· 

Gevulde courgetterolletjes met broccolipesto en gerookte zalm

Voorbereidingstijd

10 minuten

Bereidingstijd

40 min. + 20 min. in de oven

Totale tijd

50 + 20 minuten


Gevulde courgetterolletjes met broccolipesto, ricotta en gerookte zalm

Ik kan niet exact zeggen hoe lang ik courgette en/of auberginerolletjes op mijn to-do-list had staan, maar ik heb toch enige tijd moeten zoeken naar de ideetjes die ik hieromtrent had opgeschreven en dat zegt best wat!

 

Waarom het zo lang geduurd heeft?! Nou eerst en vooral mijn lijstje wordt er niet korter op want ik wordt nog dagelijks overspoeld door tig ideetjes die ik asap neerpen. En een tweede belangrijke reden: ik had tot voor kort nog geen kaasschaaf (of mandoline) in huis waarmee ik de slierten kon snijden.

Geloof me, ik heb er mij meerdere malen aan gewaagd om het gewoon mits gebruik van een mes te doen, maar de reepjes waren helaas nooit van gelijke dikte en braken dan op de koop toe nog eens in twee. Niet ideaal om zo van start te gaan. Dat gedoe nam trouwens ook best wat tijd in beslag en ik werd er bijgevolg humeurig van.

 

Om de een of andere reden kwam ik er gewoon nooit toe een kaasschaaf te kopen. Een mandoline staat nog steeds op mijn lijstje, omdat dit nog net wat handiger in gebruik is en je er tevens groente, die wat harder van textuur zijn, mee kan verwerken. Maar for the moment ben ik tevreden met mijn schaaf, want die doet wat moet!

 

Ik ging er dus meteen mee aan de slag en maakte deze - overheerlijke - courgetterolletjes opgevuld met een romig mengsel bestaande uit ricotta, broccolipesto en gerookte zalm. De rolletjes werden finaal afgewerkt met een eenvoudig tomatensausje. In combinatie met een kruidige granenmix hebben we er met z'n drietjes ontzettend van genoten (want ook mijn zus was van de partij).

 

Gevulde courgetterolletjes met broccolipesto, ricotta en gerookte zalm

Ingrediënten:

 • 2 courgettes
 • 1 potje ricotta van 250 gram
 • 3 el broccolipesto
 • 1 pakje gerookte zalm van 200 gram
 • 500 gram passata
 • 2 paprika's
 • 15-tal kerstomaatjes
 • 1 sjalot of 1 ui
 • 1 teentje look
 • Italiaanse kruiden
 • Oregano
 • Peper en zout

Bereiding van de courgettereepjes:

 1. Was beide courgettes en snijd m.b.v. een kaasschaaf (of mandoline) reepjes van de courgette. Ik heb iets minder dan 1.5 courgette gebruikt voor 9 rolletjes (voor elk rolletje gebruik ik 2 slierten). De overige courgette snijd je in blokjes en zet je opzij voor later gebruik.
 2. Strooi wat zout over de reepjes en laat intrekken zodat het overtollige vocht wegkan.
 3. Neem een grillpan en grill de slierten kortstondig maar op krachtig vuur, langs beide zijden.

 

 

 

 

 

 

 

Gevulde courgetterolletjes met broccolipesto, ricotta en gerookte zalm met tomatensaus

Bereiding van de broccolipesto:

 1. Ik had het voordeel dat ik de pesto reeds enkele weken geleden maakte en toen de vriezer instak.
  Was de broccoli, snijd in roosjes en kook de roosjes een 5-tal minuten in licht gezouten water, giet af en laat schrikken.
 2. Doe de afgekoelde roosjes in de blender.
 3. Voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe, flinke el Grana Padano (of parmezaan), pijnboompitten, handje basilicumblaadjes, 1 teentje look en wat peper en zout. Mix dit geheel tot een fijne pesto.
 4. Voeg nog wat citroensap eraan toe, meng een laatste keer onder.
  Proef of het de desgewenste smaak heeft en voeg - indien nodig - nog wat peper en/of zout toe, kaas of citroensap.
 5. Ik heb 2 potjes kunnen vullen met de pesto en gebruikte slechts 1 potje deze rolletjes.

Bereiding van het mengsel:

 1. Meng de ricotta met de inhoud van 1 potje broccolipesto.
 2. Snijd de gerookte zalm in reepjes en voeg toe.
 3. Breng dit geheel op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en meng stevig onder.

 

 

 

 

 

Bereiding van de rolletjes:

 1. Neem telkens 2 courgetterepen, en leg ze iets overlappend.
 2. Leg in het midden wat van de vulling, een flinke eetlepel is voldoende, zodat het er niet al te veel uitkomt bij het oprollen.
 3. Rol de reepjes nu voorzichtig op en leg ze vervolgens in een ovenschaal.
 4. Kruid met een snufje zout en oregano (of Italiaanse kruiden).

Bereiding van de tomatensaus:

 1. Snipper een sjalotje of uitje fijn en stoof dit aan in een grote pan.
 2. Voeg een teentje geplette look toe.
 3. Was de paprika's (ik heb 2 zoete puntpaprika's gebruikt waarvan 1 rode en 1 gele). Snijd ze in kleine blokjes en voeg toe aan de pan.
 4. Ook de courgetteblokjes mogen erbij.
 5. Breng dit geheel op smaak met peper, zout, oregano en Italiaanse kruiden.
 6. Laat 10 minuutjes stoven en voeg dan de passata toe en de gehalveerde kerstomaatjes, meng onder en laat nu een 20-tal minuutjes op een zacht vuurtje stoven.
 7. Voeg desgewenst nog wat extra kruiden toe.
 8. Giet de saus over de rolletjes.
 9. Plaats in een - voorverwarmde - oven op 180°C, gedurende een 20-tal minuutjes.
 10. Kook inmiddels wat quinoa, granen, bulgur, couscous, pasta, ... om erbij te serveren!

Ik vind het belangrijk koolhydraten toe te voegen aan een dergelijke maaltijd, om op die manier te vermijden dat ik opnieuw te snel honger zou krijgen. Want de rolletjes op zich zijn gemakkelijk en snel verteerbaar. Vandaar dat we ze combineerden met een kruidige granenmix.

 

Wim die - doorgaans - nogal sceptisch reageert t.o.v. dergelijke receptjes vond het oprecht heerlijk en ook mijn zus smulde ervan.

Een restje nam ze vervolgens mee naar huis om 's anderendaags op kantoor te eten.

 

Ik maakte dit reeds in de voormiddag (de saus goot ik echter last minute over de rolletjes) en kon op die manier de hele dag genieten van een uitgebreide wandeling en nadien een welverdiende apero op onze terras, in het gezelschap van geliefden. Heerlijk gevoel wanneer je weet dat er jou een gezonde maaltijd staat op te wachten waar je quasi geen werk meer aan hebt! En bovendien eentje die door alleen meer dan geapprecieerd werd. Die kaasschaaf was dus wel degelijk een top aankoop.

 

Smakelijk en laat gerust weten wat jullie ervan vonden!

Reactie schrijven

Commentaren: 0