· 

Quiche met zalm en broccoli

Zalm is met ruime voorsprong mijn lievelingsvis. Met een vers gebakken stukje zalmfilet kun je me altijd bekoren. Maar ook zalmtartaar of gerookte zalm vind ik heuse toppertjes.

 

Omdat ik afgelopen weekend een stronkje broccoli op overschot had liggen alsook een pakje gerookte zalm en ik met het prachtig weertje absoluut geen zin had om mijn tijd in de keuke te besteden, was de keuze snel gemaakt: quiche shall it be.

Bladerdeeg heb ik vaak standaard in de koelkast liggen omdat ik het een veelzijdig en handig ingrediënt vind dat me reeds heel vaak uit de nood geholpen heeft wanneer ik nogal krap in tijd ben of even een inspiratieloos momentje ken.

 

Zondagvoormiddag trokken we met ons 4 (mijn partner, zijn dochtertje Celine, Olivia en ik) richting het park voor een ochtendloopje. We wilden de grote warmte vermijden maar zelfs om 10 uur was het reeds merkbaar aan het opwarmen. Na 8 km keerden we opnieuw huiswaarts en na een frisse douche dook ik snel de keuken in.

 

Ingrediënten:

 • 1 vel bladerdeeg
 • 1 stronk broccoli
 • 1 pakje gerookte zalm van een 8-tal sneetjes
 • 4 eieren
 • 1 flesje light room
 • Handje geraspte gruyèere
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 180°C.
 2. Neem een quichevorm en bestuif dit met wat bloem. Plaats hierin vervolgens het bladerdeeg.
  Neem een vork en stek enkele gaatje in het bladerdeeg.
 3. Snijd de broccoli in roosjes en kook in lichtgezouten water gedurende een 5-tal minuutjes.
  Giet af en stroom koud water over de roosjes om het verder garen te vermijden.
 4. Snijd de gerookte zalm in snippers.
 5. Doe de broccoli en de zalm in de quichevorm. Verdeel mooi evenredig.
 6. Kluts 4 eieren met de room en voeg eventueel nog een klein scheutje melk toe.
 7. Voeg een handje geraspte kaas toe aan het mengsel.
 8. Kruid met peper, zout en provençaalse kruiden.
  Meng opnieuw goed onder.
 9. Giet het mengsel over de quichevorm.
 10. Strooi nog wat geraspte kaas bovenop de schotel.
 11. Plaats de schotel gedurende een klein halfuurtje in de oven.
  Tussenin kun je nagaan of de quiche voldoende gaar is door middel van een klein mesje even in de quiche te prikken.
  Van zodra het mesje er droog uitkomt, is de quiche klaar.
 12. Haal de quiche uit de oven. Laat eventueel enkele minuutjes afkoelen en snijd vervolgens aan.
 13. Serveer met een fris slaatje.

Smakelijk

Reactie schrijven

Commentaren: 0