· 

Varkenswangetjes met Brugse Zot

Varkenswangetjes met Brugse Zot

Midweg oktober en ik heb de herfstkriebels te pakken! Plots kijk er ontzettend naar uit het zo knus mogelijk in huis te maken. Kaarsjes lichten, plaidjes bovenhalen, warme cosy slofjes aan en om de herfstsfeer volledig in huis te halen, mag een lekker maaltijdje zeker niet onbreken en benut ik deze opportuniteit ten volle om enkele gerechten op tafel te brengen die het ieder jaar opnieuw hartstikke goed doen hier thuis wanneer het wat frisser wordt daarbuiten!

 

Hoewel, fris?! Ondanks de stevige regenbuien mogen we temperatuurgewijs zeker niet klagen. Gisteren genoten we een zondagmiddag waarbij het liefst 22° werd... Dan mogen we de term fris met een korreltje zout nemen.

 

En toch passeren er reeds enkele echte herfstreceptjes de revue! Nu en dan brengt mijn schoonmoeder varkenswangetjes mee en telkens ben ik ervan onder de indruk hoe mals dat vlees is. Alles behalve taai of dradig, en dus geen stuk leer waarop je precies zit te kauwen. Iets wat ik nu en dan wel eens ervaar met stoofvlees. En dus ging ik er gewoon zelf mee aan de slag. Maar dan uiteraard met mijn eigen recept. Ik houd ervan mijn eigen ding te kunnen doen, hier en daar een twist te kunnen geven, aan wat uiteraard al initieel al een toprecept kan zijn!

 

Wanneer ze na enige uurtjes stoven mooi zacht waren en de saus perfect gebonden was, kon ik niet meer wachten tot het avondmaal aangebroken was en besloten we alvast 1 wangetje te delen. Hmmm, foodheaven, I think I might just have reached you ! Waan-zinnig lekker. En dus, lieve volgers, raad ik jullie allen het volgende aan: maak deze varkenswangetjes klaar want elke fervent meatlover zal dit recept gewoon niet kunnen weerstaan. Onmogelijk! Althans, wij hebben 't niet gekund hoor ...Ingrediënten - voor 4 personen:

 • 1 kg varkenswangetjes
 • 2 flesjes bruin bier - ik nam Brugse zot (is een pittiger biertje - denk eventueel ook aan Rodenbach of St. Bernardus)
 • 2 kruidnagels
 • 1 flinke eetlepel peren-appelstroop (alternatieve optie kan eventueel kersenjam zijn, dit deed mijn grootmoeder toch)
 • 2 sneetjes peperkoek
 • 1/2 snede bruin brood of 1 kleine snede bruin brood
 • 3 eetlepels mosterd
 • 1 grote ui
 • 1 teentje look
 • Enkele blaadjes laurier
 • Verse tijm
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Ontvlies de varkenswangetjes indien dit nog niet door de slager gebeurde (ik heb dit op voorhand aangevraagd, wat mij dus flink wat werk bespaart).
 2. Wentel de wangetjes in wat bloem.
 3. Neem een grote kom, bij voorkeur een braadkom (type Le Creuset) en een grote pan anderzijds.
 4. Snipper de ui fijn en plet het teentje look en laat beide op een zacht vuurtje stoven in de kom.
 5. In de pan laat je een grote klont boter smelten en laat je de pan/boter eerst goed heet worden.
  Hierin mogen de varkenswangetjes gebakken worden. Zorg vervoor dat ze enkel geschroeid worden. Dit betekent dat ze enkel een mooi rondom rond een korstje krijgen zonder dat ze volledig gebakken worden. Ze garen namelijk verder in de kom.
  Ik heb tot 3 keer toe moeten bakken. Ik verkies om niet alle wangetjes ineens te bakken omdat het er nu eenmaal te veel zijn en dat bevordert het bakken niet. Kruid ze met peper en zout tijdens 't bakken.
 6. Voeg ze toe aan de kom waarin het uitje en het teentje look gestoofd werden. Meng goed onder.
 7. De flesje bier - breng ze wel eerst op kamertemperatuur indien ze uit de koelkast komen - mogen in de pan gegoten worden waarin de wangetjes gebakken werden. Laat even opwarmen en roer de restjes los van de pan. Giet dit geheel nu bij de varkenswangetjes.
  Ik maakte gebruik van Brugse Zot, een bruin biertje met een alchocholpercentage van 7.5% en met een bittere toets.
  Om dit te compenseren voorzie ik 2 zoete tegenhangers, stroop en peperkoek.
  Je kunt eventueel ook gebruik maken van kriekbier, indien je graag onmiddellijk een zoet biertje hanteert. The choice is all yours, maar dit sausje zal jullie zeker niet teleurstellen!
 8. Voeg 2 kruidnagels toe, enkele blaadjes laurier, wat verse tijm en 1 eetlepel stroop toe. Meng nu goed onder en plaats het deksel bovenop de kom. Zet het vuur nu een klein beetje hoger.
 9. Na +/- 30 minuutjes voeg ik de met mosterd gesmeerde peperkoek en boterham toe aan de varkenswangen. De kant met de mosterd op het vlees. Nu mag het deksel opnieuw erop geplaatst worden en laat je dit rustig verder garen.
 10. Na opnieuw een halfuurtje kun je het geheel goed onderroeren. Laat de saus toch minimum 1 uur zachtjes verder garen.
 11. Indien je hierna merkt dat de saus nog niet volledig ingedikt is, kun je het vuur gedurende enige tijd wat hoger zetten. Dit doe ik zelf gedurende een 10-tal minuutjes. Maar dan blijf ik er wel echt bij om regelmatig te roeren om te vermijden dat het vlees of de saus zou aanbakken. Daarna mag het vuur opnieuw zachter gezet worden. Je gaat merken dat de saus nu echt consistenter wordt, zoals dit bij stoofvlees het geval is.
 12. Proef of de saus en het vlees de gewenste smaak en textuur hebben. Varkenswangetjes zijn in principe boterzacht en smelten als 't ware in de mond. Waar je bij stoofvlees soms een ietwat dradige, taaie textuur kunt verkrijgen is dit bij varkenswangetjes normaal nooit het geval.

Combineer het ,eventueel, met een gratin en verse boontjes of zoals wij, een gratin bestaande uit 3 laagjes, namelijk zoete aardappel, pastinaak en gewone aardappel. Echt overheerlijk.

 

En de restjes saus, die kun je met een stukje (stok)brood zo de pan uiteten. Want wanneer het zo lekker is, gaat er niets verloren!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0