· 

Zalm met prei in mosterdroomsaus

Voorbereidingstijd

5 minuten

Bereidingstijd

20 minuten mosterdroomsaus met prei

20 min. aardappelen koken

30 min. in de oven

Totale tijd

1h15 minuten


Het beloofd een ontzettend drukke periode te worden. Het nieuwe jaar gaat dus reeds op hechtische wijze van start en ik ga niet ontkennen dat ik hier bijzonder veel mee bezig ben. Hoewel ik het uitwendig, in eerste instantie niet uitstraal, ben ik inwendig een totale stresskip. Ik word regelmatig wakker en bedtijd is het moment bij uitstek waarop het in mijn hoofd begint te malen.

 

Niet alleen staat de grote verhuis op til - want we hebben enkele weken geleden een huis gekocht - en verlaten we ons geliefkoosd huurhuis waar Olivia haar eerste levensjaren doorbracht, maar Olivia verlaat tevens de kinderopvang en mag vanaf januari officieel de peuterklas aanvatten. De inschrijving en eerste kennismaking verliepen net zoals ik had verwacht. Ze klampte zich halstarrig vast aan mijn been en vertikte het om haar juf in spee ook maar 1 blik waardig te gunnen. Haar angst voor het onbekende overwint het steevast van het nieuwsgierige aagje in haar. Een kenmerk dat zich eigenlijk doorheen de afgelopen maanden alsmaar meer ontwikkeld heeft. Waar ze toen enkel een beetje schuchter was en enigszins op haar hoede, is nu ze volledig terughoudend voor alles en iedereen waarmee ze niet vertrouwd is.

 

Dat betekent niet alleen dat ze binnenkort haar geliefde onthaalmoeder moet achterlaten, maar tevens haar vertrouwde omgeving waaraan ze echt verknocht geraakt is. En het klinkt nu allemaal ontzettend onbenullig omdat alles went, maar gezien alles nu ineens samen komt te vallen en ook heel snel dreigt te gaan, boezemt het mij enigszins wat angst in. Desondanks, kijk ik er ook enorm naar uit om ons nieuwe, eigen woonst volledig naar onze hand te kunnen zetten. Zo veel zaken die ik de afgelopen jaren niet kon, maar wel had willen doen, kan ik nu eindelijk realiseren: decoreren, een cosy woonkamer inrichten, een mini moestuintje, ... Ook ben ik ontzettend enthousiast over het feit dat Oli een nieuwe, belangrijke stap in haar leven zet waar ze tig nieuwe dingen wordt aangeleerd maar waar ze hoogstwaarschijnlijk ook de opportuniteit zal hebben om de betekenis van vriendschap te leren kennen, iets wat haar nu eigenlijk nog ontgaat.

 

Maar goed, binnenkort weet ik jullie wel enkele nieuwtjes hieromtrent te geven. De Kerstvakantie staat voor de deur en dat is voor ons de ideale gelegenheid om de verbouwingswerken, die nog moeten worden uitgevoerd, te lanceren en alles in te pakken. Nog even stilte voor de storm dus ...

 

Dat betekent immers ook dat ik momenteel het koken op een laag pitje heb gezet en/of mij beperk tot snelle gerechtjes. Op die manier heb ik de nodige tijd uitgespaard om mij te focussen op de verhuis en de administratieve formaliteiten die hierbij komen te kijken! En tjonge, dat zijn er heel wat hoor. Want ook voor mij is dit allemaal nieuw...

 

Maandagavond geen tijd om te kokerellen, want dan ga ik Olivia haar voor- en naschoolse opvang verkennen. Ik vind het fijn te weten waar ze zal vertoeven de komende jaren, wanneer ze niet effectief op school zit. Tijd die ik dus niet in mijn keukentje zal spenderen. Dat betekende dus mealpreppen op zondagmiddag. Ik koos voor een eenvoudige ovenschotel die ik zo de oven in kan schuiven. Easy peasy Monday!

 

3 smaakvolle, doch simpele laagjes die zich ontpoppen tot heerlijke, winterse comfort food. En het is er weer eentje met gerookte zalm. Zo heb ik er reeds enkele staan. Zalm leent zich nu eenmaal tot de perfecte vissoort voor tal van gerechten: (oven)schotels, maar ook slaatjes, pasta's, lasagnes, kroketjes, ... you name it! Een vette vis, rijk aan Omega 3, waar we thuis allen dol op zijn.

En - eerlijk toegegeven - een extra pluspunt voor mij is dat ik het niet meer extra hoef te bewerken. Het kan zo de schotel in.

Zalm met prei en mosterdroomsaus
Zalm met prei en mosterdroomsaus

Ingrediënten voor 1 ovenschotel - 2 à 3 personen:

 • 10-tal vastkokende aardappelen
 • 5-tal preistronkjes
 • 100 ml witte wijn
 • 200 ml groentebouillon
 • 200 ml halfvolle of volle room
 • 250 gram gerookte zalm
 • Geraspte - pittige - kaas: vb. Comté of Oud Brugge
 • 2 à 3 tl graanmosterd
 • Italiaanse kruiden
 • Tijm
 • Peper en zout

 

 

 

 

 

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Dit neemt zo'n 20-tal minuten in beslag.
  Giet af en laat even afkoelen.
 2. Verwijder de uiteindes van de prei, was de stronkjes en snijd in fijne stukjes.
 3. Smelt een klont boter in een ruime pan en stooef hierin de prei.
 4. Breng op smaak met peper, zout en tijm.
 5. Voeg nu de witte wijn eraan toe, zet het vuur wat hoger en laat inkoken.
 6. Voeg nu 1 el bloem toe.
 7. Voeg hierna de groentebouillon toe en laat indikken.
 8. Giet nu ook de room erbij en laat opnieuw indikken tot een romige saus.
 9. Nu mag ook de mosterd erbij. Ik koos voor graanmosterd omdat dit toch wat milder is dan de gewone mosterd van Dijon.
  Ik heb het niet afgewogen/afgemeten, maar heb een 2 à 3-tal tl eraan toegevoegd. Proef even na 2 tl en voeg toe naar naargelang smaak.
 10. Kruid eventueel nog wat extra bij met tijm.
 11. Snijd de aardappelen in fijne plakjes.
 12. Neem de schotel erbij en strijk een eerste laagje mosterdroomsaus op de bodem.
 13. Hierop mag een laagje aardappelschijfjes en kruid ze af met Italiaanse kruiden.
 14. Nu mag er een laagje gerookte zalm aangebracht worden.
 15. Herhaal dit een tweede keer.
 16. Werk af met geraspte Comtékaas - don't be shy though (een warme oproep naar de kaasliefhebbers).
 17. De schotel mag nu in de oven, gedurende een 25-tal minuutjes.
  Dit kan - naargelang jouw oven - al dan niet wat langer zijn.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0