· 

Romige curry ovenschotel met gehakt, spruitjes, courgette en appeltjes

Voorbereidingstijd

1h00

Bereidingstijd

25 - 30 minuten in de oven

Totale tijd

1h30 minuten


Blue Monday today... Hoewel dit als de meest deprimerende maandag van het jaar wordt aanzien, heb ik er zelf mijn twijfels over. Op maandag is het steevast wat moeilijk om er opnieuw in te komen en daar heeft "Blue Monday" naar mijn mening weinig tot geen schuld aan.

 

Desondanks gaan we een druilerige, miezerige, grijze dag tegemoet en dat in tegenstelling tot de stralende - weliswaar wat koude - zondag van gisteren. De dag bij uitstek om een flinke wandeling te maken waarvan Olivia met volle teugen genoten heeft! Even de buggy in en eenmaal toegekomen in het bos, leeft ze zich ten volle uit. Ravotten, lopen - want wandelen staat niet in haar woordenboek - en gieren van plezier. Dat kan ze wel gebruiken na 2 slopende weken op school! Zelfs onze onuitputbare dreumes moet eraan geloven. Het vreet zowaar al haar energie op en ze valt, na de naschoolse kinderopvang, vrijwel meteen in slaap. Positief zou je denken? Dat ga ik niet ontkennen. Hoewel... het heeft bijgevolg een grote impact op het tijdstip waarop ze 's morgens ontwaakt. Nu ze een stuk vroeger onder de wol kruipt, begroet ze ons zowat elke dag op een - voor mij - ietwat onmenselijk uur. 'Uitslapen' in het weekend zit er dus de komende tijd niet meer bij!

 

Ook merken we dat het effect heeft op haar gemoedstoestand. Hoewel we waarnemen dat ze haar kostelijk amuseert op school, ervaart ze moeilijkheden met het verwerken van al die nieuwe indrukken die ze opdoet. 's Nachts wordt ze vaker wakker en doorheen de dag is ze een stukje misnoegder dan voorheen. Maar we weten inmiddels dat ze - ondanks haar pittig karakter - tijd nodig heeft en ze ook aan dit ritme wennen zal. Het vraagt nu eenmaal wat meer tijd voor Olivia om alles een plaatsje te kunnen geven.

 

En mits dit in het achterhoofd ben ik nog steeds fervent liefhebster van het meal-prepping principe op zondag! Het is maandagvoormiddag en ik ben ontzettend blij dat ik vanavond niet meer achter mijn fornuis moet staan, maar gewoonweg de knop van de oven moet opendraaien om vervolgens de schotel de oven in te schuiven. Heerlijk, toch?! En dus is all focus on Olivia.

 

Omdat ik de afgelopen tijd weinig tot geen spruitjes heb klaargemaakt, vond ik het dringend tijd ze weer eens op tafel te brengen. En dit in combinatie met een romig pittig currysausje waarbij de courgette alsook de appel als zoete toets fungeren. Ik gebruikte dit keer gemengd gehakt, want gehakt doet het nu eenmaal altijd uitstekend in ovenschotels.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 700 gram gemengd gehakt
 • 400 gram (diepvries)spruitjes
 • 1 courgette
 • 1 à 2 appel(s)
 • 1 sjalot
 • 400 ml kippenbouillon
 • 200 ml halfvolle kookroom
 • Provençaalse kruiden
 • 1 el bloem
 • Tijm
 • Oregano
 • Currykruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Zet een ruime pot, met gezouten water, op het vuur en breng aan de kook. Kook hierin de spruitjes gedurende minimum 10 minuten. Aan de hand van een keukenmesje kun je nagaan of ze voldoende gaar zijn. Giet vervolgens af.
 2. Neem diezelfde kookpot, en smelt hierin een klontje boter en stoof de spruitjes hierin. Ze mogen gerust gedurende een halfuurtje stoven op een klein vuurtje. Breng op smaak met peper, zout en wat tijm.
 3. In tussentijd kun je het gemengd gehakt rul bakken en op smaak brengen met peper, zout, Provençaalse kruiden en oregano.
 4. Eenmaal gebakken, kun je het gehakt overbrengen in een ovenschaal, dit vormt de onderste laag van de schotel.
  Ik heb 2 schaaltjes gebruikt i.p.v. 1 ruime ovenschaal (ik geef er steevast eentje mee met mijn ouders, zodat ook zij kunnen meegenieten).
 5. In die pan mag je vervolgens een sjalotje glazig stoven - je hoeft ze niet persee eerst te reinigen, want de vetstoffen van het gehakt bieden wat extra smaak.
 6. Was en snijd de courgette in kleine stukjes en voeg toe aan het sjalotje.
  Breng op smaak met wat peper en zout.
 7. Na een 5-tal minuutjes mag je 1 à 2 appeltjes in kleine blokjes snijden en mogen deze blokjes aan de pan toegevoegd worden.
  Hangt af van de grootte van de appel. Ik gebruikt er zelf slechts 1.
  De toevoeging van de appel heeft vooral als doelstelling een zoete toets te geven aan de ietwat pittige curry en zijn, naar mij mening, een perfecte combo!
 8. Voeg de currykruiden toe. Dit werd niet afgemeten, maar deed ik op het gevoel.
  Je kunt er uiteraard steevast toevoegen indien je smaakpapillen dit een must vinden.
  Begin mild en voeg nadien toe naar smaak!
 9. Voeg na enkele minuutjes +/- 1 el bloem toe aan de pan en meng onder zodat de bloem volledig opgenomen wordt.
 10. Nu mag de kippenbouillon erbij.
  Zet het vuur wat hoger en laat kort inkoken, niet te lang want anders houd je te weinig saus over.
  Van zodra de saus wat indikt, zet je het vuur lager.
 11. Nu mag de room erbij. Dit was wellicht 200 ml, want ik heb niet de volledig inhoud van het flesje gebruikt.
  Ik nam geen volle room, want door het gebruik van de bloem, is de saus dus reeds voldoende ingedikt en is halfvolle room dus zeker voldoende.
 12. Proef even van de saus en voeg desgewenst wat kruiding toe.
 13. Plaats de gestoofde spruitjes bovenop het gehakt en werk af met de saus.
 14. Indien je dit wenst kun je - zoals bij heel wat ovenschotels - nog wat gemalen kaas strooien alvorens het gerecht de oven ingeschoven wordt. Cheeselovers zullen dit - without any doubt - doen. Ik beaam dat ook ik mij steevast aan deze 'guilty pleasure' schuldig maak!
 15. De schotel mag nu een 25-tal minuutjes de - voorverwarmde - oven in op 180°C.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0