· 

Zoete aardappel met gehakt en spinazie à la crème

Zoete aardappel met gehakt en spinazie à la crème

Wat kan ik zeggen... er zijn wellicht heel wat mealprep mogelijkheden die niet binnen de categorie 'ovenschotel' komen te vallen, maar ik vind het nu eenmaal een ontzettend eenvoudige optie. Niet alleen heb ik die avond maar 1 schotel op te warmen, maar dus ook maar 1 schotel af te wassen. En geloof me, op maandagavond is dat een heuse mentale boost!

 

Zeker nu... Want zowel Wim als ik hebben er afgelopen week aan mogen geloven. Beiden zijn we het vorige weekend reeds belabberd ingestapt en werd de nieuwe week ingezet met dokter- en apotheekbezoekjes. Ik kreeg te horen dat ik een vergevorderde bronchitis te pakken had en Wim had een middenoorontsteking en de griep op de koop toe. En, ik moet eerlijk toegeven, hij was er nog een stukje ellendiger aan toe dan ik. De eerste dagen bracht hij vooral door in bed.

 

Inmiddels ben ik terug aan het werk, en toch voel ik me nog steeds compleet afgepeigerd. Overmand door een continue vermoeidheid en verkoudheid is het toch tanden bijten om de dag door te komen op kantoor en is het intens verlangen naar mijn bedje zo groot.

 

Dus wederom was ik op maandagavond - hoewel we niet moesten werken wegens ziekteverlof - heel tevreden niet te moeten koken. Hoewel er hier de overige avonden tevens weinig van in huis kwam ... Onze smaakpapillen en eetlust lieten het namelijk ook enigszins afweten.

 

 Ik ben gek op spinazie à la crème en at het als kind heel graag in combinatie met vissticks. Oh, childhood memories! Want die gepaneerde vissticks van Iglo daar was ik toch stiekem dol op en ik moet eerlijk bekennen dat ik ze nog steeds wel lust maar ze eigenlijk in geen jaren meer gegeten heb omdat mijn partner, Wim, dit echt niet te vreten vindt.

 

Spinazie in roomsaus, dat vindt hij dan wel weer reuzelekker. Maar het is eigenlijk niet de meest gezonde keuze, zeker niet wanneer je er bij stilstaat hoe gezond spinazie is en het ergens teniet wordt gedaan door de toevoeging van calorierijke crème fraîches. Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik ze - nu en dan - ook wel in mijn keuken en je zal mij nooit horen zeggen dat ik het niet lekker vind. Maar... dat stemmetje in mijn hoofd geeft wel aan dat er vast en zeker ook mogelijkheid bestaat dit toch net een tikkeltje gezonder te maken.

Hoe? Nou heel eenvoudig. De crème fraîche liet ik even voor wat het is en ik koos voor ricotta, wat ontzettend goed combineert met spinazie.

Om toch die extra creamyness te verkrijgen, kocht ik een flesje lightroom, waarvan ik ongeveer 50 ml toevoegde. Op die manier verkreeg ik een heerlijk romig sausje met een guilt-free-effect. Perfect! En geloof me, alles behalve minder lekker... Want die ovenschaal was in een mum van tijd op.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

 • 500 gram gemengd gehakt
 • 2 stronken prei
 • 1 grote zoete aardappel
 • 300 gram verse spinazie
 • 200 gram ricotta
 • 50 ml light kookroom
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • Handje geraspte Comté-kaas (of andere gemalen kaas met wat pit)
 • Italiaanse kruiden
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Was de prei en verwijder de te lange steeltjes. Stoof aan, in een grote kom, met een klontje boter.
  Giet af en laat enige tijd uitlekken.
 2. Was en snijd de prei in kleine stukjes en zet opzij.
 3. Schil de zoete aardappel en snijd in fijne plakjes.
  Zet een grote kom met licht gezouten water op het vuur en laat de schijfjes 5 à 8 minuten koken.
  Let op, ze mogen niet te zacht zijn, ze gaan nog de oven. Giet af en laat eventueel kort schrikken.
 4. Smelt een klont boter in een ruime pan en bak hierin het gehakt rul.
  Breng het op smaak met peper, zout en wat Italiaanse kruiden.
 5. Voeg na enige tijd - wanneer het gehakt quasi gebakken is - de preistukjes toe en bak mee.
  Voeg eventueel nog wat extra kruiding toe (vb. snuf tijm of nog wat extra It. kruiden).
 6. Van zodra dit gebakken is, verdeel je het gehakt over de ovenschaal.
  Ik nam - zoals vaak - 2 ovenschalen. Je kunt er uiteraard perfect voor opteren 1 ruime schaal te nemen.
 7. Verdeel hier de plakjes zoete aardappel over en strooi wat Italiaanse kruiden bovenop de schijfjes.
 8. Inmiddels stoof je een fijn gesneden sjalotje glazig, samen met 1 teentje geplette look.
 9. Nu mag de geslonken spinazie erbij, alsook 200 gram ricotta.
  Laat het op een zacht vuurtje smelten en breng op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout.
 10. Wanneer het geheel goed opgenomen werd, kun je er nu nog een scheutje lightroom bijdoen, voor de romigheid.
  Roer goed onder, laat nog enkele minuutjes staan en spreid nu de spinaziesaus over de zoete aardappel.
 11. Werk de schotel af met een handje geraspte kaas. Maar dit is uiteraard geheel optioneel.
 12. Schuif een - voorverwarmde - oven op 180°C gedurende 25 minuutjes.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0