· 

Bananencakejes met walnoot

bananencakejes met walnoot
bananencakejes met walnoot

Afgelopen week had ik ongelofelijk veel trek in cakejes. De geur van zoet gebak in de oven op een luie zondagmorgen, daar zeg ik geen nee tegen. Echter had ik weinig ingrediënten in huis om wat spectaculairs uit mijn hoed te toveren, maar eenvoud siert !

Finaal ging ik voor rozijnen-vanille cakejes, die mijn familieleden, na een intensieve loopwedstrijd, met smaak naar binnen speelden.

Daarom besloot ik, gisterenavond, deze cakejes nogmaals uit te proberen en ditmaal met banaan erin verwerkt. Bananencake stond evenals de wortelcake reeds enige tijd op mijn baklijstje. Omdat warme banaan ons hartje niet sneller doet slaan, ging ik steevast voor de traditionele bakgerechten. Maar die ene overrijpe banaan die zich in de fruitmand bevond, werd voor mij de drijfveer een bananenvariant te maken o.b.v. de rozijnversie van afgelopen week.

Ik heb mij niet willen baseren op recepten die zich op het net of in kookboeken bevinden en besloot om mijn focus te leggen op de cakejes van afgelopen week en hier enkele aanpassingen door te voeren.

 

Al snel verspreidde de geur van warme banaan zich in huis (en eerlijk gezegd zijn we

hier thuis geen grote liefhebbers van warme banaan, waardoor ik reeds enkele bedenkingen had).Na 25 minuutjes haalde ik de gebakjes uit de oven en liet ik ze enkele minuten afkoelen alvorens ze uit de bakvorm te halen.

 

De intense geur van warme banaan transformeerde zich naar een mildere zoete doch eveneens hartig aroma.

Na een stevig ovenschotel had ik geen trek meer in dessert en diende ik nog even op mijn tanden te bijten tot de volgende morgen. Dan kon ik er eentje benutten bij de koffie en werd mijn nieuwsgierigheid eindelijk beloond!

 

Ingrediënten

 • 50 gram suiker
 • 87 gram boter
 • 87 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 banaan
 • 1 grote tl honing (optioneel)
 • 1 ei
 • Aantal walnoten
 • 1/2 tl kaneel

Bereiding

 1. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
 2. Mix de suiker met de boter tot een romig mengsel.
 3. Voeg het ei toe en mix opnieuw onder.
 4. Prak de banaan volledig en meng dit zorgvuldig onder bovenstaand mengsel.
 5. Voeg finaal het zelfrijzend bakmeel toe (kun je eventueel vooraf zeven om klonters te vermijden). Mix (op lichte stand) of spatel mooi onder tot een homogeen mengsel. Zeker niet te snel of te lang mixen/mengen want dan is het beslag niet meer voldoende luchtig.
 6. Voeg nog 1 grote tl honing alsook 1/2 tl kaneel toe aan het beslag.
 7. Giet het beslag met een lepel in de bakvormpjes en plaats bovenop elk cakeje een walnootje.
 8. Plaats in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuutjes.
 9. Prik even in 1 van de cakejes om na te gaan of het beslag volledig gaar is, haal ze uit de oven en laat nog even afkoelen vooraleer je de cakejes uit de vorm haalt.
 10. Na een halfuurtje tot een uur zijn zeker voldoende afgekoeld.

Ik moet eerlijk toegeven dat de smaak mij aansprak en deze cakjes met een lekker tasje koffie bijzonder goed samengaan.

Je hoeft dus heus geen fervent bakker te zijn om dergelijk bakwerk te verrichten.

 

Bake away dus zou ik zeggen.

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0