· 

Asperges met zalm

Jup, het is weer zo ver, het aspergeseizoen is aangebroken en het 'witte goud', zoals men ze wel eens vaker noemt, tref je dus weer haast overaal aan. En omdat ik ze vers nog steeds op hun beste vind, kon ik er mij ook niet van weerhouden om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.

 

Doorgaans houd ik het bij asperges op Vlaamse wijze of met Hollondaisesaus omdat deze klassiekers nog steeds het best in de smaak vallen. Maar ik had reeds wat anders in gedachten en besloot het een kansje te wagen.

 

Ik had de hele zaterdag alleen thuis gezeten met mijn zieke dreumes. Wim was uit fietsen en Celine zou pas laat 's avonds worden opgepikt na een namiddagje ropeskipping. En hoewel we het met zijn tweetjes, doorgaans, opperbest kunnen vinden, was het nu echt zoeken naar een manier om Olivia tevreden te houden. Ze voelde zich ellendig, hoewel haar koorts inmiddels flink gezakt was. Huilerig hield ze ze mij nauwlettend in de gaten om er zich van te verzekeren dat ik haar zeker niet zou 'achterlaten' en achtervolgde mij bij elke stap die ik durfde te zetten.

 

Het kokerellen verliep dus alles behalve vlotjes... Gelukkig had ik reeds alle benodigheden de avond voordien in huis gehaald. Want sinds Olivia er is, probeer ik zo veel mogelijk te anticiperen op tig aantal scenario's. Know your kiddo ('s) !Nou goed, asperges klaarmaken vergt niet bijzonder veel werk en het recept dat ik in gedachten had liet me toe om alle essentiële voorbereidingen op voorhand klaar te hebben zodat ik 's avonds slechts enkel nog de schotel in de oven diende te schuiven en de krieltjes op te bakken. Wat net wat moeilijker gaat bij een Hollandaisesaus! Altijd een tikkeltje stress en duimen maar dat je saus niet plots gaat schiften.

 

Toen Celine en Wim samen met Oliva en mezelf aan tafel schoven en de geur van de asperges opsnoven, keken ze reeds goedkeurend. Maar slechts wanneer ze hun eerste hap naar binnenspeelden, wisten ze dat hun reukzintuig hen niet bedrogen had. Ze vonden het heerlijk en alle bordjes waren in een mum van tijd leeg. Een lekkere variant op de vermaarde klassiekers.

 

Ingrediënten voor 4 rolletjes:

 • 1 bakje verse asperges (12-tal asperges)
 • 1 pakje gerookte zalm (200 gram)
 • 2 preien
 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • 250 ml groentebouillon
 • 1 flesje light room
 • Gemalen kaas
 • Italiaanse kruiden
 • Verse peterselie
 • Peper/zout
 • 3 tomaatjes
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl balsmico-crème

Bereiding:

 • Zet een kookpot op het vuur met - lichtgezouten - water en breng aan de kook.
 • Schil de krieltjes en voeg deze toe aan de kom. Laat ze een 10-tal minuutjes koken. Best niet veel langer omdat ze anders dreigen uit elkaar te vallen.
 • Zet een 2de ruime kookpot op het vuur met voldoende - lichtgezouten - water.
 • Schil de asperges. Leg de asperges eventueel op een snijdplankje en ga rondom rond de asperge. Zorg ervoor dat je ze zorgvuldig schilt omdat het zeker niet smakelijk is wanneer de asperges 'draderig' zijn.
 • Verwijder het onderste stukje van elke asperge, ongeveer 1 à 1.5 cm.
 • Van zodra het water kook, leg je de asperges in het water en laat je ze een 10 à 15-tal minuutjes koken. Dit is afhankelijk van hoe dik de asperges zijn. Wanneer je ze uit het water haalt moeten ze reeds glazig zijn en lichtjes buigen. Je kunt uiteraard ook even nagaan of ze voldoende gaar zijn d.m.v. een aardappelmesje.
 • Giet voorzichtig af een laat even rusten.
 • Was en snijd de prei fijn.
 • Stoof een klontje boter en stoof de prei glazig. Dit neemt een kleine 10-tal minuutjes in beslag. Kruid met wat peper, zout en eventueel wat tijm.
 • Spreid de prei over de ovenschotel
 • Wikkel telkens een 3-tal asperges in een plakje zalm en leg elk rolletje bovenop de prei.
 • Plaats de schotel in de koelkast terwijl je de saus maakt.
 • Smelt 30 gram boter in een kom en van zodra dit gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur, voeg je 30 gram bloem toe en mix je het geheel tot een soort van koekjesdeeg.
 • Zet terug op het vuur en voeg de groentebouillon toe terwijl je continu met een garde roert.
 • Ook de room mag er nu gestaag aan toegevoegd worden terwijl je verder blijft mengen tot dat je een dikkere saus verkrijgt. Ze mag ook niet te dik zijn. Indien dit het geval is, mag je steeds wat extra bouillon aan toevoegen.
 • Haal van het vuur en kruid met peper, zout, Italiaanse kruiden en verse peterselie.
 • Ook een handje gemalen kaas mag eraan toegevoegd worden.
 • Haal de asperges uit de koelkast en giet wat van het sausje bovenop de zalmrolletjes.
 • Giet niet alles uit, maar houd wat opzij in een kleiner potje. Dit heb ik dan zelf opnieuw opgewarmd in de magnetron om bij de krieltjes te serveren - voor de liefhebbers.
 • De oven mag inmiddels voorverwarmd worden op 200°C.
 • Smelt een klontje boter in een ruime pan en bak de krieltjes op een middelmatig vuurtje. Na verloop van tijd mag dit vuurtje wat hoger geplaatst worden opdat ze een krokant korstje zouden hebben. Ik heb ze gekruid met peper, zout, nog wat Provençaalse kruiden en wat extra vers gesneden peterselie. Maar wees gerust vrij om eender welk type kruiden te hanteren die je lekker vind.
 • Plaats de schotel gedurende een 10 à 15-tal minuutjes in de oven.
 • Snijd nog 3 tomaatjes fijn, besprenkel met wat olijfolie en de balsamicocrème (vermeng dit goed), kruid met wat peper, zout en verse peterselie.
 • Serveer de borden met elk een rolletje, wat krieltjes en tomaatjes.

Een klein beetje feest op je bord, geloof ons vrij ! De combinatie van gestoofde prei en de asperges is hier echt top.

 

Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0