· 

Geroosterde groenten en krieltjes

Ik vind het ontzettend belangrijk om gezond te koken en probeer dan ook zo vaak en zo veel mogelijk groentjes in mijn gerechten te verwerken.

 

Mijn voorkeur voor éénbepaalde groente is heel moeilijk vast te leggen. Er zijn heel weinig veggies die ik niet lust en vandaar dat ik een fervent liefhebber ben van combinaties.

 

Daarom koos ik gisterenavond voor een schotel met geroosterde groenten in de oven waaraan ik eveneens krieltjes toevoegde. De combinatie kun je perfect zelf samenstellen naargelang je eigen persoonlijke voorkeur, smaak en het seizoen waarin we ons bevinden.

 

Een perfecte side-dish waarmee je zelf met left-overs perfect aan de slag kunt! Wat de kruiding betreft, kun je ook hier naar voorkeur opteren voor bijvoorbeeld: oregano, tijm, rozemarijn, komijn, ...

 

Ik koos voor een winterse (with a touch of summer), zuiders getinte roast die in een mum van tijd een heerlijke, intenseur geur in het ganse huis verspreidde.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 zoete aardappel
 • 1 courgette
 • 250 gram mix van paarse en oranje mini-wortels
 • 8-tal krieltjes
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes look
 • Olijfolie
 • Balsamico-azijn
 • Peper en zout
 • Italiaanse kruiden
 • Tijm
 • Verse rozemarijn

Bereiding:

 1. Borstel de krieltjes en snijd ze in 2 of in 3, afhankelijk van de grootte.
 2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes in de grootte van de gesneden krieltjes.
 3. Ga op dezelfde manier te werk voor de wortel.
 4. De courgette dient niet geschild te worden, maar mag onmiddellijk in blokjes gesneden worden.
 5. Snijd de ui grof.
 6. Plet de look.
 7. Neem een ovenschaal en plaats alle groentjes, de aardappelen, de look en de ui in de schaal.
 8. Meng de olijfolie met de tijm en de italiaanse kruiden.
 9. Vermeng de inhoud van de ovenschaal met de kruidenolie (met een lepel of met de handen)
 10. Kruid ook nog met peper en zout en meng opnieuw onder.
 11. Ik heb er nog wat provençaalse kruiden bovenop gestrooid, zonder te mengen nadien (optioneel).
 12. Leg bovenop de schotel nog enkele verse takjes rozemarijn.
 13. De schotel mag nu in een voorverwarmde oven van 200°C geplaatst worden gedurende minimum een halfuur. De schotel zat er bij mij net wat langer in.
 14. Haal de schotel tussenin er even uit om alles te roeren zodat alles egaal roostert en er niets verbrandt. Dit heb ik zelf tot 2 keer toe gedaan.
 15. Wanneer de schotel op tafel staat, kun je er nog enkele eetlepels balsamico-azijn aan toevoegen. In mijn geval was dit een 4-tal eetlepels.

Let wel:

 1. Het is van belang om alles mooi gespreid te leggen. Wanneer er groentjes, aardappelen onderaan komen te liggen, zullen er bepaalde ingrediënten niet even gaar zijn.
 2. Wanneer je werkt met groentjes die een verschillende gaartijd hebben zoals bijvoorbeeld pompoen enerzijds en paprika anderzijds, dan is het perfect mogelijk om de paprika na slechts een 10-tal minuten aan de schotel toe te voegen. Op die manier vermijd je dat er bepaalde groentjes zwart geblakerd uit de oven komen.

Deze kleurrijke smaakbom gaat perfect samen met een stukje gebakken vlees/vis of gebraad.

 

Extra benefit: je hoeft er heus niet lang voor in de keuken te staan. Het meeste werk schuilt in het versnijden van de veggies. Lekker snel dus na een vermoeiend dagje op kantoor.

 

Smakelijk !

Reactie schrijven

Commentaren: 0