· 

Healthy lasagna

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

25 minuten + 20 minuten in de oven

Totale tijd

55 minuten


Healthy lasagna

Afgelopen zondag trok ik opnieuw mijn keuken in om te mealpreppen voor de maandagavond. Het werd deze gezonde variant op de klassieke lasagne. Geen bechamelsaus en geen lasagnevellen, doch even heerlijk!

 

De vellen werder vervangen door courgette -en auberginerepen en de bechamelsaus moest wijken voor light mozzarella. Zondagavond had ik even zitten twijfelen om die schotel niet reeds in de oven te zetten, want het rook onwijs lekker. Maar toen kreeg Wim het idee om frietjes te halen, iets wat we al een hele tijd niet meer hadden gedaan. En, ik moet toegeven, zowel Olivia en ik vonden het een gezellig idee om het weekend op die manier af te sluiten. 

 

Het was finaal maar best dat we het op die manier hebben gedaan, want toen ik gisterenavond thuis kwam, voelde ik mij alles behalve lekker. Olivia heeft nog steeds die vervelende gewoonte ons toch wel minstens 1 keer per nacht wakker te huilen en hoewel zij quasi meteen weer in slaap valt, vergt dit bij ons toch snel een dik uur. Ik werd overmand door een hevige vermoeidheid en had op de koop toe overal spierpijn. Wat een zalig gevoel om op zo'n moment enkel wat in de oven te moeten schuiven. Voetjes onder tafel en na welgeteld 20 minuten konden we aanvallen. 

 

Olivia at niet meer met ons mee, want ze behoorlijk afgepeigerd... Tja, hoe zou dat komen?! Maar wij hebben er alleszins ontzettend van genoten. Omdat Wim er toch nog wat koolhydraten bij wou, nam hij er nog wat brood bij. Dat zou ik wellicht anders ook doen, maar omdat ik zo moe was, was ik behoorlijk snel verzadigd. 

 

Trouwens, ik moet stiekem ook bekennen dat ik graag mijn maaltijd afsluit met een bammetje waarop ik vervolgens een dikke laag 100% pindakaas smeer. Dik genieten. Sommige dingen word ik wellicht nooit beu en daar hoort pindakaas ongetwijfeld bij!

 

 

 

 

 

Maar goed, genoeg geleuterd! Deze healthy lasagne was echt super lekker en raad ik jullie sowieso aan. Hij is trouwens heel snel en eenvoudig klaar te maken. Voldoende redenen dus om met onderstaande ingrediënten aan de slag te gaan ;). 

Ingrediënten:

 • 350 gram gemengd (of kip) gehakt
 • 1 bolletje light mozzarella
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 pakje Tomato Frito (of Passata)
 • 250 gram boschampignons
 • 2 teentjes look
 • 1 sjalot of ui
 • Oregano
 • Basilicum
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Optioneel: gemalen kaas om af te werken (Gruyère, Emmental, Gratinkaas, evt. Feta, ...)

 

Bereiding:

 1. Was de courgette en de aubergine en schil m.b.v. een kaasschaaf/mandoline de groente in plakjes.
  Ik haalde uit mijn courgette een 10 à 12-tal repen, uit de aubergine een 7 à 8.
  De resterende courgette heb ik in de koelkast geplaatst om dan op en later moment soep mee te maken (houd je restjes altijd bij).
  De resterende aubergine heb ik fijne blokjes gesneden.
 2. Neem de grillpan en gril de groenterepen langs bijde kanten tot ze een grilstreep vertonen. Je hoeft geen vetstoffen toe te voegen.
 3. Kruid met wat zout en Oregano.
 4. Neem een pan en smelt hierin wat boter en stoof het sjalotje of uitje aan dat je vooreerst fijn gesnipperd hebt.
 5. Bak na enkele minuten het gehakt hierbij en voeg 2 teentjes geplette look toe.
 6. Wanneer het gehakt quasi rul gebakken is, voeg je de blokjes aubergine toe.
 7. Breng dit op smaak met peper, zout, Oregano, Basilicum en Italiaanse kruiden.
 8. Vervolgens snijd je de boschampignons in fijne plakjes (borstel ze eerst proper en verwijder de steeltjes) en voeg je ook dit toe.
 9. Nu mag je onmiddellijk de tomatenblokjes eraan toevoegen alsook de Tomato Frito. Heb je dit niet in huis, gebruik dan gewoon Passata, is wel net wat minder zoet. Meng alles goed onder en laat nu zeker 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen en voeg naar wens nog wat van de kruiden toe.
 10. Snijd inmiddels de light mozzarella in fijne plakjes.
 11. Neem een ovenschaal en leg onderaan de plakjes gegrilde aubergine.
 12. Hierop mag je wat van de saus aanbrengen.
 13. Vervolgens leg je een rij courgetteplakjes.
 14. Hierop mogen er enkele plakjes Mozzarella.
 15. Vervolgens lepel je weer wat van de saus over de lightkaas.
 16. Daarna leg je de laatste repen courgette over de saus en eindig je met nog wat saus.
 17. Nu kun je de schotel afwerken met wat kaas naar keuze. Ik nam gemalen Gruyère.
  Maar kies gerust een light variant of zelfs Feta indien je van een ziltig toetsje houdt.
  Feta is trouwens een kaasje dat ik heel goed vind samengaan met aubergine en courgette.
 18. Plaats nu nog een 20-tal minuten in een - voorverwarmde - oven op 180°C.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0