· 

Gevulde courgette met zalm, prei en ricotta

Voorbereidingstijd

15 minuten

Bereidingstijd

20 min. + 20 min. in de oven

Totale tijd

55 min.


Gevulde courgette met gerookte zalm, prei en ricotta

Op zaterdagmorgen, met dank aan onze bengel, stond ik reeds vroeg dag in mijn keuken. En hoewel ik stiekem liever nog even had willen nagenieten van mijn warm en knus bedje, moet ik bekennen dat elk nadeel ook zijn voordeel heeft.

 

Tegen 9h00 had ik het gerecht reeds klaar en kon ik de rest van mijn dag invullen zoals ik het zelf wou. Althans binnenshuis ... want met het Coronavirus dat ons als onzichtbare vijand besluipt, dienen we de komende tijd niet ver te lopen.

 

De gevulde courgettes gingen de koelkast in, maar werden er pas op zondagavond opnieuw uitgehaald. Waarom? Nou, omdat manlief, geheel last minute, besloot om op zaterdagavond frietjes te halen, want hij had ontzettende fastfood cravings en die zou ik onmogelijk kunnen inlossen met gezonde, gevulde groente..

En eerlijk is eerlijk, zo'n frietje van de frituur kan toch ongelooflijk smaken!

 

De vulling die ik heb gebruikt heb je, mits een minimum aantal ingrediënten, in een mum van tijd in elkaar geflanst. Niet met gehakt deze keer, maar met gerookte zalm, prei en ricotta die voor een heerlijke romige textuur zorgt. Celine bevestigde als eerste volmondig dat ze meer dan geslaagd waren en kort hierna volgde ook Wim haar oordeel. Olivia was helaas wat minder enthousiast en ik kreeg haar er niet toe aangezet om ook maar één hapje te proeven... Tja, ze weet wat ze wil !

 

In combinatie met een stukje knapperig vers stokbrood hebben we er alledrie van gesmuld en gaf men mij aan om ze zeker met jullie te delen. Want ze hebben dan ook quasi enkel en alleen maar voordelen: je hoeft er weinig voor in huis te halen, ze zijn eenvoudig en snel klaar te maken, je kunt ze ook - en dat hebben wij alvast bewezen - prima een dagje vooraf maken en zijn bovendien heel gezond! Dus, aan de slag maar...

 

Ingrediënten:

 • 2 courgettes
 • 1 potje ricotta - 250 gram
 • 150 gram gerookte zalm
 • 2 el pesto Genovese
 • Kerstomaatjes
 • 1 preistronk
 • 1 sjalotje
 • Kruiden: oregano, basilicum, Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Optioneel: geraspte Comté, Gruyère, Gratinkaas ...
 • Gemengde sla
 • Dressing naar keuze ; wij gebruikten truffelolie

Bereiding:

 1. Was de courgettes, snijd ze doormidden en hol uit met een lepel.
  Houd een deel van de vulling - ongeveer de 1/2 - opzij en snijd fijn.
 2. Snipper een uitje fijn en stoof aan in wat boter in een grote pan.
 3. Was en snijd de prei fijn en voeg toe aan het uitje, eenmaal glazig.
  Ook de gesneden courgettevulling mag eraan toegevoegd worden.
  Kruid met peper en zout.
 4. Voeg nu de ricotta toe, samen met 2 el pesto Genovese.
  Ik gebruik zelfgemaakte pesto en de inhoud hiervan is standaard +/- 2 el.
 5. Snijd de gerookte zalm fijn en een aantal kerstomaatjes en voeg dit toe aan de pan.
  Meng alles stevig onder en laat op een zacht vuurtje stoven.
 6. Kruid het geheel af met oregano, basilicum en Italiaanse kruiden en nog een snuf peper en zout.
 7. Dep de courgettebootjes nog even droog en vul ze nu op.
  Ik had net voldoende vulling voor 4 helften.
 8. Bestrooi ze eventueel nog met wat geraspte kaas en plaats ze nu in de oven gedurende 20 minuten op 180°C.

Tip: serveer ze met wat gemengde sla, kerstomaatjes en truffelolie (of een dressing naar keuze) + een stukje stokbrood.

 

Voor mij was dit heel geslaagd omdat ze erg 'nes' waren. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mijn gerecht niet droog is en de ricotta fungeert als prima vervanger van room of andere minder gezonde sausjes. En het is nog steeds een gouden combinatie met ingrediënten zoals zalm, prei en pesto.

 

De geraspte kaas on top, maakt het wellicht weer wat minder gezond, maar kun je evengoed weglaten indien je dit wenst. Maar als cheeselover, blijft dit mijn ultieme guilty pleasure waar ik niet zonder kan... euhm wil!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0