· 

Quiche met gekarameliseerd witloof, prei en ham

Quiches zijn de perfecte oplossing wanneer je niet heel veel tijd hebt, toch zin hebt in home made comfort kost waarbij je eindeloos kunt variëren wat groentjes, vlees, vis, kaas, kruiden, ... betreft.

 

Het gebeurt vaak dat ik de zondagavond reeds een quiche voorzie zodat ik op maandagavond niet hoef te koken. Maandagen luiden het begin van een nieuwe werkweek en dan vind ik het een leuk vooruitzicht wanneer ik het eten in principe nog enkel even in de oven dien te schuiven en klaar is Kees.

 

Eén van de toppertjes is deze quiche met gekarameliseerd witloof, prei en ham.

Witloof neemt veel vocht op en daarom bereid ik het witloof steevast ofwel vroeg in de morgen ofwel de avond voordien. Op die manier vermijd ik dat het deeg het overtollige vocht opneemt en vervolgens zompig wordt !

 

Thuis zijn we echt dol op witloof, witloof in hamrolletjes behoort dan ook tot 1 van onze favoriete Vlaamse gerechten! En zonder opscheppen, vind ik de bereiding van mijn witloof één van de main reasons waarom ik er zo gek op ben ! Het is eigenlijk een receptje van mijn moeder dat ik steevast gebruik.

 

De meest voorkomende manieren om witloof te bereiden vind ik niet zo heel erg lekker en dan spreken van: stomen, in een bodempje water gedurende een 20-tal minuutjes stoven of zelfs in een bodempje water in de microgolfoven!

Het is een, van nature uit, bittere groente en het karameliseren ervan zorgt ervoor dat het witloof een ietwat zoetere, mildere smaak verkrijgt en bijgevolg een heerlijke geur verspreidt.

 

Ingrediënten:

 • 4 stronken witloof
 • 1 prei
 • 2 sneden ham van 0.5 cm dik
 • 1 vel bladerdeeg
 • 250 ml room
 • 100 ml melk
 • 4 eieren
 • 1 klontje suiker
 • Peper
 • Zout
 • Nootmuskaat
 • 25 gram gruyère

Bereiding

 1. Snijd de uiteinden van het witloof af, snijd de stronkjes vervolgens in 2 en verwijder de bittere kern. Spoel de witloofjes nog even en laat ze nog wat uitlekken.
 2. Smelt wat boter in een kom en stoof hierin de stronkjes met 1 klontje suiker en dit gedurende 1 uurtje.
 3. Nadien is het van belang om het witloof voldoende tijd te gunnen om uit te lekken, zodat het meeste vocht weg is. 
 4. Snijd de ham in blokjes (ik maak gebruik van een gekruide of geroosterde ham, wat een meer intense smaak en geur afgeeft).
 5. Was en snijd de prei in fijne reepjes.
 6. Bak de ham kort aan en voeg de prei eraan toe om vervolgens 5 à 10 minuutjes te laten garen. Kruid met wat peper en zout.
 7. Giet ondertussen de room en de melk samen en voeg hieraan de eieren toe en kluts alles tot een homogene massa. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 8. Vet de quiche/taartvorm in en plaats het bladerdeeg mooi in de vorm.
 9. Vul de vorm op met onderaan het witloof en vervolgens de prei en hamblokjes.
 10. Giet nu het room/eimengsel in de vorm.
 11. Strooi nu nog wat gruyère over de ganse schotel.
 12. Plaats de quiche nu een 25 tot 30-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C

Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0