· 

Farfalle met ricotta, erwtjes en zalm

Mealplanners en mealprepping zijn bij mij zowat vaste waarden geworden. Zonder zou'k nu echt niet meer kunnen. Met een kindje in huis dien je sowieso een strakke planning op zak te hebben, maar ook wanneer het op boodschappen en koken aankomt houd'k weet ik nu eenmaal graag waar ik aan toe ben. Ik ben helaas - ondanks mijn onuitputtelijke voorliefde voor het kokerellen - de enige die kookt in huis en omdat ik toch enig belang hecht aan huisbereide maaltijden, kan het soms best druk worden. Dus hierbij kunnen zowel het mealpreppen als de mealplanners echte lifesavers zijn!

 

Uiteraard lukt me dit niet altijd en dien'k soms wat aan mijn planning bij te schaven want niet alles loopt nu eenmaal altijd zoals gepland, maar die houvast boezemt vertrouwen in. En nu ik dit hier even herlees, klinkt misschien een tikkeltje neurotisch, maar geloof me vrij, dat ben'k heus niet hoor! Toch ... ?!

 

Goed, ook zondagmiddag dook ik nog snel de keuken in om alvast wat klaar te maken voor de hechtische maandagavond in aantocht. We hadden beiden een drukke agenda en Olivia zou bij onze thuiskomst ook best nog wat aandacht kunnen gebruiken. Om mezelf een maximum aan afwas te besparen ging ik onmiddellijk voor een koude pastasalade, die ik dan 's anderendaags enkel nog van wat verse rucola zou voorzien alvorens effectief als hongerige paarden aan tafel te gaan.

 

Het werd er eentje op basis van ricotta en zelfgemaakte pesto. De ricotta zorgt voor een extra smeuïge toets en is bovendien gezond. Er hoeft dus niet steevast gekozen te worden voor room, crème fraîche of zure room om je pasta te pimpen. Ricotta scoort ontzettend goed in warme pastagerechten, maar ook koud kan het heerlijk smaken.

 

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:

 • Farfalle - 130 gram
 • Gerookte zalm - 150 à 200 gram
 • 1/2 kleine rode ui
 • Diepvrieserwtjes - 2 handjes
 • 10-tal kerstomaatjes - of meer indien gewenst (meerkleurig)
 • Ricotta - 150 gram
 • 2 el pesto genovese
 • Extra virgin olijfolie
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Optioneel: rucola en balsamico
 • Optioneel: citroen

Bereiding:

 1. Ik heb vooreerst de pesto genovese gemaakt o.b.v. 1 basilicumplantje, grano padano, pijnboompitten, 1 tenetje look, olijfolie, citroen, peper en zout. Hiermeer had ongeveer 2 flinke eetlepels groene pesto.
 2. Kook de pasta beetgaar. Je bent vrij om eenderwelke pasta te kiezen. Ik koos voor vlinderpasta ofwel ook farfalle genoemd. De pasta had reeds een groene kleur omdat ze gemaakt werd o.b.v. spinazie en dat vond ik vrij goed passen in dit recept. Het oog wil ook wat natuurlijk.
 3. Giet de pasta af en laat nog even uitlekken alvorens je de pasta overbrengt in een grote schaal.
 4. Eenmaal in een kom doe je 1 el extra virgin olijfolie bovenop de pasta en meng je dit kort door om te voorkomen dat de pasta sticky wordt.
 5. Ook de diepvrieserwtjes mogen gekookt/geblancheerd worden. Dit duurt meestal slechts een 3-tal minuutjes. Giet af en laat schrikken.
 6. De erwtjes mogen nu bij de pasta.
 7. Snijd de helft van het rode uitje fijn, was de kerstomaatjes en snijd ze in 2 of in 4 afhankelijk van de grootte en voeg toe aan de pasta.
 8. Snijd nu de gerookte zalm in snippers en voeg ook dit toe aan de pasta.
 9. Meng de pesto met de ricotta. De ricotta werd niet afgewogen, maar ik heb niet het ganse potje gebruikt (250 gram in 1 potje). Ik veronderstel dat dit iets minder dan 200 gram geweest zijn. Maar ook dit is afhankelijk van hoe smeuïg je jouw pasta wenst.
 10. Breng het sausje op smaak met wat peper, zout en Italiaanse kruiden en voeg toe aan het slaatje.
 11. Meng alles goed onder en zet even koel tot gebruik.
  Proef eventueel wel of de pasta nog wat extra kruiding kan gebruiken want ook dit meet'k zelden af en gebeurt doorgaans op gevoel.
 12. Serveer de borden met wat verse rucola en sprenkel wat balsamicoazijn on top.
 13. Bovenop de rucola mag de pasta geserveerd worden.
 14. Werk eventueel nog af met een heel klein scheutje olijfolie en/of enkele druppels citroen voor een extra frisse toets.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0