· 

Quinoa gehaktballetjes in pompoensaus

Quinoa gehaktballetjes met pompoensaus

De afgelopen weken heb ik wat geëxperimenteerd met het nemen van foodfoto's voor zowel de blog als voor de posts op Instagram. En hoewel ik nog een hele weg af te leggen heb, je bezwaarlijk kunt zeggen dat ik beschik over een degelijk toestel om foto's mee te nemen en de gadgets waarmee ik werk momenteel nog gelimiteerd zijn, moet ik toegeven dat ik er wel reeds ontzettend van geniet om 't een en ander uit te proberen, de foto's nadien te bewerken om finaal, stiekem, tevreden te zijn omdat ik het gevoel heb opnieuw een stapje verder te staan. Alle begin is moeilijk, maar waar een wil is...

 

Afgelopen maandag had ik een extra dagje verlof genomen. Een dagje uitsluitend voor mezelf. Hoewel ... Het is voor mij nog steevast een moeilijke opdracht om niet continu  de zaakjes thuis op orde te willen brengen (lees: ik zie altijd en overal wel een huishoudelijke taakje om de hoek loeren dat mij berispend toekijkt). Een manisch trekje van mij waaraan ik echt moet werken. Want zelfs na een lange dag op kantoor heb ik de neiging mij een schuldgevoel aan te praten omdat ik best nog wel een extra klusje thuis had kunnen klaarspelen. Wanneer ik dan op de bank plof en tv kijk, voelt het net alsof ik lui ben en eigenlijk gewoon terug aan't werk moet! Dat verwijt mijn partner me nu en dan wel eens en krijg ik een sneer omdat hij het welletjes vind. Maar niets doen - hoe gek het ook moge klinken - kan voor mij een verbazingwekkende moeilijke opdracht zijn...

 

Maar na enkele karweitjes trok'k mijn keukentje in en maakte ik ruim de tijd om deze overheerlijke quinoagehaktballetjes met pompoensaus op tafel te zetten.

 

Het pompoenseizoen is nu echt volop aan de gang en ik geniet er met volle teugen van om enkele nieuwe ideetjes uit te werken. En dat was er ééntje van! Het klonk reeds zo lekker toen ik het uitschreef en het smaakte nog veel beter dan ik had durven hopen toen ik mijn eerste hap genomen had.

 

Wim is niet zo'n fervent liefhebber van pompoen als ik. Desondanks heb ik met de laatste recepten hem toch telkens opnieuw weten te overtuigen. Ook dit gerechtje vond hij meer dan prima smaken. Hoewel hij na een grote portie reeds voldoende had, schepte hij een 2de keer bij. Meer bevestiging moet dat zeker niet zijn!

 

Door de saus net wat langer te laten opstaan - op een zacht vuurtje weliswaar - verkrijg je dat tikkeltje extra smaak die dit gerecht alleen maar ten goede komt. De smaken van de gestoofde ui, look, pompoen en courgette zorgen voor een perfect aroma en een genot voor jouw smaakpapillen.


Ingrediënten voor de quinoa-gehaktballetjes:

 • 1 zakje gemengde quinoa (3 kleuren) van 75 gram.
 • 500 gram kippengehakt
 • 2 eetelepels basilicumpesto - bij voorkeur zelfgemaakt
 • 2 el paneermeel
 • 1 eitje
 • Verse peterselie
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de pompoensaus:

 • 20 gram boter
 • 20 gram bloem
 • 500 ml groentebouillon
 • 200 gram butternutblokjes
 • 1 courgette
 • 1 uitje
 • 1 teentje look
 • Verse peterselie
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout


Bereiding van de pompoensaus:

 1. Schil en snijd de butternut in kleine blokjes. 200 gram is voldoende.
 2. Snipper een uitje fijn en stoof 1/2 ui in een kom.
 3. Plet een teentje look en laat kort meestoven.
 4. Eenmaal het uitje glazig is mogen de pompoenblokjes eraan toegevoegd worden en laat je ze op een zacht vuurtje garen (mits gebruik van een deksel gaat het sneller). Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
 5. Was de courgette en snijd deze inmiddels tevens in blokjes.
 6. Wanneer de butternutblokjes voldoende gaar zijn, haal je alles uit de kom en plaats je dit in een schaaltje.
 7. Was de kom en gebruik opnieuw voor de saus. Smelt 20 gram boter. Voeg hierna 20 gram bloem toe en meng met behulp van een garde tot een roux. Kruid met een snuf peper en zout.
 8. Voeg nu de groentebouillon eraan toe en blijf continu mengen tot een je een mooie gladde, stevige saus verkrijgt.
 9. Nu mag er 100 gram van de pompoen toegevoegd worden en mix je de saus fijn, mits b.h.v. een staafmixer.
 10. Neem een pan en stoof de andere helft van het uitje en de courgette. Kruid met wat peper, zout en wat Provençaalse kruiden.
 11. Wanneer de courgette quasi gaar is mogen deze blokjes, samen met de resterende 100 gram pompoen, aan de saus toegevoegd worden.
 12. Voeg wat vers gesneden peterselie toe en laat dit geheel nu nog even - op een zacht vuurtje - opstaan. Op die manier kunnen de smaken ten volle opgenomen worden.

Bereiding van de quinoa-gehaktballetjes:

 1. Kook een buideltje quinoa gaar - normaal duurt dit 10 minuten - giet af en laat voldoende uitlekken.
 2. Doe het gehakt in een grote kom en voeg hieraan 1 eitje en de 2 eetlepels paneermeel toe (het paneermeel is afhankelijk van het gehakt en dus begin je beter met 1 eetlepel en indien nog te nes, voeg je er wat aan toe).
 3. Voeg tevens 2 eetlepels verse basilicumpesto toe en wat verse peterselie.
 4. Kruid met Italiaanse kruiden, peper en zout.
 5. Voeg er nu finaal de quinoa aan toe en meng het geheel goed onder.
 6. Vorm er nu gehaktballetjes van, ze mogen wat groter zijn. Wij hadden er finaal 20.
 7. Plaats ze op een bord en laat ze minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
 8. Haal ze hierna uit en bak ze rondom rond gaar. Dit kan even duren en ik heb ze in 2 keer moeten bakken gezien de grote hoeveelheid.

Serveer de balletjes met de saus en combineer het met bijvoorbeeld bulgur of eventueel een vers aardappelpureetje.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0