· 

Bulgur met spruitjes, butternut en geitenkaas

Jullie hebben mijn liefde voor quinoa, bulgur, granen, etc. wellicht reeds opgemerkt! Minstens 1 à 2 keer per week komen deze ingrediënten aan bod. Ze zijn voor mij de perfecte afwisseling voor rijst, pasta en aardappelen.

 

Omdat het alsmaar frisser wordt buiten en we overdag zelfs nog maar amper 0°C bereiken, wilde ik het gerecht, hoe dan ook, een winterse toets geven.

 

In de zomer vind ik het heerlijk wanneer ik deze granen kan combineren met olijven, zongedroogde tomaatjes, avocado, etc. Maar voorlopig houd ik het nog even bij warme kost.

 

 

 

Ik combineerde het deze keer met gestoofde spruitjes, geroosterde butternut, walnoten en verse, zachte geitenkaas met on top een eenvoudig, huisgemaakte currydressing. Al zeg ik het zelf, de-li-cious!

 

Maar ik moet eerlijk toegeven, my hubbie vond het maar niets! Hij gaf onmiddellijk aan dat hij dol is spruitjes en geitenkaas, maar de butternut en de granen zo beu is als koude pap. Hij zal nooit een fervent liefhebber worden van pompoen noch zoete aardappel. Van zodra hij mij daarmee in de keuken aantreft, kan ik een, enigszins, teleurgestelde blik waarnemen. Daar heb ik het nog steevast moeilijk mee.

Het is soms heel moeilijk te vatten omdat ik zelf ontzettend dol ben op deze groenten en van zodra de herfst zijn intrede doet, vind ik het reuze fijn om nieuwe ideeën op te doen en/of recepten uit te proberen waar deze groenten een onderdeel van uitmaken. Maar op soep en een stamppotje na kan ik er hem helaas niet echt mee bekoren. Gek hoe smaken zo waanzinnig kunnen verschillen, niet?!

 

Nou goed, ik vond het bijzonder sneu dat ik hem niet zag smullen van het gerecht dat ik zelf zo lekker vond. Omdat ik even begon te twijfelen, vroeg ik een 2nd opinion, nl. deze van mijn moeder. En omdat zij altijd redelijk rechtuit is, wist ik dat ik dat zij het proefkonijn bij uitstek zou zijn.

 

Een eerste hap gaat naar binnen, vervolgens een tweede en een derde... Pas dan kijkt ze mij, glimlachend, aan en zegt ze: "Mijn smaakpapillen heb je ongetwijfeld overtuigd, lieve schat. Heb je nog wat extra?" Opgelucht overhandigde ik haar een portie en trok ik huiswaarts.

 

Wim houdt van de traditionele kost en een standaard AGV'tje kan hem doorgaans het meest bekoren. Omdat ik dit snel beu word en het nu eenmaal fijn vind om nieuwe zaken uit te proberen, komt dit niet heel veel aan bod. Maar samenzijn betekent water in je wijn doen en dus heb ik beloofd dat het frequenter op tafel zal komen. Elke dag vlees is niet aan mij besteed en ik weet dat ik in een dergelijk geval beroep kan doen op een veggie burger.

 

Maar eerst nog even het receptje voor dit verrukkelijk winters slaatje met jullie delen! Voor de liefhebbers van bulgur en dergelijke, give it a try. Ik ben echt benieuwd naar jullie opinie!

 

Ingrediënten:

 • 1/3 butternut
 • 500 gram spruitjes
 • 1/2 rolletje zachte geitenkaas
 • Walnoten
 • 1 zakje bulgur
 • Olijfolie
 • Provençaalse kruiden
 • Komijn
 • Curry
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de dressing:

 • 1 eetlepel yoghurt
 • 1/2 eetlepel mayonaise
 • 1 tl mosterd
 • Currykruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Maak eerst en vooral de dressing door alle bovengenoemde zaken te mengen. Proef of het de gewenste smaak heeft en voeg eventueel wat extra's toe van bovenstaande ingrediënten indien eventueel te flets of te pikant.
 2. Schil de butternut en snijd vervolgens in blokjes.
 3. Verwijder de korte steeltjes van de spruitjes alsook de buitenste blaadjes.
 4. Kook de spruitjes vervolgens, in lichtgezouten water, gedurende een 15-tal minuutjes. Wanneer je met een fijn mesje door de spruitjes kunt prikken, zijn ze klaar. Giet af en laat even uitlekken.
 5. Smelt een grote klont boter in een kom en voeg dan de spruitjes toe die je nu vervolgens, op een laag vuurtje, gedurende 1 uur laat stoven. Kruid met peper, zout en currykruiden. Plaats een deksel bovenop de kom en controleer tussenin regelmatig.
 6. Warm de oven voor op 180° nadat de spruitjes een 45-tal minuutjes gestoofd hebben en doe de butternutblokjes in een ovenschaal, overgiet met enkele eetlepels olijfolie, kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.
 7. Plaats vervolgens gedurende een 25-tal minuutjes in de oven.
 8. De spruitjes mogen gerust wat langer stoven.
 9. Kook nu wat water in een kleiner kommetje en van zodra het kookt, kun je het buideltje bulgur erin plaats en laat je dit een 5-tal minuutjes (of wat jouw verpakking zegt) koken.
 10. Giet af, snijd het buideltje open en giet de bulgur over in een grote schaal.
 11. Van zodra de pompoenblokjes klaar zijn, kun je ze toevoegen aan de bulgur.
 12. Ook de spruitjes mogen eraan toegevoegd worden.
 13. Hak wat walnoten fijn - hoeveelheid naar keuze - en voeg toe aan de bulgur.
 14. Overgiet nog met wat extra olijfolie en wat sojasaus (max. 2 el). Kruid bij met peper, zout, komijn en currykruiden.
 15. Schep wat van de salade in de borden.
 16. Verkruimel bovenop wat van de geitenkaas.
 17. Werk af met de dressing.

Smakelijk!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0