· 

Rode tapenade

Deze spread kwam tot stand toen ik, na het maken van zoete aardappelsoep, nog een restje zoete aardappel liggen had. Te weinig om te gebruiken als hoofdingrediënt,  maar ruim voldoende om, in combinatie met enkele andere ingrediënten, te verwerken tot een heerlijke gezonde veggie spread.

 

Dergelijke spreads vind'k heerlijk. Je kunt ze kant en klaar kopen in de voornaamste grootwarenhuizen of denk maar aan winkels zoals Dille & Kamille, Biowinkels, etc. Maar wanneer je zelf gemaakt hebt, smaakt dit toch telkens net een tikkeltje beter, toch?

 

Ze zijn ideaal om te serveren als hapje op een cracker maar ze kunnen ook perfect fungeren als vervanger van broodbeleg tijdens je lunch, gepaard met een heerlijk dampende kop soep of als snelle snack tussendoor.

 

 

 

En wanneer je, net zoals ik, vaak luncht met een boterham is de inspiratie op de lange duur zoek wat beleg betreft. Na de zoveelste boterham met kip-curry, krabsla, vleessla, kaas, etc. gaat de verveling toeslaan en hunkeren mijn smaakpapillen naar nieuwe, originele en liefste gezonde smaken.

 

Ik koos voor een zuiders getinte spread bestaande uit geroosterde zoete aardappel, geroosterde rode paprika en zongedroogde tomaatjes. Hij is heel snel en makkelijk klaar te maken en je kunt er nadien volop van smullen.

 

Ingrediënten:

  • Een restje zoete aardappel (maar ook een restje butternut is een prima alternatief)
  • 1 rode paprika
  • 1 klein potje (half)zongedroogde tomaatjes
  • Klein handje cashewnoten
  • 1 teentje look
  • Olie van de zongedroogde tomaatjes (4 EL)
  • Sesamzaadjes
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
    Ik tel dit nooit, maar gebruik +/- 1/3 van je bataat. Zorg ervoor dat het zeker een mindere hoeveelheid is dan de rode paprika, anders wordt de consistentie te dik en moet je dus te veel olie gebruiken om alsnog een smeuïge tapenade te verkrijgen.
  2. Was de paprika, verwijder de zaadlijst en snijd in dikke repen.
  3. Plaats de zoete aardappelblokjes alsook de paprikareepjes in een ovenschaal.
    Overgiet met wat olijfolie - lees: de groenten dienen niet te baden in de olie, enkele eetlepels is ruim voldoende - en kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
  4. Meng alles goed onder en plaats in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 25 à 30 minuten.
    Om te vermijden dat de groenten zouden verbranden, kun je tussenin de veggies omroeren.
  5. Verwijder de schaal uit de oven en laat wat afkoelen.
  6. Je kunt de spread ofwel maken d.m.v. een foodprocessor, maar je kunt het eveneens doen m.b.v. een staafmixer. In dit geval neem je het best een hoge maatbeker.
  7. Plaats de zongedroogde tomaatjes in de maatbeker. Voeg wat cashewnoten eraan toen, een teentje look, enkele eetlepels olie van de zongedroogde tomaatjes, de reepjes paprika en de zoete aardappelblokjes.
    Mix nu alles fijn tot je een homogeen mengsel verkrijgt.
  8. Indien het mengsel te dik lijkt, kun je gerust wat extra olie toevoegen van de zongedroogde tomaatjes opdat het wat smeuïger wordt.
  9. Kruid ook eventueel nog wat bij met extra Provençaalse kruiden - niet te royaal, een flinke snuf volstaat.
  10. Indien mogelijk kun je nog wat extra zongedroogde tomaatjes fijn snijden en onder de spread roeren.
  11. Kruid met peper en zout en roer 2 eetlepels sesamzaadjees onder de Provençaalse spread.
  12. Proef even of de smaken juist zitten en kruid bij naar wens.

Ik moet toch steevast vaststellen dat dit wellicht het hapje is waarmee ik ontzettend weet te scoren bij mijn gasten. Heel vaak krijg ik de vraag het recept te delen omdat ze zelden een dergelijke smaakvolle tapenade geproefd hebben. En hé, dit klinkt wellicht een beetje pretentieus, maar dat is het zeker niet! 

 

Toen ik deze spread voor het eerst maakte, had ik nooit kunnen denken dat het zo'n succesnummer zou worden en was mijn hoofddoelstelling vooral om de overgebleven restjes niet verloren te laten gaan.

 

Indien je tapenade op overschot hebt, plaats je dit het best in een weckpot/confituurpot om vervolgens, goed afgesloten, te bewaren in de koelkast.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0