· 

Gevulde groenten

Gevulde paprika

De eerste gevulde groente is waarschijnlijk ook één van de meest voorkomende soort die men gebruikt om op te vullen.

Standaard kies ik de rode paprika omdat ik deze de lekkerste smaak vind hebben.

 

Sommigen vinden dat de schil van de paprika wat moeilijker te verteren is, waaronder mijn partner waarbij dit vooral te wijten is aan de schil (maar deze vind ik moeilijk verwijderbaar wanneer je de paprika op zijn geheel dient klaar te maken). Zelf ondervind ik hier geen last van.

 

Ingrediënten

 • 3 à 4 rode paprika's (afhankelijk van de grootte)
 • 500 gram gemengd gehakt
 • 10-tal Parijse champignons - of naar smaak -
 • 2 sneden lichtbruin brood
 • scheutje melk
 • 2 sneden ham
 • 1 teentje look
 • 1 ui
 • 1 ei
 • Provençaalse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Snijd de paprika's in twee en verwijder de steel alsook de zaadlijsten.
 2. Verwijder de korsten van de sneetjes brood en verkruimel de restjes brood. Meng deze kruimels onder een scheutje melk tot er een zompig mengsel ontstaat.
 3. Breng je gehakt op smaak met peper en zout.
 4. Plet het teentje look en snijd de ajuin fijn en voeg beiden toe aan het gehakt.
 5. Voeg het broodmengsel toe aan het gehakt alsook 1 ei en meng alles goed onder. Vermijd het gebruik van te veel melk, anders is je gehakt te nat.
 6. Borstel de champignons proper en snijd deze in schijfjes/blokjes. Je kunt ze kort even aanbakken in de pan, maar je kunt ze ook rechtstreeks toevoegen aan het gehakt.
 7. Snijd de sneden ham in fijne reepjes en voeg deze eveneens toe aan het gehakt.
 8. Voeg nog de Provençaalse kruiden toe en meng opnieuw alles goed onder. Ik maak gebruik van flink wat kruiden (2 eetlepels) omdat ik houd van smaakvolle (let wel: niet pikante) gerechten!
 9. Vul de paprikahelften met het gehaktmengsel.
 10. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat boter en plaats de gevulde paprika's hier vervolgens in.
 11. Plaats de ovenschaal vervolgens in een voorverwarmde oven, op 180°C gedurende een halfuurtje.

Smakelijk!


Gevulde aubergine

Aubergine is een groente die ik pas ben beginnen appreciëren toen ik de Zuiderse Ratatouille leerde kennen tijdens onze reizen in het zuiden van Frankrijk.

 

Ik was 5 toen ik het voor het eerste een aubergine in mijn handen had. Dat zal ik wellicht nooit vergeten omdat we toen voor het eerst richting de Provençe trokken. We verbleven toen in het lieftallige Eygalières waar Wout Bru toen een fenomenaal success kende met zijn restaurant "Chez Bru".

 

Het hotel waar we verbleven, Mas de la Brune, was heel gekend voor zijn grote tuin "Jardin de l'Alchimiste". Een tuin die je, tegen betaling, met een gids of op eigen houtje kon bezoeken. Om de een of andere reden ben ik op een morgen, het was toen nog behoorlijk vroeg, gezien je de krekels slechts op de achtergrond kon horen, via een piepklein gaatje in een rozenstruik, in de tuin beland.

Ik was onmiddellijk verblind en betoverd door de feërieke sfeer die er in de tuin heerste. De tuinman was reeds volop in de weer met het snoeien van de bloemen alsook met het geven van voldoende water aan de planten, de groenten en het fruit die het konden gebruiken zodat ze opnieuw tegen een dagje overweldigende hitte bestand waren.

Door mijn kleine gestalte kon ik me razendsnel verstoppen tussen de zonnebloemen en zat ik opgewonden, met een enigszins bang hartje, af te wachten tot de kust veilig was. Het duurde een tijdje en tussen de bloemen in kreeg ik het best warm. Beetje bij beetje schoof ik opnieuw richting de rozenstruik langswaar ik binnen gekomen was. Toen ik naast me keek zag ik tientallen donkerpaarse, ietwat peervormige groenten. Ik had ze nog nooit van dichtbij gezien, laat staan geproefd.

En dus alvorens ik mij terug een weg baande richting het hotel, zag ik de kans om er eentje mee te grissen.

Ik begaf me zo snel mogelijk terug naar de hotelkamer, waar mijn ouders mij vol ongeduld en verbazing zaten op te wachten. Maar toen ik vol enthousiasme mijn ervaring met hen deelde en hen mijn 'vondst' toonde, kon er gauw een glimlach van af.

Mijn vader vertelde mij toen dat dit een aubergine was en dit een typische groente voor het zuiden was die in vele gerechten terugkwam.

Ik veronderstel dat mijn passie voor eten en koken toen al, in weliswaar kleine mate, naar boven kwam !

 

Maar genoeg anekdotes verteld en back to what you really want to know!

 

Ingrediënten

 • 2 aubergines
 • 400 gram kippengehakt
 • 10-tal zongedroogde tomaatjes
 • 10-tal olijfjes
 • 2 el paneermeel
 • 50 gr. gemalen gruyère
 • 1 ei
 • Olijfolie
 • Italiaanse kruiden
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Snijd de aubergines in twee en verwijder de zaadjes en het vruchtvlees.
 2. Kruid de helften met peper en zout.
 3. Doe het kippengehakt in een kom en voeg het ei alsook het paneermeel toe en meng alles goed onder.
 4. Snijd de olijfjes en de zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg toe aan het gehakt.
 5. Voeg eveneens een eetlepel van de jus van de tomaatjes toe aan het gehaktmengsel.
 6. Kruid nu nog met peper en zout en flink wat Italiaanse kruiden.
 7. Vul de aubergines met het gehakt en strooi wat gruyère bovenop het gehakt.
 8. Giet nu nog wat olijfolie over de aubergines alvorens ze in een voorverwarmde oven op 180°C te plaatsen. Laat de ze tussen 25 à 30 minuutjes in de oven.

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0