· 

Tarte Tatin met prei en zalm

Vorige week maakte ik een hartige Tarte Tatin met witloof en die vonden we echt heerlijk! Ik had toen 2 rollen bladerdeeg gekocht en had er nu dus nog steeds eentje huizen in de koelkast. Omdat we komend weekend richting Namen trekken, stond er noch zaterdag, noch zondag kookplannetjes op de agenda. We gaan namelijk de 70ste verjaardag van Wim's mama vieren en hiervoor overnachten we in het "Hôtel des Tanneurs" waar we tevens op zaterdagavond blijven eten. Ze beschikken over een gastronomisch restaurant "L'espièglerie".

Hier aten we reeds enkele maanden geleden toen we met z'n tweetjes een verlengd weekendje Namen hadden uitgestippeld. We hadden er echt ongelooflijk lekker gegeten en hier ontzettende fijne herinneringen aan over gehouden. Toen besloten we reeds dat we hier ongetwijfeld zouden terugkomen. En zo gezegd, zo gedaan! En dit om eigenlijk te zeggen dat het bladerdeeg dus zeker op moest alvorens we vertrekken.

 

Ik had een quiche kunnen maken omdat dit - doorgaans - het eerste is dat bij me opkomt wanneer ik denk aan hartige recepten met bladerdeeg. Maar dat werd het niet. Ik heb me namelijk geïnspireerd op de hartige taart van afgelopen week. Het principe van de Tarte Tatin bleef, maar de invulling werd toch net wat anders, nl. gestoofde prei met tijm, zachte geitenaas (Ok, dit gedeelte komt dan wel weer terug!) en gerookte zalmsnippers.

 

En wat vonden we ervan? Toppie, alleen merken we dat de prei nu nog niet volledig optimaal is en het dus eerst behoorlijk lang diende te stoven alvorens het goed zacht werd. Wanneer je het vergelijkt met witloof, vergt het dus net iets meer snijwerk want de witloof konden we zonder enige moeite aansnijden.  Maar zoals ik zei, op dat na, was 'ie echt heerlijk. Ook combinatiegewijs zat het tip-top in orde!

 

Ingrediënten:

 • 4 à 5 preistronkjes
 • 1/2 bûche zachte geitenkaas
 • 100 gram gerookte zalm
 • 1 vel bladerdeeg
 • Balsamicocrème
 • Honing
 • Tijm
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Verwijder de uiteindes van de prei, maak vervolgens een inkeping in elke stronk prei en verwijder het eerste blad.
  Was de groente nu grondig en dep droog.
 2. Smelt een klontje boter in een grote pan. Snij de preistronkjes - indien ze groot zijn - in 2.
 3. Stoof de prei aan - op een middelmatig vuurtje - en kruid met peper, zout en tijm.
  Laat de groente nu zeker gedurende 1 uur zacht stoven. Deze stap deed ik reeds de avond voordien!
 4. Giet af en laat even uitlekken (of de ganse nacht, zoals dit bij mij 't geval was).
 5. Neem een quiche- of taartvorm, vet in met een heel klein beetje boter, en spreid hier de prei mooi uit, zodat de ganse vorm bedekt is.
 6. Brokkel de geitenkaas erover.
 7. Breng op smaak met een extra snuf zout en wat tijm.
 8. Drizzle wat honing over de prei en geitenkaas.
 9. Versnijd de zalm en verspreid nu de zalmsnippers.
 10. Leg nu finaal het vel bladerdeeg over de taart en duw de uiteinden naar binnen toe, zodat de taart als het ware ingesloten wordt.
 11. Prik, met een vork, enkele gaatjes middenin de taart zodat de stoom, tijdens 't bakken, weg kan.
 12. Plaats in een - voorverwarmde - oven op 180° gedurend 20 minuutjes.
 13. Haal de vorm uit de oven, plaats een bord op de taart. Neem ofwel een bord dat groter is dan de vorm of een bord dat er net in past.
 14. Draai de vorm om en snijd hem nu aan.
 15. Werk eventueel af met een streepje balsamico-crème.

De witloof-versie geniet misschien nog steeds mijn voorkeur, maar dat is dan vooral te wijten aan 't feit dat ik een fervent liefhebster ben van de groente. Laat gerust weten welke variant jij verkiest!

 

Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0