· 

Kip, prei, paprika en spruitjes - nieuwe favo ovenschotel!

Voorbereidingstijd

10 min.

Bereidingstijd

40 min. + 25 min. in de oven

Totale tijd

1h15 minuten


Kip met prei, paprika en spruitjes

Op "meal-prep Sunday" maak ik doorgaans slechts 1 recept, namelijk wat we de maandagavond zullen eten. Maar ik had nog behoorlijk wat restjes in de koelkast en vriezer liggen van de afgelopen dagen en week. Hoewel ik eigenlijk niet zo veel zin meer had om opnieuw mijn keukentje in te duiken, vond ik de gedachte iets te moeten weggooien grote zonde. Dus vooruit met die geit. Mijn luie mentaliteit werd zo overboord gegooid en ik ging aan het werk.

 

Maar met weinig originaliteit op zak besloot ik het heel eenvoudig te houden en een ovenschotel te maken die we dan op dinsdagavond de oven in zouden kunnen schuiven. Een ovenschotel kun je namelijk prima tot 2 dagen in de koelkast bewaren, zeker wanneer alle groenten en het vlees of de vis reeds op voorhand werden gebakken, gestoofd, gekookt, ...

 

Dus zonder enig idee wat ik zou klaarmaken, haalde ik vooreerst alle restjes naar boven en stak ik onmiddellijk de handen uit de mouwen. Geen gepeins over wat ik zou klaarmaken, maar gewoon lekker op het gevoel af en dan zou ik wel zien wat het uiteindelijk zou worden.

 

En het werd finaal deze heerlijk geurende schotel met kip, prei, paprika, spruitjes en aardappeltjes. Geen royale hoeveelheden, maar wel net van alles voldoende om voor 2 personen avondeten op tafel te zetten! Dat noemt men dan #nowastechallengeaccomplished!

 

 

 

 

 

Na slechts enkele minuten in de oven te hebben gestaan, verspreidde er zich instant een bangelijk lekkere geur door de keuken en living en beiden hadden we er ontzettend veel zin in. De eerste hap bevestigde onze vermoedens meteen. Dit recept was meer dan geslaagd. En om de één of andere reden vond ik dit net bizar. Meestal denk ik toch even na over wat ik precies klaar wil maken en nu was dit alles behalve het geval. Ik deed maar wat en finaal werden we beloond met dit smaakbommetje. Ik overdrijf wellicht niet wanneer ik zeg dat dit één van mijn nieuwe favoriete ovenschotels wordt! Ook Wim gaf toe dat dit toppertje heel hoog in zijn ranking terecht kwam...

 

Omdat ik dus niets opgeschreven had, ging ik - welgeteld 2 dagen na 't kokerellen - pen en papier halen om alsnog de ingrediënten en methodiek op te schrijven. Althans, ik hoop dat ik geen enkele stap of ingrediënt vergeten ben, want hier wil ik niet de geringste wijziging aanbrengen! Dus hier komt 'ie...

 

Ingrediënten voor een ovenschaal voor 2 personen:

 • 5-tal grote aardappelen
 • +/- 1 enkele kipfilet
 • 15-tal spruitjes
 • 1 gele paprika
 • 1 preistronk
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • Kipkruiden
 • Paprikakruiden
 • Currykruiden
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout
 • 1/2 el boter
 • 1/2 el bloem
 • 300 ml kippenbouillon
 • 150 ml volle melk
 • Optioneel: geraspte kaas + Italiaanse kruiden

Kip met prei, paprika en spruitjes

Bereiding:

 1. Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
 2. Was de prei en de paprika en snijd in fijne stukjes.
 3. Schil de aardappelen en snijd in kleinere stukken.
  Kook ze beetgaar in gezouten water.
 4. Kook tevens de spruitjes in lichtgezouten water.
  Dit gedurende een kleine 10 minuutjes.
  Gebruik eventueel een klein mesje om na te gaan of ze niet te zacht worden (want ze worden ook nog even gestoofd).
 5. Giet de aardappelen en spruitjes af.
 6. Snijd een sjalotje fijn, plet een teentje look en stoof beiden aan in een ruime pan, mits toevoeging van een klontje vetstof.
 7. Voeg de kipstukjes toe na enkele minuten en breng op smaak met kipkruiden en paprikakruiden. Bak rondom rond.
 8. Na enkele minuten mogen de prei en de paprika eraan toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, paprikakruiden en een snuf currykruiden.
 9. Na enige tijd mogen ook de spruitjes (ik heb ze gehalveerd) erbij. Meng het geheel goed onder. Een kleine snuf Italiaanse kruiden werd er als finishing touch nog over gestrooid.
 10. Snijd de aardappelen eventueel nog wat kleiner en spreid ze over de ovenschaal.
 11. Ook de groentjes en de kip mogen er nu bovenop gespreid worden.

 

 

 

 

Bereiding van de saus:

 1. Maak nu de saus o.b.v. de boter, de bloem, 300 ml kippenbouillon en 150 ml volle melk. Klop tot een stevige, gebonden saus met een garde. Breng ze op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
 2. Giet de saus over de schaal (ik heb niet alles gebruikt, want dit was net te veel).
 3. Optioneel: werk dit af met wat gemalen kaas en wat Italiaanse kruiden.

Alles behalve ingewikkeld of speciaal. Een heel eenvoudig doch smaakvolle ovenschotel dat ook de kids geweldig zullen vinden. Want ook onze peuter wist ervan te smullen en is - naar mijn mening - niet de meest eenvoudige eter.

 

De combinatie van de paprika - en currykruiden geven het gerecht echt dat tikkeltje extra smaak dat dit gerecht net zo lekker maakt.

 

Ik was vooral - oprecht - tevreden dat ik mijn steentje wist bij te dragen tot een vermindering van voedselverspilling. Want ook wij maken ons hier wel eens schuldig aan. Net omdat ik graag experimenteer, is de variëteit aan ingrediënten behoorlijk groot en is het moeilijk overzicht houden over wat ik nu wel of niet in huis heb. Daarom dat ik reeds enige tijd geleden besloot hier een stuk bewuster mee om te gaan en een lijstje bij te houden van wat er zich zoal in mijn berging bevindt. Tevens probeer ik met left-over groenten, vlees of vis toch nog wat in elkaar te flansen. Ook al stond dit misschien niet initieel in mijn kookplanning. Niet alleen bespaar ik hiermee centjes, maar kan ik tevens wat meer tijd en energie steken in Olivia, het huishouden of wat me-time doorheen de week.

 

Dus hoef ik deze week alvast noch op maandag, noch op dinsdagavond mijn rol als keukenprinses op mij te nemen. I-de-aal zeg!

Maar gezien ik het ontzettend belangrijk vind om minimaal 2 keer per week een 'slaatje' op tafel te brengen, ga ik hier de overige avonden mijn werk van maken. Ik houd nu eenmaal van balans en die voer ik wekelijks opnieuw in, in ons eetpatroon.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0