).
 2. Borstel - voorzichtig - de shiitake proper. Gebruik gerust een andere variant indien dit gemakkelijker ter beschikking is, vb. Parijse of boschampignons.
 3. Snijd de lente-ui fijn (zowel het wit alsook het groen).
 4. Maak de visbouillon door 1/2 bouillonblokje in 200 ml te laten 'smelten'. Steek dit even in de microgolfoven, zo gaat het snel.
 5. Smelt een klontje boter in een ruime pan en plet 2 teentjes look en voeg dit eraan toe eenmaal de boter gesmolten is. Voeg nu alle scampi toe en bak ze op een middelmatig tot hoog vuur. Kruid ze met peper, zout en Italiaanse kruiden (ik voegde tevens een snuf currykruiden toe). Ik bak ze kortstondig, maar vind het toch belangrijk dat ze een 'korstje' hebben. Verwijder ze uit de pan, leg ze in een schaaltje en dek dit af met aluminium om warm te houden.
 6. Gebruik dezelfde pan om het sjalotje in te stoven (voeg eventueel een klein beetje boter toe mocht er niet meer voldoende vetstof aanwezig zijn). Voeg na een minuutje de shiitake toe en kruid af met peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg 1 tl bloem toe en meng dit onder.
 7. Blus af met de visbouillon en plaats op een hoger vuur, zodat het kan indikken.
 8. Zet een kom met een ruime hoeveelheid water en wat zout op het vuur en breng aan de kook.
  Kook hierin de pasta. Gebruik bij voorkeur een langere pasta: Linguine, Tagliatelle, Spaghetti, ...
  Ik maakte gebruik van een truffelpasta die ik met Kerst bij Dille & Kamille kocht.
  Dit is zeker geen must, maar ik vond het uiteraard het moment bij uitstek om te testen.
 9. Voeg na 2 minuutjes de lightroom toe alsook 2 el truffelpesto.
  Meng goed onder en laat vervolgens nog even indikken.
 10. Van zodra de saus ingedikt is, mogen de scampi er weer bij en laat je dit nu nog een 5-tal minuutjes rusten, op een heel laag vuur.
 11. Giet de pasta af en verdeel wat pasta over 2 borden.
  Lepel wat van de saus en scampi over de pasta en werk af met Parmezaanschilfers (dit kunt je kant en klaar kopen, maar je kan ook opteren voor een stuk Parmezaan dat je dan zelf raspt).

Deze pasta werd hier heel goed bevonden en kan ik jullie dus alleen maar aanraden. Je moet uiteraard wel een truffelliefhebber zijn, maar dat zijn we hier thuis allemaal. Pasta with a dash of decadence...

 

Enjoy !

Reactie schrijven

Commentaren: 0