· 

Bbq pulled chicken met koolsla

Mijn to-do-list wordt eigenlijk alsmaar langer. Quasi elke dag kom ik dingen tegen waarvan ik denk: "Oh, dat moet ik dringend eens klaarmaken". Dan is het voor mij belangrijk om ze een eigen twist te geven en ook dat vergt wel wat denkwerk en dus tijd. 

Zelfs het lijstje met de klassiekers heb ik nog lang niet afgewerkt. Voldoende kookwerk in het vooruitzicht dus !

 

Wat de klassieke gerechten betreft, verander ik doorgaans weinig want er zij nu eenmaal bepaalde recepten dat, je naar mij mening, niet persee hoeft aan te passen omdat ze nu eenmaal op die manier hun bekendheid verworven hebben!

 

Bbq pulled chicken maakt daar, voor mij, geen deel van uit. Het authentieke recept ken ik niet en dus kon ik mij alleen maar baseren op de gelijkaardige gerechten die ik op restaurant geproefd heb en nadien via het net terug kon vinden. 

 

Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik voor het eerst de kans om een pulled chicken burger te eten, tijdens een foodtruck festival in Kopenhagen. Als verloren toeristen baanden we ons een weg door de hoofdstad van Denemarken waarbij we toevallig botsten op deze festiviteiten. De gezellige, joviale drukte lokte ons er onmiddellijk naartoe. Talrijke food- & drinktrucks hadden het pleintje omgevormd tot één groot sfeervol openluchtfestival. Het verzamelpunt bij uitstek voor foodies in hart en nieren!  

Keuze in overvloed voor zowel rasechte carnivoren als voor de plichtsbewuste vegetariërs en vegans. Een echt meevallertje ! Zeker na de lange uurtjes slenteren. Alleen ... tja wat last van die ellendige keuzestress! Even wat opties overwegen en jawel "Bbq pulled chicken burger" it was! 

Met de burger in de ene hand en een Mojito Strawberry in de andere, zochten we vliegensvlug een stekje langs de kade waar we naar hartenlust konden genieten van dit heerlijk momentje.

Hoewel ik dit onweerstaanbaar lekkere recept niet meekreeg, wist ik toen al dat ik dit thuis ooit zelf zou uitproberen!

 

En ik ben er eindelijk toe gekomen ... Jap, zeg wel, ik nam er even lekker 2 jaartjes de tijd voor. Maar zoals ik reeds zei, die to-do-list wordt echt bangelijk lang!

Liefst had ik de bbq-saus van nul gemaakt, maar onze lieve kleine spruit besliste hier helaas anders over! De buikgriep doet, helaas, weer de ronde en ook Olivia wist er niet aan te ontsnappen, dus diende ik mijn initiële plan wat bij te sturen. Maar de verkorte versie smaakte er zeker niet minder op! Hoewel ik de versie, die ik Kopenhagen at, niet kon evenaren, was ik erg tevreden over het eindresultaat. 

 

Het voordeel van een dergelijke maaltijd is dat je het nodige voorbereidingswerk, die eraan te pas komt, perfect reeds in de voormiddag kunt afhandelen. De oven doet het grootste werk en nadien vult iedereen zijn eigen broodje naar wens! 

Ook handig wanneer je bijvoorbeeld vrienden ontvangt op een zomeravond en je jouw kostbare tijd niet in de keuken wil doorbrengen terwijl de anderen zich amuseren! 

 

Ingrediënten voor 6 broodjes:

 • 3 kippenbillen
 • 1 flesje smoked bbqsaus - vb. Heinz (220 ml)
 • 1/2 pakje Tomato Frito
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • Enkele druppels Worcestershiresaus - vb. Lea & Perrins 
 • 1 el appelstroop (of te vervangen door honing)
 • 1 grote ui
 • 2 teentjes look
 • Paprikakruiden
 • Cayennepeper - snufje 
 • Peper en zout

Ingrediënten koolsla:

 • 1 wortel 
 • 1/4 rode kool
 • 1/4 witte kool
 • 1 el mayonaise
 • 1 el magere yoghurt
 • 1 el appelciderazijn
 • 1 tl mosterd
 • Klein beetje sap van een limoen
 • Peper en zout

Bereiding pulled chicken:

 1. Verwarm je oven voor op 150°C
 2. Meng de bbqsaus met de stroop, de worcestershiresaus, de Tomato Frito, de tomatenpuree en de cayennepeper.
 3. Neem de 3 kippenbouten en snijd ze enkele keren in met een mes. 
 4. Neem een grote stoofpot en smelt hierin een klontje boter.
 5. Zodra de boter gesmolten is leg je de kippenbillen in de pot - bij mij konden er slechts 2 in waardoor ik dus 2 keer gebakken heb. 
 6. Kruid met peper, zout en paprikakruiden. Bak de billen rondom bruin.
 7. Haal ze uit de kom en leg ze in een ovenschaal of op een bord.
 8. Stoof het uitje en de geplette teentjes look aan in dezelfde kom waarin de billen gebakken werden.
 9. Wanneer het uitje glazig is voeg je de saus eraan toe. Meng alles goed onder. 
 10. In principe kun je indien je pot ovenbestendig is, de billen terug aan de saus toevoegen en de pot in kwestie in de oven steken.
  Maar omdat mijn pot dit niet is, koos ik ervoor om de billen naast elkaar in een grote ovenschaal te plaatsen en de saus over de billen te gieten.
 11. Plaats aluminiumfolie over de schaal zodat deze volledig bedekt is.
 12. Zet de schaal in de oven gedurende minstens 60 minuten. Neem gerust een kijkje na een halfuurtje of de kip goed gaart.
 13. Na een dik uur mag je de schaal uit de oven halen. Je kunt de kip nu 'plukken'. Let wel: verwijder eerst het vel van de billen.
 14. Met behulp van 2 vorken kun je de stukjes mooi plukken. Dit verloopt normaal vrij gemakkelijk omdat het vlees van de billen gemakkelijker loskomt dan bijvoorbeeld bij kipfilets. 
 15. Doe alle stukjes vlees in een grote kom en giet een deel van de saus, die zich in de ovenschaal bevindt, terug in de kom en meng het geheel goed onder. 
 16. Proef of het vlees voldoende gekruid is en voeg eventueel naar smaak wat extra peper, zout of cayenne toe.

Bereiding koolsla:

 1. Snijd de witte en de rode kool in hele fijne stukjes.
 2. Rasp de wortel.
 3. Voeg alles samen in 1 kom.
 4. Voor de dressing dien je de mayonaise, de yoghurt, de mosterd, het sap van de limoen, het appelciderazijn, het peper en de zout te mengen.
 5. Giet de dressing over de groentjes en meng onder.
 6. Laat de dressing nog even trekken in de groentjes om een optimale smaak te verkrijgen. 

Voor de burgers ben je uiteraard volkomen vrij om te bepalen welk type broodje je wenst te gebruiken. Ik zelf maakte gebruik van klassieke, witte, krokante pistoletjes.

 

Restjes kun je uiteraard bewaren voor 's anderendaags!

 

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0