· 

Tian van Provençaalse groente met mozzarella

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

15 min.+ 20 min. in de oven

Totale tijd

40 minuten


Tian van Provençaalse groente en mozzarella

Ik val wellicht in herhaling, maar Wim is een rasechte carnivoor. Vegetarische kost zegt hem quasi niets. Hij staat er sceptisch tegenover en gaat - alvorens effectief geproefd te hebben - er van uit dat hij het gebrek aan vlees onmiddellijk zal merken

 

Wanneer we AVG'tjes (aardappelen - vlees - groente) eten, dan probeer ik 9 op de 10 keer een vegaburger uit en zorg ik ervoor dat Wim zijn stukje vlees krijgt. Op die manier komen we prima overeen.

 

Echter, wanneer ik een gerecht klaarmaak zonder vlees of met een vleesvervanger waar het nu éénmaal niet mogelijk is de gulden middenweg te kiezen, blijft het toch een heuse uitdaging. En toch geef ik niet zo snel op. Smaken verschillen, akkoord! Maar het is toch weinig waarschijnlijk dat er geen enkel - vleesloos - gerecht bestaat dat hij wel lust?!

 

Correct! En wat voor één... En heerlijke, doch heel eenvoudige, tian van Provençaalse groente en mozzarella met een tomatensausje.

Het onweerlegbaar succes van dit recept schuilt hem quasi geheel in de afkruiding. Een topcombinatie aan smaken. Het 2de aspect waardoor dit gerecht zo goed scoort, is het feit dat ik de aubergine alsook de courgette vooraf kortstondig gril, alvorens de schotel de oven ingaat. Op die manier garandeer ik zachte en sappige groente.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 2 tomaten
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • 1.5 bol mozzarella - of 1 maxipack
 • 1 pakje tomatenblokjes van Heinz
 • Kruiden: tijm, oregano, basilicum en Provençaalse
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Was alle groente.
 2. Snijd zowel de aubergine alsook de courgette in dunne plakjes.
 3. Wrijf een grillpan lichtjes in met wat olijfolie en zet op een hoog vuur.
  Grill de courgette- en aubergineplakjes nu kort op hoge temperatuur.
  Kruid ze met wat peper, zout en Provençaalse kruiden.
  Leg ze vervolgens op een bord.
 4. Snipper een sjalotje fijn en plet een teentje look en stoof beiden aan in een pan.
  Wanneer het sjalotje glazig is, mogen de tomatenblokjes erbij. Laat dit geheel gedurende 10 minuutjes, op een zacht vuurtje stoven. Kruid de saus met oregano, basilicum en tijm, een snuf peper en zout.
 5. Giet de saus over in een ovenschaaltje.
 6. Maak nu 2 rijen van: mozzarella, tomaat, aubergine, courgette en herhaal tot alles op is.
 7. Bovenop strooide ik nogmaal een royale hoeveelheid van: oregano, basilicum en wat Provençaalse kruiden.
 8. Schuif deze schaal in een voorverwarmde oven op 180° gedurende toch wel 20 minuutjes.
 9. Haal uit en serveer met eventueel lookbroodjes of ciabatta. Je zult merken dat de saus wat vloeibaarder geworden is omdat de groente veel vocht hebben afgegeven, maar lepel dit gerust over de tian, want de saus heeft inmiddels een diepe, intense smaak verkregen wat een waardevolle bonus is!

Zoals je merkt, heel weinig ingrediënten en weinig werk. Je heb in een razendsnel tempo een heel gezond gerechtje op tafel getoverd. Maar vooral, ontzettend lekker. De kruiding is nu éénmaal van primordiaal belang om van dit recept een waar succes te maken.

 

Aan alle groente - en mozzarellaliefhebbers, duik nu jullie keuken in, want ik garandeer dat jullie er geen spijt van zullen krijgen. Als ik Wim reeds heb kunnen overtuigen, dan ben ik er stellig van overtuigd dat ook jullie dit lekker zullen vinden.

En het brengt tevens reeds wat summervibes naar boven, wat we nu allen best kunnen gebruiken, toch?!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Denise Coenaerts (vrijdag, 12 augustus 2022 15:52)

  Ga ik maken maar wat die je met de mozzarella?
  Bedankt en grtjs

 • #2

  Florence Delbecq (dinsdag, 16 augustus 2022 15:16)

  Dag Denise,

  De mozza dien je gewoon in plakjes te snijden, zoals je dat met de groente doet. Je kan de kaas ook vervangen door een ander type kaas, zoals geitenkaas mocht je dat verkiezen.

  Smakelijk �