· 

Gezonde havermoutcakejes

Waar ik vroeger tot de laatste minuut bleef liggen, mijn wekker reeds 10 keer opnieuw had afgedrukt om toch nog enkele minuten langer te kunnen luieren, draait tegenwoordig alles om plannen!

Mijn huidige wekker, onder de naam van Olivia, draagt hier ongetwijfeld een grote bijdrage aan toe. Minder slaap gaat voor mij ook vaak gepaard met een groter hongergevoel die ik met de beste wil van de wereld niet negeren kan!

En vlug wat meegraaien vanuit de broodkast of mij laten verleiden door een zeemzoete koffiekoek van bij de bakker kan nu eenmaal niet altijd de oplossing bij uitstek zijn.

 

Als foody verdiep ik mij regelmatig in de hypes van het koken en bakken en havermout is één van die wereldberoemde trends die je reeds niet meer kunt wegdenken uit de itemlist van de gezonde foodies onder ons. Initieel vond ik havermout een ietwat fletse smaak hebben waarvoor je me niet onmiddellijk wakker mocht maken. Na lang zoeken naar enkele receptjes besloot ik om havermout alsnog een kans te geven. Hiertoe heb ik allerlei recepten t.o.v. elkaar geplaats om dan finaal mijn eigen touch aan te brengen.

Het werden uiteindelijk bovenstaande gezonde ontbijtcakejes. En geloof me, ze zijn het zeker waard ! Deze cakejes bewijzen dat boter en suiker zijn geen must hoeven te zijn om een lekker gebakje te maken.

 

Ingrediënten (voor zo'n 5-tal cakejes)

 • 50 gram havermout (of havermeel als je geen extra bite wenst)
 • 30 gram speltbloem
 • 1/2 tlbakbloem
 • 1/2 peer
 • 1 banaan
 • Handjevol bessen
 • Handjevol walnoten
 • 1 ei
 • 1 el honing
 • 1/2 speculaaskruiden
 • Snuf kaneel

Bereiding

 1. Meng de havermout, de bloem en het bakpoeder.
 2. Prak de banaan en voeg toe aan bovenstaand mengsel.
 3. Voeg 1 ei toe en mix de ingrediënten
 4. Voeg nu de kruiden toe alsook de bessen.
 5. Hak de walnootjes fijn en snijd de peer in blokjes en voeg toe aan het deeg.
 6. Vul de muffinvorm met bovenstaand mengsel. Tip: vermijd het gebruik van muffinvormpjes zoals op de foto hierbovenstaand. In tegenstelling tot gewone cakejes, is het verwijderen van de papiertjes net wat minder efficiënt. Je kunt beter de bakvormpjes wat invetten met plantaardige olie opdat ze na het bakken gemakkelijk uit de vorm kunnen.
 7. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven op 180°C en dit gedurende 20 minuten maximum. Ze mogen niet uitdrogen.

Variëren met de ingrediënten: je kunt zeker variëren met bepaalde ingrediënten:

 • Je kunt de peer vervangen door bijvoorbeeld stukjes appel
 • De bessen kunnen plaatsmaken voor gedroogde pruimpjes, rozijntjes of vijgjes (naargelang voorkeur).

Je kunt het aantal ook eenvoudig weg verdubbelen en het deeg vervolgens uitgieten in een traditionele bakvorm (weliswaar geen al te grote) om een traditionele cakevorm te verkrijgen. Op die manier kun je plakjes snijden voor bij de koffie of een theetje in geval van visite.

 

Ik heb er heel snel eentje geproefd en ik vond ze zeker lekker. De fijne stukjes peer zorgen ervoor dat de cakejes lekker nes blijven en de subtiele smaak van honing op de achtergrond alsook de toevoeging van banaan zorgen er op hun beurt voor dat ze lekker zoet zijn en dit zonder extra ongezonde suikers in het recept te hebben verwerkt.

 

Lekker en eenvoudig wanneer het 's morgens snel moet gaan en je toch gezond wenst te ontbijt zonder extra tijdverlies.

 

Eet smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0