· 

Carrot cake

Bakken doe ik in principe niet heel erg veel. In tegenstelling tot koken, is het afwegen van de correcte hoeveelheid altijd van uiterst groot belang. Bij koken kun je nu eenmaal wat meer risico's nemen, kun je kruiden naar hartenlust, en zal een grammetje meer of minder van een bepaald ingrediënt je gerecht niet volledig beïnvloeden. Daarom durft het wel eens flink misgaan wanneer ik weer eens aan het bakken ga !

Maar carrot cake stond reeds lang op mijn to-do-list. Het typisch Amerikaans nagerecht, dat ook vaak als ontbijtje wordt genuttigd, is inmiddels gekend door menig zoetekauwen. Hoewel ik initieel mijn bedenkingen had bij de combinatie van wortel met zoetigheden, besloot ik na de vele positieve reacties die ik op het net terugvond ook aan de slag te gaan !

Heel wat blogs hebben een healthy versie van deze klassieker, maar vooraleer ik dergelijke recepten aandurf, gaf ik eerst de voorkeur aan een basic recept opdat ik een zo objectief mogelijk kijk zou hebben van hoe de classic wortelcake smaakt. 

Na slechts enkele minuten in de oven, begon zich een heerlijke geur door het ganse huis te spreiden. Hmm, dat klonk vast veelbelovend. Hoewel het recept aangaf dat de cake gedurende 45 minuten in de oven diende te blijven, was mijn cake nog steeds niet gaar. Heb ze zeker 1u20 in de oven gelaten vooraleer de satéprikker deegvrij was!

Oh wat was het moeilijk om de cake niet onmiddellijk aan te vallen. Na 15 minuten had ik lang genoeg gewacht ! Maar toen ik ze uit de vorm wilde halen, voelde ze uiteraard nog steeds gloeiend aan en had ik schrik dat ze zou breken. Dus helaas, mijn geduld werd nog even op de proef gesteld ...

Na een klein uurtje (leek echter oneindig lang te duren en ik vond het plots hartstikke moeilijk om mijzelf te entertainen waarbij ik mijn permanent verlangen kon onderdrukken) kon ik de cake eindelijk uit zijn vorm halen. Ze voelde nog steeds lauw aan, maar ik besloot ze toch aan te snijden en reeds een stukje te proeven. Ze was niet zoals de andere cakes die ik reeds gemaakt had qua textuur. Door de toevoeging van het sinaasappelsap en de geraspte wortelen voelde ze nes aan.

Hoewel ik, zoals hierboven reeds aangehaald, reeds enkele teleurstellingen heb verzameld wat betreft het bakken, was het deze keer alles behalve het geval. Heerlijk ! De combinatie van het zoete met het ietwat hartigere heeft uitstekend gewerkt. Ook mijn familieleden vonden het erg lekker en besloten een stukje mee te nemen naar huis. Zelfs mijn partner die geen zoetekauw is en slechts enkele desserts weet te appreciëren, heb ik weten te bekoren.

Mission accomplished !

 

Ingrediënten

 • 2 medium wortels (+/- 200 gram wortelrasp)
 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 120 gram roomboter
 • 120 gram bruine suiker (licht of donkerbruin)
 • Handjevol hazelnoten / amandelnoten 
 • Het sap van 1 sinaasappel
 • De zeste van 1 sinaasappel
 • 3 eieren
 • 1 tl kaneel
 • 1 snuifje zout

Bereiding

 1. Pers de sinaasappel en rasp de schil.
 2. Rasp vervolgens ook de wortelen.
 3. Hak de nootjes fijn.
 4. Laat de roomboter op temperatuur komen en voeg deze in blokjes toe aan de suiker. Klop dit vervolgens op tot je een romig, schuimig mengsel verkrijgt.
 5. Voeg de eieren toe aan het mengsel en mix tot alles goed werd opgenomen.
 6. Zeef de bloem en voeg hieraan het kaneel en het snuifje zout toe.
 7. Voeg daarna de geraspte wortel, het sinaasappelsap en de geraspte schil toe en meng alles goed onder.
 8. Daarna kun je de fijngehakte nootjes toevoegen, indien gewenst.
 9. Voeg finaal het boter/suikermengsel toe aan de bloem en mix alles goed tot je een homogeen mengsel verkrijgt.
 10. Vet een bakvorm, naar keuze, in met een fijn laagje boter en giet vervolgens het deeg in de vorm (bij mij is dit een traditionele cake-vorm).
 11. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven gedurende minstens 1 uur op 180°C.
  Elke oven is anders, dus a.d.h.v. een satéprikker kun je op tijd en stond nagaan of het deeg reeds voldoende vast is

Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0